Nőgyűlölet és éheztetés vádja zúzhatja szét a világ legnépszerűbb youtuberének jófiús imázsát

2024. szeptember 23. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

A 26 éves Mr. Beast (polgári nevén Jimmy Donaldson) korunk, de legalábbis 2024 legnépszerűbb online tartalomgyártója. 312 millió feliratkozójával YouTube-rekorder, de 103 millió követőjével egy másik kulcsplatformon, a TikTokon is bronzérmes – ha már itt tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy az Instagramon és az egykori Twitter romjain épült X-en is összepromózott szerény 60, illetve 31 millió követőt. Mr. Beast népszerűségének köszönhetően dollármilliós szponzori támogatást tud összekalapozni egy-egy nagyszabású produkciójára – mint például a Squid Games megrendezésére –, amiket azután több tízmillióan tekintenek meg, arra sarkallva a hirdetőket, hogy újabb milliókkal támogassák a youtuber újabb, még ambiciózusabb videóit.

Mr. Beast kihívás-jellegű videóin kívül arról is elhíresült, hogy távol tartja magát az elérés konfrontatív eszközökkel való növelésétől (magyarul a beefeléstől és a disseléstől), ráadásul hírnevét és vagyonát is előszeretettel áldozza karitatív célokra – ételosztásra, műtétek finanszírozására, házépítésre.

Jófiú imázsát azonban kétes szponzorációs ügyein kívül most egy, a múlt héten indított per is megtépázhatja. Los Angelesben ugyanis öt nő kezdeményezésére eljárást indítottak Mr. Beast produkciós cége és a youtuberrel produkciós szerződésben álló Amazon ellen. Az ügy BBC által megtekintett 54 oldalas vádirata szerint az Amazon Prime-ra készülő „Beast Games” nevű valóságshow forgatásán induló nők nemük miatti hátrányos megkülönböztetésnek és gyűlölködő megjegyzéseknek voltak kitéve. A konkrét, az áldozatok azonosítását lehetővé tevő részletek kihagyásával hétfőn ismertetett dokumentum szerint a produkció „szisztematikusan támogatta a nőgyűlöletet és szexizmust”.

A vádiratból kiderül, hogy a forgatáson nem csak a nőkkel való bánásmód volt kifogásolható; a résztvevők „alultápláltak és túlhajszoltak voltak”, ritkán és keveset kaptak enni; egy korábban kiszivárgott beszámoló szerint valaki 20 órán keresztül nem jutott táplálékhoz. A New York Times múlt heti cikkében panaszkodó résztvevők szerint többüket kórházba kellett szállítani a forgatáson elszenvedett nélkülözések miatt, és többen nem fértek hozzá a rendszeresen szedett gyógyszereikhez.

A minden idők legnagyobb valóságshow-jaként emlegetett Beast Gamesben 1000 induló versenyez az 5 millió dolláros (ami forintban csaknem 1 milliárd 800 millió) fődíjért. A vád az egész produkciót válságba sodorta, mára adásba kerülése is kérdésessé vált.

Néhány hónapja kiderült, hogy Mr. Beast egyik volt műsorvezetőtársa, Ava Kris Tyson egy tinédzserrel kavart, ami miatt a youtuber „borzadályának” adott hangot. Az üzlet azonban pörög; szeptember közepén Mr. Beast bejelentette, hogy összefog a méregdrága Prime üdítőikkel élelmiszeripari tényezővé vált KSI-vel és Logan Paullal, és „Lunchly” néven közös ételmárkát dobnak piacra – alig leplezetten a Kraft Foods élelmiszeripari óriás „Lunchables” uzsonnájával rivalizálva. A BBC által megkérdezett iparági szakértők rámutatnak, hogy Logan Paultól PewDiePie-ig az összes meghatározó YouTubernek megvoltak a maga súlyos botrányai, melyek azonban hosszabb távon egyáltalán nem befolyásolták a karrierjüket.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!