Gulyás: Soros György mondta tollba a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést

2020. október 1. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A veszélyhelyzet visszaállítását továbbra sem tervezi a kormány, az Európai Bizottság Magyarországról szóló jogállamisági jelentését „Soros György mondta tollba”, a kormány a jövőben nem hajlandó Věra Jourovával tárgyalni, megduplázzák az SZFE költségvetését, nagymértékű béremelés várható az orvosoknál – ezek voltak a csütörtöki kormányinfó legfontosabb témái.

Itt a koronavírus-járvány második hulláma, a szeptember elején bekövetkezett fertőzésszsám-emelkedés megállt, és azóta stagnál – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Ahhoz, hogy ez a szám ne emelkedjen, továbbra is meg kell tartani a már korábban meghozott járványügyi szabályokat, így további egy hónappal meghosszabbították a határzárat, és a kórházakban is fennmarad a látogatási tilalom, a veszélyhelyzet visszaállítását azonban nem tervezi a kormány.

Az országnak működőképesnek kell maradnia, Gulyás szerint ezen szándékukat a magyar választópolgárok a nemzeti konzultációban is kinyilvánították. A legfontosabb továbbra is a foglalkoztatottság, több mint 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, a foglalkoztatottság alig 20 ezerrel marad el a pandémia előtt mért legmagasabb számtól – mondta. A kormány tudja, hogy sokan vannak bajban, a helyzet nem könnyű, de a munkahelyeket meg kell védeni. Az idei évre várható gazdasági visszaeséssel kapcsolatos adatokat a múlt héten ismertették, várhatóan 5 százalékkal fog idén csökkenni a magyar gazdaság, de az uniós átlagnál még így is jobban teljesítünk. A kormány szerint 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járultak hozzá a járvány miatt hozott gazdaságvédelmi programok.

Jourová persona non grata lett

Az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentése Gulyás szerint elfogult és sértő, és inkább a zsarolásról szól, kettős mércét alkalmaz a bizottság. Gulyás szerint a jelentést „Soros György mondta tollba”, a Magyarországra vonatkozó fejezet 12 civil szervezetre hivatkozik, amelyek közül az elmúlt években 11 kapott pénzügyi támogatást a Soroshoz köthető szervezetektől – mondta.

Gulyás megismételte, hogy Orbán Viktor a héten levelet írt Ursula von der Leyennnek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben azt követelte, hogy mondassa le Věra Jourovát, az unió értékekért és átláthatóságért felelős biztosát, egyben a bizottság egyik alelnökét, miután egy interjúban azt mondta, hogy Orbán beteg demokráciát épít Magyarországon. Gulyás szerint a nyilatkozatnak volt egy még súlyosabb része is, méghozzá az, hogy Jourová szerint Magyarország polgárai nincsenek abban a helyzetben, hogy az önálló véleményüket megalapozottan alakítsák ki. Szerinte a biztos nemcsak a magyar állampolgárokat sértette meg, hanem a Lisszaboni Szerződésben foglaltakat is. (Jourová egyébként arra célzott, hogy a magyar médiaviszonyok miatt sok ember nem tud megalapozott véleményt alkotni, mert a kormányról és a miniszterelnökről alig jelenik meg kritika a kormánypárti sajtóban.)

A miniszter azt mondta, a továbbiakban nem hajlandók Jourovával tárgyalni. „Egy kisebb országot meg lehet sérteni, egy nagyobbat nem. Ez kettős mérce. Ha Jourová ezt a kijelentését Franciaországra, vagy Németországra vonatkoztatva teszi, már nem lenne hivatalban (...) a biztos asszonnyal kétoldalú kapcsolatra nem vagyunk nyitottak, Jourová persona non grata Magyarország számára” – mondta Gulyás.

Kétszer annyi pénz az SZFE-nek

A kormány arról döntött, hogy megduplázza a Színház- és Filmművészeti Egyetem költségvetését, így jövőre 3 milliárd forintból gazdálkodhat az intézmény. Az anyagi források növelése a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kérése volt. Az SZFE-ügyről Gulyás azt mondta, lehet demonstrálni törvényes keretek között, de a tanulás lehetőségét biztosítani kell azok számára, akik tanulni szeretnének.

Gulyás szerint már nem a kormány a felelős az intézménnyel kapcsolatos dolgokban, hanem a kuratórium, reméli, hogy egyezségre jutnak a felek. A kuratórium által kinevezett új kancellárról azt mondta, Szarka Gábor nemcsak katonatiszt, hanem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára is, biztos benne, hogy jogszerűen fog eljárni.

Mindenkinek ingyenes az influenza elleni védőoltás

Fokozni akarják a járvány elleni védekezést, ezért az influenza elleni védőoltás idén mindenki számára ingyenes lesz – erősítette meg Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi bejelentését Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 1,3 millió adag oltóanyag áll rendelkezésre, minden szezonban ennyi van, de ennek általában csak a 60 százalékát veszik igénybe az emberek.

A 60 év felettieknek és a valamilyen alapbetegséggel rendelkezőknek kifejezetten ajánlott az oltás, amely október második felében lesz majd elérhető – mondta.

Nagymértékű béremelés várható az orvosoknál

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, a kormányülésen napirendre került az orvosok bérének megemelése is, Pintér Sándor belügyminiszter és az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Kásler Miklós csütörtökön egyeztet Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével. A kamara jelentős béremelést javasol, és azt is, hogy a hálapénzt nyilvánítsák bűncselekménnyé.

Gulyás egyelőre nem tud konkrét számokat mondani, de a kormány nyitott arra, hogy nagymértékű béremelést kapjanak az orvosok. Ez a költségvetés számára több százmilliárdos tétel lehet, de sok még a bizonytalanság a jövő évi büdzsével kapcsolatban, hiszen eredetileg növekedéssel számoltak, de a koronavírus közbeszólt.

Helyes döntés volt Demeter eltávolítása

A minisztert megkérdezték arról is, hogy Demeter Ervin augusztus 20-án, a Miskolci Nemzeti Színházban miért tehetett arra vonatkozó kijelentéseket, hogy őt a román titkosszolgálat emberei le akarják váltani a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal éléről. Erről Gulyás azt mondta, ő már ezt megelőzően közölte Demeterrel, hogy távoznia kell, tehát nem arról van szó, hogy Demeter látta előre, hogy le fogják váltani. De a kijelentéseiről azt gondolja, hogy „méltatlanok, valótlanok és megalapozatlanok”, és alátámasztják, hogy helyes döntés volt eltávolítani a posztjáról a korábban, az első Orbán-kormány idején titkosszolgálatokért felelős miniszterként tevékenykedő Demetert.

A kaszinók nyitva maradhatnak 23 óra után is, mert nem minősülnek vendéglátóhelynek – ezt szintén újságírói kérdésre válaszolta Gulyás, majd hozzátette, „de a felvetés indokolt, ezért továbbítani fogom az operatív törzsnek”.

Gulyást Karácsony Gergelyről és a fővárosi közlekedési viszonyokról is kérdezték, a miniszter szerint „Karácsony oda is biciklisávot fest, ahol nem járnak biciklisták”. Romlott a köztisztasági helyzet, „újra megjelentek a hajléktalanok”, és a forgalom terén is óriási visszalépés van, amióta Karácsony a főpolgármester – sorolta Gulyás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!