Müller Cecília: 25 szociális intézményben van jelen a vírus

2020. október 1. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A helyzet a legtöbb intézményben nem súlyos. Országosan viszont kiugróan magas volt a halálesetek száma az elmúlt 24 órában.

Jelenleg huszonöt magyarországi szociális intézményben van jelen a koronavírus, de ahol jelen van, jellemzően alacsony a betegszám, mondta el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az intézmények többségében 1 és 5 között van az igazoltan fertőzött ápolók és gondozottak száma, és a többségüknek nem kellett kórházba mennie, mert tünetmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak. Négy olyan intézmény van, ahol a pozitívra tesztelt ápoltak száma húsz feletti. A 25 intézmény közül csak kettő volt érintett az első hullámban is.

Müller ismertette a legutóbbi 24 óra adatait, és hosszan kitért arra, hogy az elhunytak száma az elmúlt napban kiugróan magas, tizenhat volt. Korábban, az utóbbi időkben „a legrosszabb esetben is tíz körüli elhunyt személyről beszéltünk”, mondta. Müller szerint minden esetben jelen volt alapbetegség: szív- és érrendszeri problémák, daganatos- vagy anyagcsere-betegségek, mint cukorbetegség vagy magas vérnyomás. A legfiatalabb elhunyt beteg 44 éves volt, a legidősebb 83.

„Ez a 16 elhunyt honfitársunk arról tanúskodik, hogy nagyon ébernek és szabálykövetőnek kell maradnunk”

– mondta Müller Cecília.

Az elmúlt napban 11 972 PCR-vizsgálatot végeztek el.

A csütörtökön elkezdődött kötelező iskolai, óvodai testhőmérséklet-méréssel kapcsolatban Müller arról beszélt: bízik benne, hogy az intézmények megoldják, hogy ne legyen torlódás, és hogy csak keveseket fognak ezzel a módszerrel kiszűrni, mert fennmarad az a tendencia, hogy a gyerekek kevésbé érintettek.

Kiss Róbert rendőr alezredes az országon való áthaladási szabályok megsértésével kapcsolatos legutóbbi számokat közölte. Az elmúlt napon 46 rendőri intézkedésre volt szükség ilyen miatt, ebből 44 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, egyszer figyelmeztetést adtak, egy esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Szeptember elseje óta összesítve már 3956 intézkedésnél (1314 figyelmeztetésnél, 1307 helyszíni bírságnál és 1335 szabálysértési feljelentésnél) járnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!