Elkapkodták a komondoros emlékérméket

2020. október 15. – 13:07

frissítve

Elkapkodták a komondoros emlékérméket

Másolás

Vágólapra másolva

Elkapkodták az MNB frissen kibocsátott kutyás emlékérméit – értesült a Buksza, a Napi.hu blogja. A jegybank egész sorozatot szentel a pásztor- és vadászkutyáknak, 2019 őszén jelentek meg a kétezer forint névértékű vizslás érmék, amelyek négy nap alatt elfogytak. Az idén pedig jöttek a szintén kétezer forintos komondoros érmék, amelyekből már az első nap alatt elfogyott az úgynevezett szabad keret, vagyis csak azok tudnak vásárolni belőle, akik a múlt év végén előjegyezték.

(Ide kattintva olvashatja további cikkeinket!)

Az emlékérméknél éppen a korlátozott darabszám a vásárlások fő hajtóereje, hiszen ez az egyik értéknövelő tényező. A Buksza úgy értesült, hogy a jövőre megjelenő, magyar agárt bemutató érméből az első két sorozat 10 ezres példányszáma után már több kerül majd piacra. A Magyar Nemzeti Bank elmondta, hogy a verhető darabszámot a Magyar Közlönyben megjelenő rendelet rögzíti, ettől a jegybank el nem térhet. A magyar vizsla és a komondor esetében is tízezer érme készíthető.

A komondoros emlékérmét a jegybank az Állatok Világnapján, 2020. október 4-én bocsátotta ki, a tervezés Imrei Boglárka fémműves munkája. A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett.

Az emlékérmék inkább ismeretterjesztő szereppel készülnek, de törvényes fizetőeszköznek minősülnek, bárhol lehetne fizetni velük. Igaz, ez nem szokott előfordulni, mert az érmék pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi vásárlásokban. Feltehetően egy sima vásárlásnál fennakadást is okozna, ha egy négyzet alakú kétezres érmével fizetne valaki.

Az MNB szerint, amennyiben valaki megválna az érmétől, akkor jobb, ha nem zavarja meg a normál pénzforgalmat, inkább eladásra meghirdetheti, vagy az MNB-ben egyéb fizetőeszközre válthatja az érméjét. Mindez életszerű, igaz, valljuk be, ha van egy törvényes fizetőeszköz a zsebünkben,és bemegyünk a lottózóba, akkor joggal verjük az asztalt, hogy márpedig ezt tessék elfogadni, nem szeretnék elmenni a MNB-be, átváltani a szép komondoros érmémet egy ropogós kétezresre, és külön visszajönni a szelvényekért.

Borítókép: A komondoros érme – Forrás: MNB

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!