A járvány állítólagos elszabadulásáról kérdezték a kormányt a parlamentben, a kormány pedig válaszolt

2020. október 12. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Más kérdés, hogy ezt az ellenzéki képviselők is válaszként értékelték-e. Röviden: minden rendben, a WHO-protokollt tartjuk, és máshol is járvány van.

Több ellenzéki képviselő is a járvány terjedéséről kérdezte a kormány képviselőit a parlament hétfői ülésén. A kormánypártok szerint minden rendben van, mert a nemzetközi protokolloknak megfelelően folyik a védekezés, és máshol is járvány van. De előfordult olyan is, hogy a fontos kérdésekre politikai kiselőadást kaptak válaszul a képviselők, például a szerencsi időközi eredményéről.

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője szerint sokkal többet kellene tesztelni, mert európai összehasonlításban „az utolsók között kullogunk”, és már a kormány járványügyi szakemberei is azt mondják, hogy több tesztre lenne szükség. A kormány részéről erre Orbán Balázs államtitkár válaszolt, aki azonban először a vasárnapi szerencsi időközi választás eredményeiről kezdett el beszélni. Szerinte „a vártnál nagyobb győzelem született”, aztán felhozta azt is, hogy pár nappal ezelőtt a momentumos Donáth Anna „lebukott”, hiszen folyamatosan egyeztetett Věra Jourovával, tollba mondta neki a jogállamisági jelentést, azt a hazugságot terjesztette, hogy a Fidesz diktatúrát épít.

Orbán Balázs azért a tesztelés kérdésére is reagált pár mondatban, szerinte a kormány álláspontja változatlan, „a nemzetközi protokolloknak megfelelően tesztelünk. Ha ezek változnak, akkor mi is változtatunk” – mondta.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a járványügyi szakértők súlyos kritikát fogalmaznak meg a védekezéssel kapcsolatban, Jakab Ferenc, a koronavírus-akciócsoport vezetője például azt mondta, hogy tavasszal a kormány döntései jók voltak, most viszont a számok nagyon elmentek, és így a kapacitások nagyon gyorsan el fognak fogyni.

Rétvári Bence államtitkár szerint nagyon merész azt állítani, hogy az ellenzék segíteni próbálja a védekezést, hiszen az első hullám idején nem támogatták a koronavírus-törvényt, pedig az segített volna abban, hogy a kormány gyorsan intézkedhessen. „Ön azt követeli, hogy gyors reakciók kellenek, de ezeket a törvényeket nem támogatták, hanem csak diktatúrát kiáltanak” – mondta Keresztesnek Rétvári. Az Emmi államtitkára is megismételte a kormányzati mantrát, miszerint a WHO-protokoll alapján tesztelünk, és egyébként szinte minden európai országban rekordokat dönt a járvány.

Oláh Lajos, a DK képviselője szerint azért is kellene többet tesztelni, mert többnyire azokban az országokban a legkisebb a gazdasági visszaesés, ahol nagyon sokat tesztelnek. Szerinte egyértelmű a WHO-protokollja, az alapján 5 százalék alatt kellene lennie a pozitív esetek arányának az összes teszthez képest, ez azonban Magyarországon 10 százalék felett van – mondta. A DK azért kezdeményezett népszavazást, hogy legyen ingyenes, széles körű tesztelés Magyarországon.

Dömötör Csaba válaszában arról beszélt, hogy az EU-s országok többsége ugyanolyan elvek alapján tesztel, mint Magyarország, ugyanígy csak a tünetekkel rendelkezőket tesztelik ingyenesen. Dömötör is kitért a szerencsi időközi választás eredményeire, szerinte „a baloldal felvállalta az antiszemitizmust”, ennek morális vetületéről pedig „lapítanak”. „Felavatták a baloldali képmutatás szobrát” – mondta Dömötör, aki szerint az ellenzék évek óta szélsőségesekkel és nácikkal riogatja a külföldi közvéleményt, úgy véli, jobb lenne, ha most jeleznék a külföldiek felé, hogy „ezekkel most összefogtak”.

A tesztelés körüli politikai vitát ebben a korábbi videónkban foglaltuk össze:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!