Fürjes: Elfogadhatatlan, hogy Karácsony egy náci, rasszista jelöltet támogat Borsodban

2020. október 7. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely átlépett egy határt, amikor egy olyan jelöltet támogat a borsodi időközi választáson, aki „náci, rasszista, cigánygyűlölő” – mondta Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerda reggel a Kossuth rádióban.

A legfrissebb híreinket itt találja.

Fürjes arra utalt, hogy Borsod 6. választókerületében országgyűlési képviselőt választanak, és a Fidesz jelölttel szemben induló közös ellenzéki jelölt, Bíró László korábban a Facebookon Budapestet „judapestnek” nevezte, és a magyarországi turizmusba fektető izraeli tőkére utalva azt írta: „A kutyám majd megveszik amikor a »tetűcsúzdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet”. Mindezért Bíró bocsánatot kért, és úgy magyarázta a 24-nek, hogy az utolsó Fidesz-kétharmad miatt nagyon felhúzta magát, ezért írt ki ilyeneket.

Fürjes szerint „gyomorforgató, elfogadhatatlan kijelentéseket tett, és szerintem a főpolgármesternek kellett volna az elsőnek lenni, aki a judapestezve zsidózó jelölt ellen fellép, és követeli a visszaléptetését”, és nem kellett volna „teljes mellszélességgel” kiállnia mellette. Fürjes szerint ez a budapesti zsidóság és minden jóérzésű magyar ember elárulása, írja az MTI.

Fürjes Balázzsal a Telex a napokban csinált egy nagyinterjút, azt itt tudja olvasni.

Borsod megye 6-os számú választókerületében (Tiszaújváros-Szerencs) azért kell időközi országgyűlési képviselő-választást tartani, mert az eddigi képviselő, a fideszes Koncz Ferenc motorbalesetben meghalt. Az időközi választás tétje az, hogy a Fidesz-KDNP-nek megmarad-e a kétharmados többsége a Parlamentben.

A Fidesz a politikus lányát, Koncz Zsófiát indítja az október 11-ei választáson. Az ellenzék közös jelöltje a jobbikos Bíró László – azonban az NVB döntése szerint, melyet a Kúria is helybenhagyott, a Jobbik logója nem lehet ott a szavazólapon, mivel a párt mint jelölőszervezet bejelentését egy olyan képviselő intézte, akinek erre már nem volt érvényes megbízatása.

Miután kiderült, hogy az ellenzék közös jelöltje Bíró László lesz, Setét Jenő roma jogvédő aktivista nyilvánosságra hozta a jobbikos politikus alig egy évvel ezelőtti facebookos kommentjeit, amikben kirekesztő megjegyzéseket tesz a zsidókra és a cigányokra. Bíró nem ismerte el, hogy a kommenteket ő írta volna, de általánosságban bocsánatot kért vállalhatatlan kijelentései miatt. A kormánypártok többször számon kérték az ellenzéken a jelölt személyét, kettős mércével vádolva a jelölő pártokat.

A kampányban téma volt, hogy Koncz Zsófia egy szerencsi játszótér-felújításról gyerekekkel készített fényképet tett közzé a közösségi oldalán, amiről egy kifogást követően a tiszaújvárosi oevb megállapította, hogy Koncz megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét. A határozat ellen fellebbezést nyújtottak be, amit a Nemzeti Választási Bizottság bírált el megváltoztatva a korábbi döntést, eszerint mivel nem köznevelési intézményben készült a fotó, nem volt jogszabálysértő Koncz fotója. Az ellenzék kifogásolta azt is, hogy egy héttel a választás előtt a Fidesz akciós zöldségvásárt tart Tiszaújvárosban, ahol például a krumplit 100, a hagymát 133 forintért lehet megvásárolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!