Házi Gyermekorvosok Egyesülete: a praxisközösség a házi gyermekorvosi rendszer végét jelentheti

2020. október 18. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi alapellátó rendszer átalakítása hosszútávon többet ronthat a helyzeten, mint javíthat – nyilatkozta az ATV-nek a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, aki szerint a kormány reformja néhány éven belül a teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A csatorna szerint sok szülőnek már most is probléma, hova vigye beteg gyerekét, mert kevés gyerekorvos praktizál, az orvosok fele pedig már közel van a nyugdíjhoz.

Az egyesületet vezető Póta György szerint a praxisközösségek ötlete önmagában jó, viszont nagy probléma, hogy ezeknek egységes szerkezetűnek kell lenniük.

„A gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányos, ha nem gyerekorvoshoz tartoznak”

– mondta Póta, aki szerint egy felnőttorvos nem veszi észre azokat a jeleket, mint egy gyermekorvos.

Az ATV kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, hogy a parxisközösségek létrehozásában nem fog beleszólni a kormány; az alapellátó orvosok eldönthetik majd, hogy kivel alkotnak ilyen közösséget, ha egyáltalán akarnak, mert hogy ez nem lesz kötelező.

Orbán Viktor múlt hét szombaton, egy Facebook-videóban jelentette be, hogy háziorvosi praxisközösséget szeretnének létrehozni, céljuk pedig, hogy üres praxis Magyarországon ne legyen, és a helyi ellátás színvonala emelkedjen.

Ahogy korábbi cikkünben írtuk, jelenleg 562 családorvosi praxis vár gazdára Magyarországon, emiatt 700 ezernél is magasabbra tehető azoknak az embereknek a száma, akiknek nincs ma háziorvosuk

A Népszava cikke szerint az országban összesen közel 1000 praxisközösséget hozna létre a kormány; egy ilyenben átlagosan hat háziorvos, házi-gyermekorvos, és az őket segítő szakemberek dolgoznának – írta az Atv.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!