Kirúgta a szegedi rektor a beosztottját, aki etikai vizsgálatot indított ellene

2020. október 13. – 21:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal kirúgta az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt, írja a 24.hu. A hírt elsőként Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő tette közzé Facebook-bejegyzésében, majd ezt később maga Horváth is megerősítette a 24.hu-nak. Horváth Szatmár az egyetem pszichiátriai professzora volt, valamint ő vezeti a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei etikai bizottságát – a testület pedig még márciusban kezdeményezett etikai vizsgálatot Rovó László ellen.

Rovó még márciusban, a koronavírus-járvány első hulláma idején utazott el az ausztriai Tirol déli részébe, Söldenbe. Az osztrák síparadicsomot a járvány terjedése miatt lezárták, a turistákat pedig arra kérték, vonuljanak karanténba – Rovó viszont ehelyett dolgozni ment, és még műtött is a szegedi egyetemen.

Nem sokkal később kiderült, hogy ő is elkapta a koronavírust.

Az eset miatt felmerült a gyanú, hogy vírushordozóként operálhatta a betegeket, emiatt etikai vizsgálat indult ellene a Magyar Orvosi Kamarában. Bár az etikai vizsgálatot a kamara Csongrád megyei etikai bizottsága indítványozta, azt végül átadta a győri testületnek, ami felmentette a rektort az ügyben.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Rovó viszont ellentámadásba lendült, és júniusban a Hír TV-nek adott interjút, amiben felvetette, hogy kérdőre vonja beosztottjait a vizsgálat megindítása miatt: „Érdeklődve várom, hogy mivel tudják megmagyarázni.” Szerinte azért „támadták meg” az ügyben, mert a tavalyi önkormányzati választás előtt nem Botka László szegedi polgármestert, hanem annak kormánypárti kihívóját támogatta.

Az SZTE rektora végül hétfőn azonnali hatállyal felmentette munkájából Horváth Szatmárt – Kunetz Zsombor szerint az etikai bizottság által kezdeményezett vizsgálat miatt. Bár Horváth elismerte a 24.hu-nak a hírt, a részletekről nem akart beszélni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!