Élen jár rákos halálozásban a magyar királyi régió

2020. október 16. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban a legtöbb rákos haláleset, ismerteti a G7.hu az Eurostat nemrég megjelent regionális évkönyvének adatait. Egészen pontosan 364 ilyen halálok jutott 100 ezer lakosra ebben a régióban.

A szomorú listán a következő öt hely is Magyarországé: Közép-Dunántúl után sorrendben Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország és Dél-Alföld következik.

A közép-dunántúli régiót három megye, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém alkotja. Központja Székesfehérvár. Nagyobb városai: Veszprém, Esztergom, Tatabánya, Pápa, Dunaújváros. Két városának állandó jelzője alapján – Székesfehérvár a királyok városa, Veszprém a királynék városa – királyi régió néven is emlegetik.

A hatodik helyen áll az első nem magyar régió, Horvátország belső, azaz nem tengerparti része. Uniós regionális lebontásban általánosságban az látszik, hogy a rákos halálozások szempontjából a kelet-európai és balti régiók a leginkább érintettek, ezen belül is főleg a magyar, horvát, szlovák és lengyel régiók emelkednek ki.

Százezer főre eső rákkal összefüggő halálozások az EU NUTS 2 régióibanForrás: Eurostat.
Százezer főre eső rákkal összefüggő halálozások az EU NUTS 2 régióibanForrás: Eurostat.

Közép-Dunántúl nemcsak a teljes népességre vonatkozó adatok toplistájára került fel, de a 65 év alattiak halálozási okait tekintve uniós összehasonításban itt volt a legrosszabb a helyzet 2016-ban.

Ez 100 ezer főre esően 147 halálesetet jelent, ami több mint háromszorosa a legalacsonyabb adatnak, amit Svédország legészakabbi régiójában dokumentáltak (45 haláleset), írja a G7.hu.

A 65 évnél fiatalabbak körében egyébként a rák volt az elsődleges halálozási ok az egész EU-ban, 2016-ban összesen nagyjából 290 ezer halálozás kiváltó oka volt ilyen betegség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!