Primus: tárgyalni kell, különben összeomlik az egészségügy

2020. október 8. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átfogó egyeztetésre van szükség az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeletéről, mielőtt az visszafordíthatatlan károkat okoz a hazai ellátórendszerben – írja közleményében a Primus Egyesület, a vezető magánegészségügyi szolgáltatók érdekvédelmi csoportja.

Ugyan a törvény tartalmazza a hálapénz megszüntetését és az új béreket, több olyan megkötés is van, amik komoly károkat okozhatnak a közellátásban és megnehezíti a jogkövető magánszolgáltatók dolgát. Ilyen például a másodállás vállalásának korlátozása, és ezek akár a betegellátás biztonságát is veszélyeztethetik.

„Jelenleg a privát szolgáltatók tartják fenn a hazai egészségügyi rendszer számos stratégiai területének működését, a hazai járóbeteg-ellátás mintegy fele is privát ellátásban történik”

– áll a közleményben.

A Primus szerint a törvénymódosítás hiába a sok előrelépés, ha egyes részletszabályok érezhető egzisztenciális bizonytalanságot okoznak az orvosok körében, drágíthatják és nehezíthetik az átlátható magánszektor működését, szűkíthetik az ellátási kapacitásokat, növelhetik a várólistákat és a járvány időszakában egyébként is kiszolgáltatott pácienseket is hosszú távon nehéz helyzetbe hozhatják.

Üdvözlik a hálapénz kriminalizálását és a bérrendezést. Az alacsony fizetések miatti kivándorlás az elmúlt években aggasztó méreteket öltött és az orvoshiány egyes szakterületeken vészesen lassítja az ellátást.

„Ugyanakkor a bérfejlesztés ebben a formában rendkívüli feszültségeket okoz, hiszen a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyoldalú javaslatán alapuló béremelés csupán az orvosokat, szakorvosokat, gyógyszerészeket érinti, és nem rendezi sem a háziorvosok, sem az egészségügyi szakdolgozók anyagi helyzetét”

– írták.

Attól viszont tartanak, hogy a szabályozás szerint egy orvos csak akkor vállalhat másodállást, ha egy ma még ismeretlen hatóság ismeretlen kritériumok alapján erre engedélyt ad.

„Nagyon kockázatosnak látjuk, hogy a jogszabály erre a döntésre kényszeríti az orvosokat, hiszen napnál világosabb, hogy itthon nincs két szektorra elegendő orvos – egyre is csak éppen hogy.”

A közlemény szerint a szigorítás ma még nem életszerű, lebénítja az állami és a privát rendszert is, ezért az egyesület csak hosszú távú célként tud azonosulni vele. Félnek a szürkezóna terjeszkedésétől, mert előfordulhat, hogy ezzel éppen a jogszerűen működő intézmények kerülnek lehetetlen helyzetbe, és a kevésbé ellenőrizhető lakásrendelők maradnak fenn.

Szerintük ha ellehetetlenülnek a magánrendelők, akkor még nagyobb terhelés kerül az állami ellátásra. Emiatt sérelmezik, hogy sem a Magyar Orvosi Kamara, sem a kormány nem tárgyalt velük, pedig a magyar járóbeteg-ellátás 50 százaléka ma már magán ellátásban történik.

A Primus egyesület tagja többek között az Affidea Magyarország, a SynLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24 Cégcsoport, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum, az Istenhegyi Klinika, a Medserv, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, a Rózsakert Medical Center.

A közlemény szerint a vezető hazai privát egészségügyi szolgáltatók felajánlják támogatásukat a kormányzatnak a részletszabályok, a végrehajtási rendeletek megalkotásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!