David Cornstein: Trump felhívta Viktort, aki éppen a konyhájában volt

2020. október 15. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

David Cornstein amerikai nagykövet hamarosan távozik, utódjának személye az amerikai elnökválasztástól függ. A diplomata búcsúzóul értékelte a munkáját, szerinte sokkal jobb most a két ország vezetői között a kapcsolat, mint korábban.

David Cornstein távozó amerikai nagykövettel készített interjút a Népszava. Mint a beszélgetésből kiderül, az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó személyes viszonyt ápoló egykori ékszerkereskedő elégedett az elért eredményekkel, szerinte Trump elnök is nagyon szereti a magyarokat és kormányukat, ha lesz második ciklusa, alighanem el is jön Magyarországra.

(Ide kattintva olvashatja el legfrissebb cikkeinket!)

A nagykövet elmesélte, hogy fő célja a kapcsolatteremtés volt, mert előtte, az Obama-éra idején szinte ellenséges volt a viszony, amivel egyáltalán nem értett egyet sem ő, sem Trump elnök. Most, Cornstein távozása előtt, a nagykövet szerint a helyzet már sokkal jobb.

Mivel a nagykövet egyik fő célja a CEU Budapesten tartása volt, ezzel kapcsolatban csalódott: „Borzalmasan érzem magam amiatt, hogy az egyetem a Bécsbe való távozás mellett döntött. Ez szomorú volt a város, az egyetem, a diákok, a tanári kar szempontjából.”

Amerikai nézőpontból fontos törekvés volt az orosz energiahordozóktól való függés lazítása. Ebből a szempontból fontos fejlemény volt az, hogy a horvát Krk-szigeti kikötő megnyitásával megindulhat Magyarországra a cseppfolyós földgáz (LNG), ami kiválthatja az eddig Oroszországból érkezett mennyiség 10-15 százalékát.

Cornstein szerint „januárban érkeznek majd az első tartályhajók, és remélem, hogy az Egyesült Államoknak is jut majd szerep, hogy mi lehetünk az egyik pályázó a szállításokra”.

A potenciális vadászgépfejlesztések kapcsán Cornstein személyesen kiemelte a nagy hadügyi beszerzőt: „Maróth Gáspár személyében egy remek fickót neveztek ki a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak, aki vizsgálja, mire van szükség ahhoz, hogy a magyar haderő megérkezzen a XXI. századba.”

A hagyományos amerikai értékek (sajtó, más szabadságjogok) kapcsán Cornstein óvatosan bírált is, de azért megjegyezte, hogy a magyarok kétharmada megválasztotta Orbán Viktort (ez ugyan így nem igaz, de láthatóan a szavazatok száma és a kialakult parlamenti többség részletes összefüggéseivel nem volt tisztában a diplomata).

Mint mondta:

„A sajtószabadság ügye nagyon közel áll hozzám. Ezzel együtt nem vagyok elégedett az újságírás mai állapotával. Sajnos azt hiszem, Magyarországon is, de az Egyesült Államokban mindenképpen a sajtó annyira polarizálttá vált, hogy hiányzik a független nézőpont, pedig az minden országnak hasznára válna.”

A Szabad Európa indulása kapcsán ki is fejtette, mit gondol jó újságírásnak: „Ha a kormány valamely lépését bírálni akarják, amit tőlem nyugodtan tegyenek meg, kérjenek kormányzati választ is. Ha pedig valami jót mondanak a kormányról, kérdezzék meg az ellenzéket is. Nekem nagyon fontos, hogy az újságírás fair és kiegyensúlyozott legyen. Most nagyon elmentek balra és jobbra, már nem létezik semmilyen objektivitás.”

A következő budapesti nagykövet személyéről szólva, a nagykövet elmondta, hogy majd a választás győztese jelöli, és a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Végül egy érdekes személyes történetet is elmesélt a nagykövet, amelyet, mint például a 24.hu is megírta, korábban már Orbán Viktor szemszögéből is hallhattunk: „Néhány hete az Ovális Irodában adtam át a lemondólevelemet az elnöknek, aki beszélgetés közben egyszer csak azt mondta: hívjuk föl Viktort! Kiderült, hogy éppen a konyhájában volt. Ilyen dolgok nem szoktak csak úgy megtörténni az államok vezetői között.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!