Számlagyártásban utaztak az építőipari cégek, 433 milliót csaltak el

2020. október 1. – 10:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős méretű, adócsalással 433 millió forintos kárt okozó céghálózatra csaptak le Pécsen, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Kuperczkó Adrienn tájékoztatása szerint a lekapcsolt bűnszervezet vezetője látszólag építőipari tevékenységet végző, hét Pest megyei gazdasági társaságból álló céghálózatot működtetett. Ezek a cégek elenyésző mennyiségű munkát végeztek, azokat is elsősorban fiktív számlázásra, kifejezetten bűncselekmények elkövetésére szervezték. A számlákat befogadó cégek jelentősen csökkentették, illetve elkerülték adófizetési kötelezettségeiket.

Ehelyett az elkövetők közel 4 milliárd forintot futtattak át a cégeken, a beérkező összes pénzt az utalások napján vagy másnap készpénzben felvette a bűnszervezet egyik tagja.

A nyomozás eredményeképp összesen huszonnégy helyszínen hetven pénzügyi nyomozó és pénzügyőr csapott le Heves, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében. A rajtütés során okiratokat, bizonyítékokat foglaltak le, gyanúsítottakat és tanúkat hallgattak ki, adatmentéseket hajtottak végre laptopokról, mobiltelefonokról és e-mail fiókokból.

Az akcióban a bűnszervezet irányítójának 355 millió forint értékű luxusingatlanán túl a ruhák közé rejtett széfben talált 7,5 millió forintot, három gépjárművet és céges számlapénzeket foglaltak le, a bűnszervezet által okozott kárnak így mintegy kilencven százaléka megtérült.

A nyomozók hét embert hallgattak ki gyanúsítottként. A bűnszervezet vezetőjét, két tagját és a szervezet tagjaként közreműködő könyvelőt is őrizetbe vették, a Pécsi Járásbíróság pedig elrendelte mind a négy ember letartóztatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!