A Fidesz visszavenné a hatalmat Mohácson

2020. szeptember 26. – 19:54

frissítve

A Fidesz visszavenné a hatalmat Mohácson

Másolás

Vágólapra másolva

A Baranya megyei városban időközi választásra készülnek, forrnak az indulatok. Riport.

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 25-én.)


„Bármilyen erőfeszítést is tesz az egyik oldal, itt úgyis a Fidesz nyer.”

Ezt Mohácson hallottuk, ahol vasárnap időközi választást tartanak, miután júliusban feloszlatta magát a képviselő-testület. A kormánypárti jelölt Pávkovics Gábor valóban nagy önbizalommal várhatja a voksolást, a Fidesz masszívan bebetonozta itt magát az elmúlt bő két évtizedben. Tavaly október óta mégis szocialista polgármestere van a Baranya megyei városnak, és a viharos körülmények között megválasztott Csorbai Ferenc nem szívesen adná át a város vezetését, civil színekben ismét elindul.


Mohács kisváros, kis túlzással mindenki ismer mindenkit. Többen is ezzel indokolták, hogy miért nem mernek állást foglalni a helyi politikában, amikor hétfőn a választásról kérdezősködtünk. Pedig a városban hetek óta dübörög a kampány, amit sokan szimplán csak sárdobálásként jellemeztek. Hosszú évek óta elszoktak itt a kiélezett kampányhajráktól, az elmúlt jó pár választáson előre borítékolható volt az eredmény.


A várost több mint két évtizeden át irányította a fideszes Szekó József, aki a tavalyi választás előtt pár héttel váratlanul meghalt. Személye a mai napig meghatározó, még a legelvakultabb kormányellenes szavazók is elismerik teljesítményét. Sokan azt mondják, Szekó nem volt pártkatona, mégis olyan kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett, hogy bárkit elért – mint egy mohácsi férfi megfogalmazta, „le volt itt zsírozva minden”. A volt polgármesterről már most legendák keringenek a városban, azt beszélik, akkora hatalma volt, hogy még az ellenzéki jelölteket is ő választotta ki.

Miután tavaly, kevesebb mint három a héttel a választás előtt holtan találták meg Szekót egy borospincében, a kormánypárt már nem tudott új polgármesterjelöltet indítani, így csak az volt kérdés, hogy etikai okokból visszalép-e az utolsó pillanatban egyedüli ellenfele, Csorbai Ferenc. A Fidesz mellett a DK, a Momentum és a Jobbik is felszólította a szocialista politikust, hogy lépjen vissza, de ő másként döntött. Sokat elmond a mohácsiak hozzáállásáról, hogy több mint kétszer annyi érvénytelen szavazólap került az urnákba, mint ahány szavazatot Csorbai kapott.


Pávkovics Gábor, a Fidesz-frakció vezetője már az alakuló ülésen bejelentette, hogy azonnal feloszlatják a képviselő-testületet, amint a törvény lehetőséget ad rá. Azóta tudatosan a városvezetésre készül, az elmúlt egy évben legalább annyit szerepelt a városi rendezvényeken, mint Csorbai, a közgyűlésen pedig a többségi Fidesz-frakció azt vitt keresztül, amit csak akart.


A Fidesz terveibe a járványhelyzet kissé bezavart, így április helyett csak júliusban tudták feloszlatni a testületet, amit már Csorbai Ferenc is megszavazott. A polgármester arról beszélt a Telexnek, hogy egészségesebbnek gondolta, ha kiírnak egy új választást, és „akkor mindenkinek szíve joga, hogy azt válassza, akit szeretne”. Elismerte, hogy sokakat megbánthatott a tavalyi döntésével, ezért tőlük elnézést kért, összességében azonban nem bánta meg, hogy nem lépett vissza. „Ha nem veszem át a mandátumot, soha nem tudtam volna bemutatni azt a gondolatiságot, amit az elmúlt tíz hónapban meg tudtam valósítani. Próbáltam egy más típusú városvezetést meghonosítani, elismerve az előző polgármester minden erényét” – fogalmazott a városvezető. Az elért eredményei közül a legbüszkébb arra, hogy kidolgozták a város turisztikai stratégiai tervét, és állítása szerint a gyermekétkeztetésben is komoly fejlesztéseket valósítottak meg. Most nem pártszínekben indul, egy helyi civil szervezet kérte fel polgármesterjelöltnek, később aztán az MSZP, a DK és a Jobbik is beállt mögé, míg a Momentum nem támogatja, de nem is indít saját jelöltet.


„Soha nem szavaztam a Fideszre, de Pávkovics az egyetlen alternatíva”

– fogalmazott egy padon ülő férfi a Deák téren, miközben Pávkovics Gáborra vártunk. – Októberben megadtam a lehetőséget Csorbainak, de óriásit csalódtam. Szekó alatt fejlődött a város, Csorbai semmi értékelhetőt nem csinált.„ Egy másik járókelő szerint ugyanakkor Csorbai emberközelibb, mint ellenfele. ”Mérges voltam, amikor elindult Szekó halála után, de látszik, hogy nagyon próbálkozik, adnék neki egy esélyt.„

Csorbai Ferenc irodájábanFotó: Bődey János / Telex
Csorbai Ferenc irodájábanFotó: Bődey János / Telex


Sokan egyértelműen Szekó utódjaként látják Pávkovicsot, egy férfi szerint még külsőre is van hasonlóság. ”Még nem tudom, kire fogok szavazni, billegek. Csorbai mellett a fiatalság, Pávkovics mellett a pénzügyi háttér áll” – mondta a belvárosban egy idősebb hölgy. Valójában csak három év van a két jelölt között, de talán azért tűnhet ez többnek, mert a kormánypárti alpolgármester jóval régebb óta van jelen a helyi közéletben, 22 éve tagja a mohácsi képviselő-testületnek. Korábban a helyi Takarékbankot vezette, emiatt jellemezték többen is felelős pénzügyi szakembernek.


Szerettünk volna vele is interjút készíteni, de hiába vártunk rá az előzetesen egyeztetett időpontban a megbeszélt helyszínen Mohács belvárosában. Előbb telefonon kért fél óra haladékot, majd húsz perc múlva lemondta az interjút, és telefonon se akart nyilatkozni. Kérte, hogy kérdéseinket küldjük el írásban, de hétfő óta nem reagált a levelünkre.


Csorbai nem akart tippelni az eredményre, de úgy fogalmazott, hogy el se indult volna, ha nem lát esélyt a győzelemre. Arra számít, hogy növelni tudja a támogatottságát, és több szavazatot kap, mint októberben. Hogy aztán ez elég lesz-e a kormánypárt ellenfelével szemben, kiderül. Csorbain és Pávkovicson kívül még egy név lesz a szavazólapon, a Mi Hazánk Mozgalom színeiben Bernáth Csilla indul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!