Karácsony magasabb, a kamara alacsonyabb iparűzési adót javasol

2020. október 12. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

A válság okozta gazdasági nehézségek miatt Karácsony Gergely 0,5 százalékos extra iparűzési adót vetne ki a legnagyobb budapesti cégekre. Nagy Elek, a BKIK elnöke szerint emiatt a fővárosi cégek akár el is költözhetnek vidékre, vagy külföldre.

Több iparűzési adót szedne a nagyobb cégektől a fővárosi vezetés a válságra hivatkozva. A budapesti iparkamara szerint a javaslatnak hosszú távú negatív hatása is lehet a főváros gazdasági szerkezetére – írja összeállításában a Vg.hu. Nagy Elek, a kamara vezetője szerint a cégek a magasabb adókulcs miatt akár ki is vonulhatnak a fővárosból. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke szerint a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett válságadó fő problémája, hogy „az válogatás nélkül büntet”.

Emlékeztetőül: a főpolgármester pár napja azt jelentette be, egy fél százalékos újraindítási adó bevezetésén gondolkozik, amelyet azok a nagyobb fővárosi cégek fizetnének, amelyeknek ötmilliárd forintnál nagyobb az iparűzési adóalapja. Az extraadót addig kellene fizetni, ameddig Budapest ki nem keveredik a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból (az idegenforgalom kiesése a külföldiek hiánya miatt a fővárosban különösen magas).

A BKIK elnöke szerint azonban az iparűzési adó megemelése oda vezethet, hogy ezek a cégek akár fel is számolhatják a tevékenységüket Budapesten. A kamarai elnök szerint az élőmunkaerő-igényes call centerek például vidékre, vagy akár külföldre is telepíthetik a teljes tevékenységüket. Nagy Elek arról is beszélt, hogy az iparűzési adó kivetésének szabályait a helyi adókról szóló törvény szabályozza, az 2 százalékban maximálja az adóterhet, tehát parlamenti döntés nélkül a főváros nem tudja bevezetni a válságadót.Az elnök szerint az önkormányzatnak önmagán és a városi cégek vezetőinek bérén kellene inkább spórolnia. a vagyongazdálkodási és a hitelfelvételi lehetőségeket is meg kell vizsgálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!