13 halott, 702 új fertőzött itthon

2020. szeptember 28. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 24 órában 702 fővel nőtt Magyarországon a beazonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, a legfiatalabb egy 54-éves, non-Hodgkin limfómában és krónikus vesebetegségben szenvedő férfi, a legidősebb pedig egy 89 éves férfi volt, akinél magas vérnyomást tüntettek fel alapbetegségként. 18 815 az aktív fertőzöttek száma, 693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (73-mal nőtt a számuk tegnaphoz képest), közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen (ez hattal több, mint tegnap).

Mindenhol van orvos és nővér, elegendő eszköz, ágy, védőfelszerelés és lélegeztetőgép – mondta a miniszterelnök a TV2-nek. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy lépcsőzetes a védekezési rendszer, kijelölték az első nyolc kórházat, ha azok megtelnek, akkor jön a második lépcső, majd a továbbiak, az orvosokat, nővéreket oda kell vezényelni, ahol szükség van rájuk. Azt mondta, Ausztriát továbbra is figyelemmel követik, az egyetlen hely, amit nem ért, az Csehország, ahol elszabadultak a számok, erre figyelni kell. Szerinte a nemzeti konzultációból az olvasható ki, hogy az emberek védekezni akarnak, de nem akarják, hogy az ország újra megálljon.

Orbán úgy véli, Magyarországon mindenki számára elérhető lesz a vakcina, amit Brüsszel szerint legkésőbb 2021 első félévében kifejlesztenek, az amerikaiak szerint azonban már ez év végéig elkészülhet. Elmondta azt is, hogy folyamatosan tárgyalnak az amerikaiakkal, a japánokkal, a kínaiakkal, az oroszokkal, és pénzt adtak az Európai Unió által támogatott európai kutatási programokra. A kormányfő szerint a világ négy-öt nagy erőközpontja fel tudja kínálni az emberiségnek a vírust megállítani képes vakcinát a következő év során.

A járványhelyzet miatt elköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai részlegének járóbetegellátását, hogy Covid-központ legyen belőle. Az ellátás a Tömő utcából az Urológiai klinikára költözik, a Tömő utcai épületben további Covid ellátó kapacitásokat alakítanak ki.

Ötvenpontos javaslatcsomagot állított össze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kormány számára. A jegybank szerint a járvány második hullámában az állami bértámogatások kibővítésére és az adókedvezmények növelésére is szükség lehet a munkahelyek védelme érdekében. Szükség lehet továbbá beruházástámogató intézkedésekre, az újlakás-építési programok erősítésére, és a kormányzati beruházások felpörgetésére is. A javaslatcsomag részleteit a héten közli az MNB.

Több walesi megyében, köztük a legnagyobb megyei rangú városokban, Cardiffban és Swansea-ben a nem egy háztartásban élők nem találkozhatnak zárt térben, így egymás lakásaiban sem. Ez ismerősökre és családtagokra egyaránt vonatkozik. Az érintett megyéket és a két nagyvárost csak kivételes indokkal lehet elhagyni, és máshonnan sem lehet ezekre a területekre belépni. A szigorítások Wales lakosságának 60 százalékát érintik.

Nagy-Britanniában a vendéglátóhelyekre nemrég bevezetett este 10-es záróra nem vonatkozik a brit parlament bárjaira és éttermeire. A The Times leleplező cikke szerint a Westminster Palotában lévő helyek mentesülnek a korlátozások alól, mert munkahelyi étkezdének minősülnek. Az épületben nagyjából 20 pub és bár található, ahol többnyire alkoholt is árulnak, ezekbe a képviselők és más alkalmazottak fejenként maximum három vendéget vihetnek be magukkal.

Ezen a linken elérhető a hazai adatokat részletesebben bemutató infografika.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!