Fónagy és Soltész nem mennek a főváros évfordulós ünnepségére, mert Karácsony nem határolódott el a judapestező ellenzéki jelölttől

2020. október 16. – 10:27

frissítve

Fónagy és Soltész nem mennek a főváros évfordulós ünnepségére, mert Karácsony nem határolódott el a judapestező ellenzéki jelölttől
Fotó: Kunhalmi Ágnes – Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Sem Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, sem Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nem vesz részt a Fővárosi Közgyűlés megalakulásának 30. évfordulójára rendezendő ünnepségen, írja az MTI. Levelükben arra hivatkoznak a kormánypárti politikusok, hogy

Karácsony Gergely nem határolódott el a Budapestet korábban Judapestnek nevező „antiszemita országgyűlési képviselőjelölttől, Bíró Lászlótól, illetve az őt támogató antiszemita politikai közösségtől”.

A két politikus azt várta volna el a főpolgármestertől, hogy elsők között határolódjon el Bírótól.

Mint megírtuk, a Borsod 6. választókerületében képviselőségért induló, majd kikapó Bíró László korábban a Facebookon Budapestet „judapestnek” nevezte, és a magyarországi turizmusba fektető izraeli tőkére utalva azt írta: „A kutyám majd megveszik amikor a »tetűcsúzdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet”. Bíró később bocsánatot kért, és úgy magyarázta a 24-nek, hogy az utolsó Fidesz-kétharmad miatt nagyon felhúzta magát, ezért írt ki ilyeneket.

A kormánypártok többször számon kérték az ellenzéken a jelölt személyét, kettős mércével vádolva a jelölő pártokat. Ahogy Karácsony Gergelyt is többen, többször számon kérték emiatt, egy hete Fürjes Balázs nevezte elfogadhatatlannak, hogy ilyen jelöltet támogatott Karácsony, de most, péntek reggel a Kossuth rádión Deutsch Tamás is erről beszélt. És, ahogy fentebb írtuk, két kormánypárti politikus ezért nem megy el a fővárosi ünnepségre.

A kormánypárti Mandiner szerdán azt írta: „Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen annak elnökét, Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson – értesült a Mandiner miniszterelnökhöz közel álló forrásokból. Információink szerint a kormányfőben megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg az ügyben.”

Ezzel kapcsolatban küldtünk kérdéseket Havasi Bertalannak, de nem kaptunk választ. A Mazsihisz azonban a cikk megjelenése után, minden bizonnyal részben arra reagálva, közleményt adott ki.

„Pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni, vallási felekezetként ilyen ügyekben nincs és nem is lehet illetékességünk. Különösen kampányidőszakokban fontos, hogy egyik versengő erő se tudjon minket politikai céljaira használni. Ez a hozzáállás a mérvadó egyházak esetében általánosan bevett gyakorlat, ami tiszteletben tartja a hívek sokszínű pártpreferenciáját” – írta többek között Heisler András, a Mazsihisz elnöke.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!