Egy valaha békés balatoni falu eldurvult kampánya

2020. október 17. – 17:02

frissítve

Egy valaha békés balatoni falu eldurvult kampánya
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Balatonszepezd az a település, ahol a tavaly ősszel, a rendes önkormányzati választásokon senki nem indult el polgármester-jelöltként. Az emiatt kiírt decemberi időközin viszont már 14-en jelentkeztek be a polgármesteri címért. A történet nyáron tovább bonyolódott, amikor a teljes képviselőtestület felállt, hogy újból polgármestert kelljen választania az alig 400 fős településnek. Most három, helyben ismert és egy ismeretlen, de a Fidesz közeléből erősen támogatott jelölt indul, a kampány pedig szinte már háborús hangulatot hozott a falura.

Az újabb időközi hetében, ítéletidőben jártunk Balatonszepezden, akkor szinte teljesen kihaltak voltak a dimbes-dombos falu hangulatos, kanyargós kis utcái. A brutális kampányidőszak hajrájáról csak a villanyoszlopok árulkodtak. Szepezdet olyan sűrűséggel lepték el a plakátok, mintha legalábbis egy olyan nagyvárosban jártunk volna, ahol épp a kormány kétharmada múlik egy időközi országgyűlési választáson. Mivel Budapestről indultunk, Balatonfűzfőn keresztül értünk oda, és éles kontraszt volt, hogy a Szepezdnél négyszer nagyobb településen, ahol szintén hétvégén lesz időközi választás, alig-alig láttunk kampányplakátokat. De nem csak a plakátáradat volt szembetűnő.

„Ez egy kicsinyes lépés, a riválisok tartanak a győzelmemtől”

– így kommentálta a jelenlegi polgármester azt, hogy több plakátját is összekenték festékkel a falu különböző pontjain. A plakátrongálástól egyébként hivatalosan minden kihívója elhatárolódott. Ha úgy érkeztünk volna, hogy semmit nem tudunk a kialakult helyzetről, akkor legkésőbb ezek az állapotok felhívhatták volna a figyelmünket arra, hogy egy párszázfős faluhoz képest szokatlan méreteket ölt az egyre inkább eldurvuló kampány.

Dr. Bocskov Jordanov Milán és Szász Péter megrongált plakátjaiFotó: Bődey János / Telex
Dr. Bocskov Jordanov Milán és Szász Péter megrongált plakátjaiFotó: Bődey János / Telex

Mindenki békét ígér

Bár az nem tűnt meglepőnek, hogy az orkánerejű szélben és szakadó esőben senki nincs az utcákon, de a helyi boltban azt mondták nekünk, hogy jobb időben is ilyen csendesek az utcák, főleg szezonon kívül. A falu ugyanis szétterül, elszórva, egymástól gyakran távolabb élnek benne az itt lakók. Amikor ugyanitt arról érdeklődtünk, hogyan látják az emberek a közelgő választásokat, azt mondják, csak szeretnének már végre túl lenni rajta.

A nagypolitikára jellemző, akár barátokat, családtagokat is egymás ellen fordító, eddig a helyiek által csak az országos politika kapcsán megtapasztalt „torzsalkodás” beütött Szepezden, magyarázta a nyugdíjas, veterán helyi jelölt, Selmi Gábor, aki szerint

„van aki már nem is köszön a másiknak. Hát milyen dolog ez egy ekkora kis településen?”

Volt olyan helyi, aki a Facebookon indított felhívással próbálta rávenni a jelölteket, hogy a választás előtti héten tartsanak kampánycsendet, mert nem akarta, hogy a falu vezetéséért folyatott küzdelem „tovább mérgezze a közösség hangulatát”.

Ilyen hangulatban nem meglepő, hogy az összes polgármesterjelölt kampányának fő ígérete Szepezd nyugalmának és békéjének helyreállítása. A négy polgármesterjelöltből hárommal tudtunk személyesen találkozni Szepezden, Szász Péter programjáról pedig a vele induló képviselőjelölt, Bozóky Gergő mesélt nekünk Tihanyban. Mindannyian azt mondják, erre ők lesznek képesek.

Azt mindenki hangsúlyozta magáról, hogy a faluért akar dolgozni, egyéni anyagi hasznot, ingatlant, egyebet nem akar megszerezni a polgármesteri pozíción keresztül, ugyanakkor minden érintett feltételezte azt, hogy a többi jelölt között akad olyan, akinek lehetnek ilyen hátsó szándékai.

Bocskov, Selmi és a Szászt képviselő Bozóky Gergő is egyetértett abban, hogy fejleszteni kéne a szepezdi partszakaszt (a strandokat, a sétányt és a bicikliutat is mindannyian említették) és hogy helyi idősekről való gondoskodást is meg kell oldani. A falu hangulatának megőrzése, a nyugalom helyreállítása és a szükséges fejlesztések kapcsán Bocskov és Bozóky is konkrétan úgy fogalmazott: „nem az a cél, hogy Szepezdből Füred legyen”, hiszen az adottságai sem erre predesztinálják.

Bozóky GergőFotó: Bődey János / Telex
Bozóky GergőFotó: Bődey János / Telex

Egy évet sem kapott a 14 jelölt közül megválasztott polgármester

A Telexnek nyilatkozó balatonszepezdiek, sőt még a polgármester-jelöltek többsége is egyet ért abban, hogy vasárnap a decemberben megválasztott polgármester dr. Bocskov Jordán Petrov, illetve a helyi képviselő-testületben 14 éve dolgozó Bíró Imre között fog eldőlni a verseny. Vannak, akik ezt a felállást az „igazi” helyiek és a messziről jött szerencsevadászok harcának látják. Mások viszont a frissen megválasztott polgármester ellen összezáró és szövetkező, saját pecsenyéjüket is sütögető szepezdi fontos emberek polgármesterbuktatási kísérleteként tekintenek az ügyre.

Bocskov állatorvos végzettségű, később üzletemberként dolgozott. 2018-ban vásárolt ingatlant Szepezden azzal a céllal, hogy oda költözzön és a nyugdíjas éveit egy nyugodt helyen töltse. A Telexnek arról mesélt, hogy tavaly, a felújítási munkálatokhoz kapcsolódó ügyeket intézve szembesült azzal, hogy a rendes őszi önkormányzati választáson nem volt egyetlen polgármesterjelöltje sem a falunak. Idősebb korára némi elfoglaltságot keresve döntött úgy, hogy jelölteti magát. A decemberi időközin aztán a 14 jelölt közül lett ő a befutó.

„Erre büszke vagyok, mert 50 nappal a választás előtt a nevemet sem tudták a községben, hiszen csak egy évvel korábban vettem itt ingatlant”

– mondja Bocskov. Azt állítja, nem a polgármesteri névjegykártya fontos a számára, hiszen több fontos pozícióval és kitüntetéssel is rendelkezik. Többek között ő a magyar-bolgár gazdasági kamara elnökhelyettese, a köztársasági elnöktől pedig megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztjét.

Dr. Bocskov JordánFotó: Bődey János / Telex
Dr. Bocskov JordánFotó: Bődey János / Telex

Eddig 10 hónap jutott neki polgármesterként, de szerinte ennyi idő alatt is sokat tudott tenni Szepezdért és bízik abban, hogy a lakosság nem fogja ezt elfelejteni. Eredményei között hivatkozott arra, hogy a koronavírus miatt az ő vezetésével létrehozták a „szepezdi operatív törzset”, gondoskodtak maszk és fertőtlenítőszer-beszerzésről, az idősek ellátásáról, összességében pedig „kitűnőre vizsgáztak” a járványhelyzetben.

„Nem voltak jellemzőek a kollektív döntések”

Bocskovnak azért csak 10 hónap jutott az új időközi választás előtt a polgármesterségből, mert néhány hónappal a megválasztása után – saját értelmezése szerint – megpuccsolták nyáron az egységesen lemondó képviselők. Abban mindkét oldal szereplői egyetértenek, hogy a polgármester és a képviselőtestület viszonyának elmérgesedése két fontos eseményhez köthető. Az első ezek közül egy iratmegsemmisítési ügy, amelyet Bocskov gyanúsnak talált, emiatt feljelentést is tett, de a rendőrség bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást. Ezt követte az, hogy a hét másik településsel együtt a Zánkai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó Szepezd polgármestere a közös hivatallal is összekülönbözött, ez a viszony azóta sem rendeződött.

A kihívója, Bíró Imre, lemondott alpolgármester szerint az utóbbi volt az a pont, amikor a képviselőtestület tagjai úgy érezték, hogy vállalhatatlan a Bocskovval való közös munka, ezért másnap mind a négyen együtt, egyetértésben mondtak le. Szerinte összességében a botrányok csak a kicsúcsosodásai voltak egy rossz viszonynak, ami abból fakadt, hogy „Bocskov vezetése alatt nem voltak jellemzőek a kollektív döntések és sok mindenről a képviselőtestület tagjai is csak utólag értesültek”.

Bíró ingatlanértékesítéssel foglalkozik, hosszú ideje képviselő a faluban és lelkes rajongója a helyi focicsapatnak, a találkozásunkkor is büszkén mesélt a szepezdiek legutóbbi, sokgólos győzelmeiről. Mögé most beállt az Összefogás Szepezdért Társaság és 4 képviselőjelölttel együtt, csapatban indul.

„Az előző ciklus 5 éve alatt fél milliárd forint fejlesztési pénz érkezett Szepezdre, és azt mind fel is használtuk strandokra, utakra, járdára, csatornára, közvilágításra, panorámasétányra, falugondnoki autóra. Hirtelen fel se tudok mindent sorolni. Mi ezt akarjuk folytatni”

– mondta Bíró, aki szerint ha helyreállna a béke, akkor már csak menni kéne tovább előre, mert „egy évet elvesztettünk sajnos”.

Bíró ImreFotó: Bődey János / Telex
Bíró ImreFotó: Bődey János / Telex

Aki a „mérleg nyelve” lenne

„Ez egy csendes, nyugodt kis település volt, most pedig személyes ügyek miatt felkorbácsolódott” – magyarázta a kampányt Selmi Gábor, aki régóta szepezdi. Ott kezdte az általános iskolát és 1985-ben költözött vissza felnőttként, azóta folyamatosan részt vesz a település életének alakításában.

Horgászegyesületet alapított, évek óta ő szervezi a helyi halászléfőző versenyt, sőt korábban, egy cikluson keresztül képviselő is volt már. Több mint 20 évig volt köztisztviselő Balatonfüred polgármesteri hivatalában (foglalkozott közterületekkel, azon belül kátyúzással, csatornázással, de dolgozott az okmányirodában is) és azt állítja, a mai napig segít helyieknek a bürokratikus ügyek intézésében.

„Én a mérleg nyelvét képviselem a két tábor között, de nem vagyok hajlandó belemenni ebbe a háborús dologba, mert én ezt a magam és a falu részéről is elítélendőnek tartom. Elvesztegettünk egy évet. Jó, ebben szerepe volt a vírusnak is, de ez alatt a gyűlölködésen kívül semmi nem ment.”

– mondta Selmi, aki elindult már a decemberi időközin is a polgármesteri pozícióért. Akkor 17 szavazatot kapott és ezzel a negyedik helyen végzett.

Selmi GáborFotó: Bődey János / Telex
Selmi GáborFotó: Bődey János / Telex

A Bayer Zsolt támogatásával kampányoló budapesti jelölt

Selmihez hasonlóan úgy tudjuk, Szász Péter is arra számít, hogy a polgármester és a lemondott képviselőtestület harcába belefáradt helyiek bizalmat szavaznak majd neki. Pedig a horgászegyesület alapítójával ellentétben, ő eddig nem volt egy ismert helyi arc, mivel nem Szepezden, hanem Budapesten él, de azt ígéri, hogy ha megválasztják, odaköltözik. Az indulását ő és a teljes, szintén nem szepezdi lakosokból összeálló csapata a Balaton-felvidék szeretetével és meghatározó szepezdi nyaralások emlékével indokolja.

Szász Péter történész, alapítója és főszerkesztője a Depositumnak, amely saját hitvallása szerint a katolikus hitet magyarázza és védi. (A Depositum Facebook-oldalán rendszeresek a kormányt támogató posztok és volt olyan megnyilvánulások, amit a Facebook gyűlöletbeszédnek minősített.) Szász már a tavaly december időközin is elindult, de akkor nem kampányolt, Bozóky azt mondja, azért nem, mert ekkor a képviselőtestület már adott volt, nem indulhatott csapatban.

Tavaly decemberben összesen két szavazatot kapott, a több helyi mondta erre, hogy ez a két szavazó szerintük csak véletlenül ikszelhettek akkor rá.

Most viszont, amikor már képviselőjelöltekkel együtt indulhat komoly, a falusiak számára szokatlan, a nagypolitikát idéző kampányt folytat: teleplakátolta a narancssárgával kiemelt „Csak a tiszta kéz lehet erős” mottójával a kis falu szinte összes utcáját, saját csapatot szervezett, drónfelvételes bemutatkozó videókat forgatott és a „Mentsük meg Szepezdet” elnevezésű Facebook-oldalán folyamatosan teszi közzé, hogy kik támogatják. A támogatói közül nem helyi lakosokat emel ki, hanem közéleti szereplőket, fideszes politikusokat és a kormányközeli média fontos embereit. Bayer Zsolt mellett kampányol érte Szakács Árpád, a Mediaworks volt főszerkesztője; Trombitás Kristóf és Földi-Kovács Andrea, a HírTV műsorvezetői, Horváth Tamás a 888.hu újságírója aki interjút is készített vele a kampányban, Fábry Szabolcs Nagyvázsony fideszes polgármestere és Farkas Attila Márton, főiskolai oktató, aki vezetett Puzsér Róberttel rádióműsor és írt dalszöveget a Bëlgának is.

Szász a Telexnek nem nyilatkozott az indulása kapcsán, de a Mandinernek még tavaly decemberben arról beszélt, hogy szerinte „nincs kis választás” és a helyi politika nem elválasztható az országostól. Ennek ellenére most is független jelöltként indul, a csapatának tagja, Bozóky Gergő szerint a kampányarculat narancssárga színválasztása is véletlenszerű, amit nincs is értelme elemezgetni.

Szász Péter plakátjai BalatonszepezdenFotó: Bődey János / Telex
Szász Péter plakátjai BalatonszepezdenFotó: Bődey János / Telex

Szepezdet meg kell menteni a „kormányozhatatlanságtól, a széthúzástól”, mondta Szász a mostani kampányban a 888-as Horváth Tamásnak. Az őt támogató képviselőjelölt Bozóky pedig arról beszélt a Telexnek, hogy

„olyan embereknek és olyan képviselőknek kell ezt a falut sikerre vinni, akik együtt tudnak dolgozni, kortól, nemtől, fajtól, beállítottságtól, érzelemtől függetlenül. A falu jövője fontosabb, mint az egyéni érdek.”

Bozókytól tudjuk azt is, hogy a Szász köré szerveződött csapata hosszú távon tervez Szepezddel, máskülönben „nem lett volna érdemes időt és energiát befektetni ebbe a dologba”.

Mi lesz a választás után?

Abban gyakorlatilag mindenki egyetért, akivel Szepezden beszéltünk, hogy a falunak békére van szüksége, online fórumokon is ezt mondják a legtöbben. Nemcsak azért, mert erre vágynak az ott élők, de azért is, mert így tudja megőrizni azt a legendás hangulatát, ami évről-évre ide csábítja a szezonban a nyaralókat is.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire befolyásolja majd a szepezdiek életét az a politikai stílus, amelynek ”eredményét„, az ország megosztottságát egyre inkább tapasztaljuk. Az ezt meglovagoló politikai kalandorok kívülről irányított, távoli központokból mozgatott, pénzelt szerencsehuszárok, akiknek semmi más dolguk nincs, mint egy számháború bábjaként halloween tök színűre színezni az adott települést”

– írta például az egyik szepedi Facebook-oldalon egy kommentelő, azt állítva, hogy eddig azért járt a faluba nyaralni, mert az a béke szigete volt.

Mégsem biztos, hogy a kampány végével elillannak a helyi feszültségek is.

Egyrészt azért, mert a kampányban komoly adok-kapok ment minden irányban. Van olyan jelölt, akit állítólag halálosan megfenyegetett egy másik jelölt „mögött álló”, helyi ingatlanbefektetésben érdekelt üzletember. (Ennek a történetnek az elterjesztéséért a vállalkozó egyébként rágalmazás miatt indított jogi eljárást.) Van olyan jelölt, aki mögött messzebbi gazdasági/politikai erőket sejtenek. Van olyan jelölt, akiről azt beszélik, hogy simlis, az adóhatóságnak korábban nagy összegben tartozó vállalkozóként csak a saját érdekeit nézi. És van olyan jelölt is, akiről az terjed, hogy korrupt és azért kell neki a hatalom, hogy ezt leplezni tudja a faluban. Sőt, egyes történetekben ezek a pletykák keverednek és több jelöltre is ráillenek.

Ráadásul, bár két polgármesterjelölt (Bíró és Szász) is csapattal együtt indult el, könnyen megtörténhet az, hogy a szepezdiek nem a csapatok szerint szavaznak és így egy vegyes összetételű képviselőtestület áll fel. Van olyan képviselőjelölt, aki előre kijelentette, hogy melyik polgármesterrel nem hajlandó együtt dolgozni, többen tartanak attól, hogy akár olyan felállás is összejöhet, mi miatt néhány hónap múlva ismét lemondana a képviselőtestület, hogy megbukjon a polgármester.

Minden jelöltet megkérdeztünk arról, hogy milyen eredményre számítanak:

  • Bocskov szoros küzdelemre számít, szerinte ezért is fontos, hogy mindenki szavazzon vasárnap. Bár egyedül indult, azt mondja, még a legfőbb riválisa, Bíró csapatából is van olyan ember, akivel el tudja képzelni a közös munkát ráadásul úgy számol, hogy az új testületben többségben lesznek azok a képviselők, akikkel együtt tud majd dolgozni.
  • „Nyilván győzünk, mert győzelemre vagyunk ítélve, helyiek támogatnak minket, helyiek vagyunk és ismernek minket” – mondta Bíró, aki nemcsak a saját győzelmében hisz, hanem abban is, hogy a teljes csapata bejut.
  • Bozóky Gergő szerint Szász csapata is bízik a győzelemben, de minden forgatókönyvre felkészültek, bárkivel hajlandóak együtt dolgozni, aki Szepezd érdekeit nézi, a képviselőjelölt azt ígéri „csapatban és egyenként is el fogják látni azokat a feladatokat, amiket az emberek rájuk bíznak.”
  • Selmi pedig arra készül, hogy ha nem is polgármesterként, de képviselőként biztosan ott lesz a falu vezetésében, abban ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy vasárnap után nyugta lesz végre a falunak.

(Borítókép: Bíró Imre és Szász Péter választási plakátja Balatonszepezden 2020. október 12-én)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!