Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc zárt ajtók mögött vitatkoztak a budapesti színházakról

2020. október 18. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy évben több konfliktus is volt a Budapestet irányító ellenzéki koalíció tagjai, különösen Karácsony Gergely főpolgármester és a Demokratikus Koalíció tagjai között. A Direkt36 444-en megjelent tényfeltáró cikke szerint egy februári, zárt ajtók mögötti tárgyaláson szóváltás alakult ki Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között, amikor a fővárosi színházak finanszírozása és vezetése került szóba.

Az írás szerint Karácsony ebben a kérdésben egy olyan kompromisszumra hajlott, hogy egyes színházak a kormány felügyelete alá kerüljenek, Gyurcsány ezt azonban ellenezte, mert szerinte „ő bármikor talál tízmilliárd forintot a költségvetésben, amivel meg lehet oldani az összes színház finanszírozását”. Karácsony viszont olyan Budapestet szeretne, ahol a fideszes közönség is megtalálja a maga színházát. Résztvevők szerint a vita civilizált hangnemben, de feszült légkörbe folyt.

A tavaly októberi ellenzéki győzelem után Karácsony kompromisszumkereső irányba indult el, míg a DK sokkal harciasabb politizálást szeretne folytatni.

A szeptember végi közgyűlésen az is előfordult, hogy egy városházi előterjesztés majdnem elbukott a DK ellenállásán. A közgyűlési hozzájárulása ahhoz kellett, hogy a Fővárosi Vízművek részt vehessen egy külföldi projektben, de a DK ezt ellenezte többek között azért, mert nem értettek egyet azzal, hogy egy fővárosi cég külföldön terjeszkedjen. A közgyűlési ülésen kétszer is nekifutottak a szavazásnak, a DK egyik alkalommal sem támogatta a javaslatot. Az első szavazás után tartottak egy szünetet, és végül a Fidesz szavazataival átment az előterjesztés.

A cikkből az is kiderül, hogy Rogán Antal az év elején egy olyan üzenetet adott át Karácsony Gergelynek, hogy ha leválik a baloldali pártokról, akkor abbamaradnak az őt ért fideszes támadások. Ugyanakkor Karácsony olyan üzeneteket is kapott kormányzati forrásoktól – köztük Rogántól is –, hogy „dzsihád van”, és Orbán eldöntötte, hogy támadás alatt fogja tartani őt.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A főpolgármester elleni kampány mögött az állhat, hogy a Fideszben szinte biztosak abban, hogy ő lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje 2022-ben. „Ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus a felmérések szerint. Ahogy közeledik a parlamenti választás, úgy fog nőni rajta a nyomás az értelmiségi holdudvartól, külföldről” – mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

Ám több forrás szerint is Karácsony nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, a főpolgármester pár hónapja egy régi barátjának azt mondta, hogy nem indul a jelöltségért. Ennek ellenére az ellenzéki oldalon többen is azzal számolnak, hogy végül mégis harcba száll a miniszterelnök-jelöltségért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!