18 év után új polgármestere lesz Szigligetnek

2020. október 18. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Balassa Balázs, Szigliget polgármestere július 22-én teljesen váratlanul bejelentette, hogy lemond posztjáról, és feloszlott az önkormányzat négy független tagból álló képviselő-testülete is, október 18-án időközi választást tartanak Szigligeten.

A települést 18 éve vezető polgármester akkor azt mondta, hogy végső döntése meghatározó okát még nem szeretné nyilvánosságra hozni. De ködösen fogalmazva hozzátette:

„Egyre nehezebben élem meg az igazságtalan, rosszindulatú támadásokat. Rá kellett döbbennem arra, hogy nagyon megváltozott az a közeg, ami körül vesz bennünket, és amiért korábban időt, energiát nem kímélve szerettem dolgozni.”

Bár Balassa azóta több interjút is adott, a lemondását firtató kérdéséket mindig kikerülte. Az Euronews-nak is csak arról beszélt, hogy Szigligetet is „veszélyezteti a túlzott és a település miliőjébe nem illő beépítés”, ugyanakkor nem tapasztalt még olyan törekvést, hogy a településen a kisebb kikötőt nagyobb váltaná. Annak viszont Balassa szerint is van realitása, hogy a szigligeti vár üzemeltetését az állam elveszi az önkormányzattól. „A település turizmusát az önkormányzat koordinálja, és minden attrakció egymásra épül. Bármely elemét kivesszük, összedől a rendszer. A várra ez különösen igaz”,mondta.

Balassa egyébként már az előző önkormányzati választáson sem szeretett volna indulni. Leginkább a megkezdett munkák befejezéséért, és a jelenleg is zajló pályázatok miatt döntött úgy, hogy ismét megméretteti magát. „Most így utólag bánom, hogy elindultam. Igen, van felelősségem a falu iránt, de most már úgy éreztem, nincs tovább”, mondta a polgármester.

A polgármester fia is a jelöltek között

A vasárnapi időközi önkormányzati választáson nyolc független polgármester-jelölt indul, köztük Balassa fia, Balassa Dániel is. A regnáló polgármestertől és fiától is kértünk interjút, de egyikőjük sem akart nyilatkozni. A nyolc jelöltet és programjukat a helyi újságban mutatták be részletesebben.

  • Baj József – Az agrár-üzemmérnök végzettségű Baji nem járdaépítést, kátyúzást, tájrendezést ígér, hanem – szigligeti ingatlantulajdonosként – minden mást, mely a közösség épülésére szolgál.
  • Balassa Dániel – A polgármester fia szerint úgy kell megtalálni a megoldást a szezonban a lakosságra nehezedő terhelés csökkentésére, hogy közben megmaradnak vagy növekednek a turisztikai bevételeik. Céljai között szerepel, hogy a vár és a strand továbbra is a legmagasabb színvonalon működjön, „ennek fenntartása elsődleges feladat a bevételek szempontjából”.
  • Kaszás Lajos Attiláné Kovács Edit – Legfontosabb feladatának a közösségi élet összekovácsolását és a helyi vállalkozások támogatását, fiatalok elindítását a vállalkozás útján, szakmai-lakossági fórumok összehívását tartja.
  • Idrányi Péter – Az idegenforgalmi közgazdász céljai között szerepel: hosszú távú fejlesztési koncepció kialakítása a lakosság bevonásával; szállodaépítési tilalom megtartása; munkahelyteremtés; nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülés a Szigligetért dolgozóknak; lakosság részesedésének növelése a turisztikai bevételekből; helyi vállalkozók előtérbe helyezése; magánszálláshelyek támogatása; civil szervezetek támogatása, bevonása a falu fejlesztésébe; turisztikai rendezvények újratervezése az itt élők figyelembevételével; figyelem és támogatás az időseknek; otthonteremtés elősegítése a fiataloknak; több közösségi, szabadidős program, sportolási lehetőség.
  • Mészáros Géza – Néhány helyen, ahol szükséges, járdafelújítást szorgalmaz, és bár szerinte Szigliget nem egy szegény falu, a szociálisan rászorulók támogatása is céljai között szerepel.
  • Páhy László – A Szigligeti Horgász Egyesület elnöke több munkahely megteremtésével akadályozná meg a fiatalok elvándorlását. Továbbfejlesztené a várat és a strandot, és megóvná a nádasokat.
  • Pálfi Szabolcs – Célja, hogy Szigliget arculata megőrizze azt a varázst,amiért Szigligetet a Balaton gyöngyszemének hívják.
  • Ulbert István – Kutatóorvos, villamosmérnök, egyetemi tanár. Szerinte hatékonyabb intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy Szigliget ne tűnjön el, ne lényegüljön át üdülőfaluvá, fejlődő, a környék vezető településévé váljon.
  • Zsezserán Jánosné – Az óvodapedagógus még jobban megőrizné és megőriztetné Szigliget nyugalmát, varázslatos környezetét, a helyi értékeket és a település természeti és épített örökségét. Teret adna minden szükséges fejlesztésnek, hogy településünk lakói és vendégei minőségi környezetet biztosító térségben élhessenek. A „szeméthelyzetet” megoldaná, és segítené az idős korosztályt. Szigliget közlekedési szabályozását a helyi ingatlantulajdonosok érdekei szerint megváltoztatná, a vízelvezető árkok kijavíttatná, és szorgalmazná az elavult víznyomó vezeték rendszer cseréjét.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!