Társadalmi vitát indítana a kormány az ittas vezetésről szóló zéró tolerancia fellazításáról

2020. október 2. – 22:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Társadalmi vitát kezdeményezne a kormány az ittas vezetés teljes tilalmának fellazításáról. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a Vörösbor Napok Villányban című rendezvény péntek esti megnyitóján az MTI tudósítása szerint.

Mint fogalmazott, a koronavírus-járvány próbára tette a bortermelőket is, de a kormány 2,2 milliárd forintos átmeneti támogatással segítette őket, ezen felül pedig 4,8 milliárd forintos promóciós programot indítanak a magyar borok népszerűsítésére, hogy megkönnyítsék az értékesítést.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a vörösbor napok megnyitóján Villányban 2020. október 2-án.Fotó: MTI/Sóki Tamás
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a vörösbor napok megnyitóján Villányban 2020. október 2-án.Fotó: MTI/Sóki Tamás

Azt is elmondta Nagy, hogy hamarosan a parlament elé kerül az új bortörvény, amely célja, hogy csökkenjenek a borászok adminisztrációs terhei, és az eddig nem szabályozott területek is kellő figyelmet kapjanak. Példaként a murcit, azaz az erjedésben lévő bort említette, amely forgalmazása most rendezetlen, holott ez a félkész termék is szervesen hozzátartozik a borkészítés folyamatához. A tárcavezető abban bízik, hogy jövő ilyenkor már szabadon lehet murcit is árulni.

Magyarországon 2008-ban vezették be a zéró toleranciát, ami azt jelenti, hogy vezetés előtt tilos akár csak egy pohár szeszes italt is meginni, és a szabályszegők súlyos büntetésre számíthatnak. A Magyar Biztosítók Szövetsége szeptemberi közleménye szerint az ittas vezetők egyértelműen felülreprezentáltak a közúti közlekedési balesetekben.

Tavaly összesen 1394 ittasan okozott baleset volt itthon, ebből 47 halálos kimenetelű.

Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás, Magyarországon ez az arány azonban jóval alacsonyabb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!