Nem tiszta, hogy törvényesen használták-e Hosszú Katinkáék a Duna Arénát, folytatódik a nyomozás

2020. október 6. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus végén a rendőrség bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást abban az ügyben, hogy Hosszú Katinka vállalkozása, az Iron Corporation szerződés nélkül használta a Duna Arénát, most viszont az ügy mégis folytatódik, az ügyészség álláspontja szerint ugyanis a nyomozás során nem tisztázták teljeskörűen az ügy körülményeit – írja a 24.hu.

„Az iratok felülvizsgálata során megállapítottam, hogy a nyomozó hatóság a tényállást nem tisztázta teljeskörűen, így e vonatkozásban az eljárás megszüntetése törvénysértő volt, ezért a megszüntető határozat hatályon kívül helyezéséről döntöttem”

– áll a lap birtokába került dokumentumban, amely a IX. kerületi ügyészség döntését rögzíti. A hatóság egyúttal elrendelte a megszüntetett eljárás folytatását, ami azt jelenti, hogy a BRFK-nak tovább kell nyomoznia az ügyben.

A 24.hu évek óta próbálja már kideríteni, hogy pontosan milyen feltételekkel használhatta az Iron Corporation a 2017-es vizes vébére épített Duna Arénát, de hiába keresték meg Hosszúék úszóklubja, az Iron Aquatics mellett az illetékesnek gondolt minisztériumokat, mindenhonnan visszapattantak. Később a Nemzeti Sportközpontok válaszából kiderült, hogy az ügyben a vizes vébét szervező Bp2017 Kft.-t kell keresni, és bár a cég több jogerős ítélet után sem jutott információhoz az ügyben, miután azonban végrehajtást indítottak ellenük, sikerült kinyerni a megállapodások listáját.

Ebből derült ki, hogy Hosszúék valóban szerződés nélkül használták az arénát, ennek nyomán pedig Csárdi Antal, az LMP, és Szabadai Viktor, a Liberálisok politikusa is feljelentést tett. A rendőrség nyomozást is indított, de idén augusztusban véget vetett az eljárásnak, és rögzítette, hogy sem a hűtlen kezelés, sem a közérdekű adattal való visszaélés bűnténye nem valósult meg. Előbbi azért, mert ingyen is átadhatták az uszodát a cégnek, utóbbi pedig azért, mert a végrehajtási eljárásban átadták a szerződések listáját.

A hatósági adatgyűjtéskor előkerült egy olyan megállapodás is, melynek értelmében a Bp2017 az arra alkalmas területeket, medencéket a használó köteles kizárólag sportcélra harmadik személyek részére, így különösen a FINA-világbajnokságon induló válogatott magyar sportolók felkészülésének biztosítása vagy utánpótlás-nevelés érdekében ingyenesen biztosítani. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a cég ingyen is használatba adhatta a Duna Arénát – ami a lap szerint némileg meglepő volt, hiszen korábban két és fél évig senki sem hivatkozott erre –, ez pedig a hűtlen kezelés szempontjából fontosnak is tűnik, így ugyanis elképzelhető, hogy a Bp2017 nem okozott vagyoni hátrányt.

Ennek fényében viszont érdekesnek tűnik az, hogy 2018-ban aztán a cég mégis szerződést kötött Hosszúékkal, akik így 2018 augusztusától már fizettek az aréna használatáért.

A lap szerint ugyanakkor a korábban átadott szerződési listán nem szerepelt olyan szerződés, ami igazolta volna, hogy Hosszú cége ingyen kapta az uszodát, a most újraindult nyomozásban pedig így kiderülhet, hogy valóban nem történt-e törvénysértés az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!