Orbán: A politikában és a kultúrában jó a magyar–lengyel kapcsolat, de a gazdaságban rendkívül szegényes

2020. október 8. – 13:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A visegrádi négyeknek (V4) meg kell próbálniuk együtt növekedni, erősödni, mert ha erre képesek, akkor lesz közép-európai szereplője a világgazdaságnak és a világpolitikának, valamint befolyásos szereplője az európai politikának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a lengyelországi R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján.

A kormányfő a public affairs és public relations tevékenységre specializálódott cég rendezvényén beszélt arról is, hogy a Németország és a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolat gyorsabban nő, mint a német–kínai.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

„A most zajló játszma tétje nagy”

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a politikában és a kultúrában jó a magyar–lengyel együttműködés, de a gazdasági kapcsolatok rendkívül szegényesek, aminek szerinte alapvetően az az oka, hogy a két nemzet nem beszéli egymás nyelvét. A magyarok nem tanulnak lengyelül, magyarul tanulni Orbán szerint „elég reménytelen kísérlet”, „oroszul nem akarunk beszélni, az már volt”, „ők németül sem akarnak”, így marad az angol – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar és a lengyel üzleti élet elitjének előbb-utóbb angol nyelven kell felépítenie a politikaihoz hasonló szoros kapcsolatrendszert.

Örömét fejezte ki az R4S magyarországi megjelenése miatt, reméli ugyanis, hogy a vállalat létre fogja ezt hozni például tanácsadói munkájával. A személyes gazdasági kapcsolatokra nagy szükség van – folytatta –, mert „a most zajló játszma tétje nagy”. Ugyanis az orosz és a német világ közötti térséget vagy az itt élő népek szervezik meg közösen, vagy valaki más fogja, és jelentkező mindig van rá – mondta a kormányfő.

A nyugatiak úgy érzik, most még erőfölényben vannak

Arról is beszélt, hogy a „miből akarunk megélni” kérdésére a nyugat-európaiak azt felelik, hitelből, a közép-európaiak viszont azt, hogy munkából. „Ha a V4-ek ezt a választ meg tudják formulázni, akkor akármilyen válságok is ütik fel a fejüket az európai gazdaságban, a V4 sikeres lesz” – mondta. A „hogyan akarunk élni” kérdésére is más a nyugat- és a közép-európai válasz – folytatta Orbán Viktor –, de a nyugatiak úgy érzik, most még olyan erőfölényben vannak, hogy megadhatják a választ erre a kérdésre a közép-európaiak helyett.

Szerinte „kétségkívül van egy intellektuális elnyomási kísérlet ma Európában”, amelyet a migráción, a sajtószabadság- és jogállamiság-vitákon keresztül nyomon lehet követni. És „ha mi nem fogunk össze, és nem mondjuk együtt, hogy mi úgy akarunk élni, ahogyan az következik a lengyel meg a magyar történelemből, ha nem mondjuk ki világosan, hogy meg akarjuk őrizni nemzeti alapon a kultúránkat, az ország etnikai összetételét (...), hogy a nemzetet és a családot tekintjük a jövő alapjának”, akkor mások fogják megmondani, hogyan éljünk másképpen – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!