Zaklatják és fenyegetik a könyvesboltosokat

2020. október 7. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A könyvkiadók és -kereskedők elleni politikai támadás tettlegességgé fajult, írja közleményében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. A szervezet egy hét alatt másodszor emel szót a könyvszakma képviselőit érintő politikai támadások ellen. Amióta Dúró Dóra, a Mi Hazánk parlamenti képviselője homoszexuális propagandának nevezte, és a sajtó előtt ledarálta a Meseország mindenkié című mesekönyvek, megszaporodtak a fenyegetések és a „jól szervezett verbális támadások” a könyvkereskedők ellen is – írják.

„Könyvterjesztők kapnak zaklató írásos és telefonüzeneteket, automata e-mail-bombák segítségével kísérlik megbénítani a levelezőrendszereket. Telefonon fenyegetnek könyvesboltokat – köztük olyanokat is, amelyek nem is árusítják a szóban forgó könyvet, de rákerültek valamely könyvellenes szervezet listájára” – sorolja a szervezet.

Kedden azonban a szóbeli támadások tettlegessé váltak, ugyanis a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom logójával ellátott plakátok kerültek ki olyan könyvesboltokra, ahol kapható a mesekönyv. „Egy politikai szervezet valótlan tartalmú, uszító politikai feliratokat ragasztott azoknak a boltoknak az ajtajára, amelyről úgy vélte, hogy forgalmazzák a céltáblájukon szereplő könyvet. Ez már végképp nem politikai véleménynyilvánítás vagy kritika, hanem törvénysértés. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 225 éve működő magyar civil szervezetként türelmes és toleráns a könyvek tartalmi sokszínűségét elfogadni képtelen politikai szervezetekkel szemben. De van egy határ, amit nem lehet átlépni. Hagyják békén a könyvesboltokat!” – teszik hozzá.

Vasárnap tartották a könyv felolvasását a budapesti Átrium színházban, ahol a nemzeti radikális testvérpár, Budaházy György és Edda, valamint szimpatizánsaik is megjelentek, hogy a rendezvény ellen tiltakozzanak, mert a könyv a másság elfogadását üzeni a gyerekeknek. A Helsinki Bizottság szerint a rendőrség nem lépett fel megfelelően, állításuk szerint a hatóságok semmit nem tettek, hogy a szervezők dolgát segítsék, sőt úgy vélik, a rendőrség eljárása jogellenes volt.

A mesekönyv egyébként nemcsak a mihazánkosokat borította ki, hanem a miniszterelnököt is: „Mondhatjuk, hogy Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: Hagyják békén a gyerekeinket!”– fogalmazott Orbán Viktor egy interjúban.

A Labrisz Egyesület kiadásában megjelent könyvben ismert és pályakezdő szerzők tizenhét mesét írtak újra vagy tovább. A mesék szereplői a magyar társadalom egy-egy kisebbségének helyzetére reflektálnak, a mesehősök között megjelenik a meleg Hamupipőke, a roma Pöttöm Panna, de szó van benne a mélyszegénységről, a családon belüli erőszakról és az örökbefogadás kérdéséről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!