Törvénytelenül tiltották meg az Orbán háza elé szervezett tüntetést

2020. október 6. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök háza elé szervezett tüntetést nem lehet önkényes, törvényen kívüli indokkal megtiltani – ezt mondta ki Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága abban a hét éve húzódó ügyben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért egy devizahiteles aktivistát képviselt.

A TASZ közleménye szerint hét éve húzódik Póka László ügye, aki még 2013 őszén szervezett tüntetést Orbán Viktor budapesti otthona elé a kormány intézkedései miatt. A tüntetést bejelentette, de ezután a Terrorelhárítási Központ lezárta az érintett utcát, így a rendőrség nem tudta megadni az engedélyt a demonstrációra.

A felülvizsgálati eljárásban az akkori Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem kérdőjelezte meg a rendőri döntést, sőt: a védett személyek biztonságához fűződő érdek mellett a környéken lakók mozgásszabadsága és magánszférája védelmében megtiltotta a tüntetés megtartását.

Póka a TASZ segítségével az Alkotmánybírósághoz fordult, azonban a 2013. december 13-i alkotmányjogi panaszt csak 2019 decemberében vizsgálta meg a testület.

Bár az AB kimondta, hogy a tiltás túlterjeszkedett a törvényi előírásokon, a panaszt okafogyottnak minősítette az új gyülekezési törvény hatályba lépésére hivatkozva.

Ezután mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye csak akkor engedi meg a gyülekezési jog korlátozását, ha a korlátozást törvény írja elő. A tüntetés bejelentésének idején hatályos gyülekezési törvény szerint csak két okból lehetett volna egy gyűlést megtiltani: ha a megtartása súlyosan veszélyeztetné a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését, illetve ha a közlekedés más útvonalon nem lenne biztosítható.

A tüntetést megtiltó bíróság ilyen indokra nem hivatkozott, így mivel a tiltásnak nem volt értelmezhető jogalapja, az EJEB kimondta, hogy a tiltás az Egyezmény 11. cikkébe ütközött.

„Az EJEB mai ítélete az ehhez hasonló, jogalap nélküli gyakorlatok megsemmisítő kritikája”

– mondta Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének szakértője. Szerinte a strasbourgi bíróság keddi ítélete üzenet az Alkotmánybíróságnak is, amely egy hasonló, szintén Orbán Viktor háza elé szervezett demonstráció rendőri tiltását nem találta jogsértőnek – ellentmondva ezzel az akkori gyülekezési törvénynek.

Azóta a kormány már újraszabályozta a gyülekezési jogot, hogy az akkor törvénysértő gyakorlat megfeleljen a jogszabályoknak, a TEK pedig továbbra is fenntartja a lezárást a miniszterelnök házánál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!