Hetvenhárom civil szervezet követeli a nagy tavainkat károsító beruházások megakadályozását

2020. október 7. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenhárom civil szervezet állt ki Magyarország nagy tavainak, a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelme mellett. A szervezetek az Alaptörvényre is hivatkoznak.

„Közös nyilatkozatukban felszólítják a magyar kormányt és minden illetékes szervet – garantálják, hogy a természeti örökségünknek számító, kiemelt értéket képviselő nagy tavaink nem esnek áldozatul állami és magánberuházásoknak” – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján közzétett nyilatkozatban.

A civil szervezetek azt követelik a kormányzati és állami szereplőktől, önkormányzatoktól, hogy minden lehetséges eszközükkel akadályozzák meg a természeti örökséget károsító beruházásokat a Balatonnál, a Fertő tónál, az Öreg-tónál és a Velencei-tónál.

Vitorlások Balatonalmádinál (Cseke Csilla/MTI)
Vitorlások Balatonalmádinál (Cseke Csilla/MTI)

A közlemény szerint a tavaknál folyó és tervezett beruházások csak szűk gazdasági érdekcsoportok rövid távú haszonszerzését helyezik előtérbe, szembemennek az Alaptörvénnyel és Áder János köztársasági elnök azon ígéretével, amit 2020-ban az Egyesült Nemzetek Szervezetének tett.

A civilek idézik az Alaptörvényt is, amiben ez áll: „A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!