Szijjártó: Csütörtök után is marad a határzár

2020. szeptember 28. – 12:06

frissítve

Szijjártó: Csütörtök után is marad a határzár

Másolás

Vágólapra másolva

Október 1. után is fennmaradnak a határon a korlátozó intézkedések, hogy a vírus utánpótlását elvágjuk – válaszolta a lengyel külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter az ATV kérdésére.

„Láthatjuk, hogy az új napi esetek száma Európa-szerte növekszik. Ez alól sajnos nem képeznek kivételt a térségbeli vagy éppen szomszédos országok sem. Mi úgy ítéljük meg, hogy a határainkon korábban életbe léptetett korlátozó intézkedések feloldása a járványügyi helyzet romlásához vezetne, és ez ellentétes azzal a célunkkal, amely úgy szól, hogy Magyarországnak működnie kell – mondta a miniszter. – Ezt a feladatot adták nekünk a magyar emberek, akik válaszoltak a nemzeti konzultációban feltett kérdésekre is, tehát mi azt gondoljuk, hogy a magyar emberek életének, egészségének és a gazdaság működőképességének a megvédésével ellentétes lenne, hogyha most enyhítenénk a határátkelési szabályokon.”

A visegrádi országok könnyített beutazásáról is kérdezték Szijjártót, amit az EU részéről is szóvá tették. A miniszter azt mondta, „a Visegrádi 4-ek bizonyos szempontból kivételt jelentenek, az meg azért természetes, mert a világjárvány eddigi kezelése során mi a legszorosabban a visegrádi országokban működtünk együtt. Tehát a legjobb információkkal arról rendelkezünk – Magyarországon kívül természetesen –, hogy ott milyen a helyzet, mit tesznek, a kormányzati intézkedéseknek pedig mik a hatásai. Így természetes, hogy a visegrádi országokra más, egy kicsivel talán enyhébb szabályozás vonatkozik”.

Augusztus 28-án jelentették be, hogy az új fertőzöttek magas száma miatt a kormány visszatér a koronavírus első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz. Szeptember elsejétől külföldiek csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok betartásával léphetnek be Magyarországra. A külföldről hazautazó magyarok 14 napra karanténba kerülnek addig, amíg nincs két nap különbséggel készült, két negatív PCR-tesztjük. A tesztek önköltségesek, és az elsőként kihirdetett rendelet értelmében csak akkor fogadták el őket, ha Magyarországon végezték azokat.

A határzár alól többen mentességet kaptak: azok a csehek, lengyelek és szlovákok is, akik már korábban lefoglalták a szállásukat Magyarországra, és rendelkeztek egy, öt napnál nem régebbi koronavírusteszttel. A V4-ekre vonatkozó szabályozás miatt a fenti országokba utazó magyar turisták is könnyebben juthatnak haza, ha szállásukat már a rendelet előtt lefoglalták. Az EU még aznap figyelmeztette a magyar kormányt a megkülönböztetés miatt: felhívták a kormány figyelmét a schengeni térség egységességének fontosságára, továbbá arra, hogy az intézkedéseket egységesen, megkülönböztetés nélkül alkalmazzák az Európai Unió minden állampolgárára. A kormány ezután határozott úgy, hogy engedélyezik az üzleti célú beutazást, és ekkor döntöttek arról is, hogy elfogadják a schengeni övezetben készült negatív PCR-teszteket is.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Zbigniew Rau lengyel külügyminisztert 2020. szeptember 28-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!