Keddenként ugrik meg a fertőzöttek hazai statisztikája

2020. október 13. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Negyedik hete folyamatosan a keddi napok hozzák a tesztekben a pozitív eredmények legmagasabb arányát. A magyarázat a kapacitásának határát elért tesztelés egyenetlen eloszlásában rejlik.

Ezen a kedden is rekordot döntött az elvégzett tesztekben mért pozitív eredmények aránya, ahogyan történt az ezt megelőző három kedden is – derült ki a G7.hu cikkéből. A magyarázat a hazai tesztelési gyakorlatban rejlik, és abban, hogy a rendszer elérte a tesztelési kapacitásának határát.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A napi regisztrált fertőzésszám minden bizonnyal magasabb lenne, ha több tesztet végeznének el Magyarországon, ám a járvány gyorsulása enélkül is kiolvasható, mégpedig abból, hogy egyre magasabb a pozitív tesztek aránya. Az elvégzett tesztek számának növekedése egyelőre nem várható, miután a 19 500 forintos hatósági ár bevezetésével több magánszolgáltató leállt a PCR-teszteléssel. Így egy időre a szeptember végi csaknem 11 ezres napi tesztmennyiség 9 ezer alá is benézett, jelenleg 10 ezer körül áll.

De a tesztekben a pozitív eredmények arányának változása jól látható szabályosságot mutat – bár összességében is igaz, hogy arányuk egyre magasabb.

Az operatív törzs adataiba érthető módon nemcsak az állami, ingyenes tesztek kerülnek be, hanem a magánlaborok által készítettek is. Ezek azonban sok esetben nem dolgoznak hétvégén, ilyenkor csak nagyobb arányban vesznek mintát azoktól, akik tüneteket mutatva, az állami finanszírozású tesztelésben vesznek részt. Az ő adataik jellemzően hétfő-keddi adatokban jelenik meg.

A hétvégén és a hét elején jellemzően kevesebb tesztet végeznek – ezekben ilyenkor nagyobb arányban vannak az egyenletesebben eloszló ingyenes, azaz államilag finanszírozott tesztek, amelyeket tehát jellemzően a tüneteket mutatóktól vesznek mintákat, azaz nagyobb eséllyel valóban betegek. (A mintát az Országos Mentőszolgálat veszi le, amely szintén elérte kapacitása felső határát.)

A tesztszámok a hét vége felé nőnek, amikor már azok mintái is nagyobb számban jelennek meg, akik saját finanszírozásból, nagyobb arányban tünetmentesen végeztetik el a teszteket – azaz nagyobb arányban vannak közöttük negatív eredményt mutatók is. Velük a hét vége felé tehát csökken az elvégzett tesztek és a pozitív eredmények aránya. Az arány ezután a hét elejére ismét megváltozik a fent említett módon.

A hazai tesztelési gyakorlattal bővebben ebben a videóban foglalkoztunk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!