Áramszünet-sorozat hergelte a lakókat Nagykovácsiban

2020. október 14. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi lakosokat őrületbe kergette, hogy szerda reggel vagy ötvenszer ment el az áram, alkalmanként körülbelül egy percre. Az ELMŰ szerint a helyiek maguknak okozták a bajt.

Botrány készülődött szerda délelőtt Nagykovácsiban: reggel hat órától sorozatban vagy ötvenszer, körülbelül egy perc hosszúságú áramszünet volt a községben. A technikai problémák akadályozták a felsőbb részek vízellátását, több háztartásból kezdett eltűnni a víz. Ráadásul kigyulladt egy trafóház is. A lakosok háborogtak a helyi közösségi oldalakon.

Megkerestük az ELMŰ Zrt.-t, mi történt a térségben. Mint azt Boross Norbert szóvivő némi nyomozás után elmondta: a Nagykovácsi települést ellátó Solymár-Nagykovácsi középfeszültségű vonalon szerda hajnalban két rövid idejű (egy perc körüli) áramszünet volt. Az automatikus védelmi rendszer visszaállította a szolgáltatást. Reggel 6 és 7 óra között a hiba megismétlődött, majd 7 óra után sorozatossá vált.

A hálózat bejárása közben az ELMŰ emberei megtalálták a kiesések okozóját: a vezetékekre esett egy faág, ezért az érintett hálózatrészt (24 fogyasztóval) fél 10-kor kikapcsolták. Egy óra múlva, a fa eltávolítása után visszakapcsolták az áramot mindenhol. A transzformátor is éjjel gyulladt ki. Az egyik primer biztosítója hibásodott meg: a párás, esős időben kigyulladt. Reggel nyolcra megjavították.

Boross közölte: lényegében minden esetben szabálytalanul ültetett fák letört gallyai okoztak üzemzavart. Nagykovácsi azért érdekes, mert idén tavasszal az önkormányzat segítségét kérve szerette volna az ELMŰ a problémás fák gallyazását elvégeztetni a területen, de a munkát néhány helyi lakos ellenállása miatt le kellett állítani.

Ez a Nagykovácsi Természetvédők szemszögéből kissé máshogy nézett ki. Ugyanis a fákat szerintük az ELMŰ vállalkozói szakszerűtlenül csonkolták, fapusztítást végezve. Ezért egyeztetést kezdeményeztek a fák érdekében, hogy a gallyazást szakszerűbben hajtsa végre az ELMŰ.

Brutális tavaszi gallyazás Nagykovácsiban Fotó: Free Nagykovácsi csoport közösségi oldala
Brutális tavaszi gallyazás Nagykovácsiban Fotó: Free Nagykovácsi csoport közösségi oldala

Az Elektromos Művek szerint viszont az érintett ingatlanok tulajdonosai olyan fákat ültettek a szabadvezetékek alá, melyek pár éven belül hatalmasra nőttek, sorozatos problémát okozva ezzel az áramszolgáltatásban. A lakók ráadásul nem tudták, hogy a vezetékek biztonsági övezetébe lógó fák kigallyazása minden esetben az ő feladatuk. Ha a fák túlburjánoznak, akkor az ELMŰ élet és vagyonveszély-elhárítás, valamint üzemzavar-megelőzés miatt kénytelen elvégeztetni a gallyazást. Ilyenkor az alvállalkozónak nem feladata a koronaalakítás, nem szépészeti szempontok alapján végzi a munkáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!