Karácsony: A kormány újranyitja a Városliget-csatát

2020. szeptember 30. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az utolsó pillanatban kihúzta a szőnyeget a főváros lába alól a kormány egy rendelettel a városligeti építkezések ügyében.

A fővárosi önkormányzat szerdai délutáni ülésén tárgyalja azt az építésiszabályzat-módosítást, amely megszüntetné a Városligetben három, még nem elkezdett épület, az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház építési helyét. Egy kedd este megjelent kormányrendelet azonban kimondja, hogy az érintett területen kulturális és egyéb épület helyezhető el. Arra az esetre, ha a szerdán elfogadni tervezett fővárosi építési szabályzat ezzel ellentétes tartalmú lenne, a kormány rendelete leszögezi, hogy nem lehet alkalmazni.

A városligeti építkezések megakadályozása Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányának fontos eleme volt. A választás után úgy tűnt, hogy sikerült kompromisszumot kötni: az épülő létesítményeket a főváros békén hagyja, újakba viszont (mint a három fentebbi épület) a kormány nem kezd bele. Ez utóbbira Orbán Viktor miniszterelnök ígéret is, tett, hangsúlyozva, hogy a főváros akarata ellenére nem akar a kormány építeni semmit a Ligetben.

Ahhoz, hogy ezt a kompromisszumot a főváros bebiztosítsa, tavasszal változtatási tilalmat rendeltek el a Városligetre, amit a kormány azonnal egy törvénnyel helyezett hatályon kívül. A három tervezett épület sorsa azonban most szerdán pecsételődött volna meg végleg, azzal, hogy a főváros elfogadja az ezek helyét megszüntető Városligeti Építési Szabályzat módosítását.

A kormány tehát újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát, reagált Karácsony Gergely a kormányzati lépésre.

„Mi viszont tartjuk magunkat a programunkhoz, elveinkhez, ha úgy kell, hát megküzdünk értük. A Városliget közpark. A közparkok a törvény szerint beépítésre nem szánt területek. A kormány megy szembe Magyarország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!