Fürjes: A kormány átvállalná a budapesti fejlesztések költségeit

2020. október 15. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány kész fejlesztéseket és azok költségeit átvállalni a fővárostól, de nem támogatja az adóemelést és Budapest eladósítását – ezt Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtök délután ülésezik, Fürjes elmondása szerint a kormány ezen egy konstruktív javaslatot fog bemutatni.

A javaslat azokra a fejlesztésekre vonatkozik, amelyekre a főváros 55 milliárd forintot kér a közfejlesztési tanácsban, tette hozzá az államtitkár.

A javaslat célja „a fővárosi önkormányzat tehermentesítése, a fővárosi önkormányzat bizonyos kiadásának kormányzati átvállalása, a főváros támogatása és a fővárosi költségvetési helyzet könnyítése. Mindezek által a városvezetés költségvetési mozgásterének növelése”, mondta Fürjes az MTI beszámolója szerint.

Azt is garantálnák a fővárosnak, hogy az átvállalt fejlesztéseket kizárólag közösen készített, a főváros által jóváhagyott tervek alapján valósítják meg.

Karácsony Gergely főpolgármester múlt hét szerdán arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt 69 milliárdos lyuk keletkezett a főváros 300 milliárdos költségvetésében. A hiány mérséklésének érdekében törölnének bizonyos beruházásokat, átstrukturálnák a főváros lehívható hitelkeretét és 29 milliárd forintnyi értékben adnának el értékpapírokat. Ezenfelül egyfajta újraindítási adó bevezetésében is gondolkodnak: az 5 milliárd forintot elérő iparűzésiadó-alappal bíró cégek esetében átmenetileg fél százalékkal növelnék az iparűzési adót.

Erre utalhatott Fürjes a csütörtökön említett „Karácsony-adóval.” Ezeket a lépéseket a kormány nem támogatná, mert álláspontjuk szerint ezzel a főváros 70 milliárd forinttal adósítaná el magát. Azt sem támogatják, hogy a főváros az idei több száz milliárdos támogatásokon felül további 55 milliárd forint extra forrást kapjon a költségvetéstől a budapesti fejlesztésekre. Fürjes szerint azért nem, mert nem lenne összhangban a budapestiek érdekével.

A fővárosi önkormányzat gazdasági helyzetéről azt mondta: Karácsonynak „nem a kormánnyal, hanem a tényekkel, a közgazdászokkal és a Moody's hitelminősítővel van vitája”. Karácsonyék szeretnék elérni, hogy a kormány csökkentse a Budapestet sújtó szolidaritási adót. Az államtitkár szerint ha ezt elfogadnák, akkor igazságtalanul kevesebb pénz jut a kisebb és szegényebb önkormányzatok támogatására. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára ehhez kapcsolódva elmondta, hogy a főváros anyagi helyzete stabil, a főváros saját beszámolói szerint 2020 első félévének végén Budapestnek 27,9 milliárd forintja volt készpénzben és 135 milliárd forintja állampapírban.

A kormány és a főváros között régóta vita van arról, hogy ki milyen arányban vegye ki a részét a Lánchíd felújításából. Fürjes erről most azt mondta, a kormány kész lenne tárgyalni arról, hogy ők valósítsák meg a beruházást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!