894 új fertőzött, 8 beteg meghalt

2020. szeptember 30. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a cikkünk az újság indulása előtt, a Telex Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 30-án.

Az elmúlt 24 órában 894-gyel nőtt Magyarországon a beazonosított koronavírusos betegek száma. Elhunyt 8 beteg, közöttük van egy 54 és egy 55 éves ember is, az előbbi mentális retardációval, cukorbetegséggel, epilepsziával, iszkémiás szívbetegséggel küzdött, az utóbbi pedig magas vérnyomással és petefészek tumorral. 19806 az aktív fertőzöttek száma, 773 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, tegnaphoz képest 18-cal nőtt a számuk. A kórházban ápoltak közül 54-en vannak lélegeztetőgépen, ez hárommal több mint tegnap.

Kedvezően változott a járvány dinamikája, lassul a betegszám emelkedése – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a reprodukciós ráta a korábbi kettőnél magasabb értékről visszaesett, és már csak kicsivel haladja meg az egyet, azaz egy pozitív személy csak egy másikat fertőz meg. Az első hullámhoz képest változott a regisztrált esetek életkor szerinti eloszlása. A második hullámban az új esetek 25 százaléka a 20-29 éves korosztályhoz tartozik, a 30-60 éves korosztály aránya 43 százalék, és csak 15 százalék 60 éven felüli. A 14 éven aluliak aránya alacsony, 4 százalék körül van. Müller szerint egyelőre nincs napirenden további szigorító járványügyi intézkedés, mert úgy tűnik, az egy körüli reprodukciós rátával stagnál a járvány. Az egészségügyi ellátásban nem cél a tervezett ellátások felfüggesztése, „azt szeretnénk, ha ezt minél tovább fenn tudnánk tartani” – mondta.

Forrás: Telex
Forrás: Telex

Magyarország is vörös zónába került az európai járványügyi térképen. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) koronavírus-térképén eddig Spanyolország, Csehország, Franciaország, Luxemburg és Belgium szerepelt vörös színnel, kedden viszont Hollandia, Izland és Dánia mellett felkerült Magyarország is. Az ECDC besorolása csak tájékoztató jellegű, közvetlen szigorításokkal nem jár, viszont több állam is figyelembe veszi, amikor egy-egy ország koronavírus-helyzetét próbálja felmérni.

Rendszeresen kellene tesztelni az oktatásban és egészségügyben dolgozókat – javasolja a Magyar Nemzeti Bank. A kormánynak küldött 50 pontos javaslatcsomag a válságkezelésre és a gazdaságélénkítésre fókuszál, szorgalmazzák többek között a munkahelyvédelmi bértámogatás folytatását és egyszerűsítését, a pandémiához köthető adókedvezmények újbóli bevezetését, valamint az otthoni munkavégzés támogatását is.

Mindenképpen újabb országos zárlat nélkül kell megfékezni a koronavírus-járványt Németországban, ezért a térségi és a helyi szintre kell helyezni a védekezés súlypontját – mondta a német kancellár kedden. Angela Merkel szerint a legfontosabb a gazdaság, az oktatási rendszer és a napközbeni gyermekellátás folyamatos működésének fenntartása. Ezért célzottan, a helyi körülményeknek leginkább megfelelő eszközökkel kell felszámolni minden járványgócot.

„A járvány nehezebbik része még csak most kezdődik, mert az őszi-téli hónapokban az élet fő színtere nem a szabadban, hanem a zárt térben van, ahol könnyebben terjed a vírus, így tovább folytatódhat a fertőzések számának igen nyugtalanító növekedése” – mondta.

Szükségállapotot hirdetnek Csehországban, a középiskolák is átállnak távoktatásra. Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint a szigorítás nélkül október végén férőhelyhiány léphetne fel a cseh kórházakban.

„Az intézmények kapacitását nagyban befolyásolja az egészségügyi személyzet aránylag nagymértékű megbetegedése” – mondta a miniszter. A cseh média szerint több száz orvos és nővér fertőződött meg. A jövő héttől a középiskolák is áttérnek a távoktatásra, az egyetemeknek és a főiskoláknak ezt már korábban elrendelték. Prymula szerint a határok lezárását a cseh kormány nem tervezi.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!