Magyarország a Semmelweist nevezi az Oscar-díjra

Legfontosabb

2024. szeptember 10. – 15:32

Magyarország a Semmelweist nevezi az Oscar-díjra
Csapó Attila és Elek Ferenc Semmelweis orvosbarátaiként a filmben – Fotó: Szupermodern Stúdió

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország az elmúlt öt év legnézettebb magyar filmjét, a Semmelweist nevezi az Oscar-díjra nemzetközi film kategóriában. A Koltai Lajos rendezésében, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült filmet több mint 350 ezren látták a mozikban, és a népszerűsége a legnagyobb streamingplatformokon is folytatódott. A film producere Lajos Tamás.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatja el. Ebben azt írtuk, „a Semmelweis nem a finom, rejtett utalások filmje”. „Abban a tudatban hagyhatjuk ott a filmet, hogy készült egy gondosan szerkesztett Wikipédia-szócikkre hasonlító film egy történelmi figuráról, amiből a gondolkodásra késztető, nem egyértelműen megítélhető részeket valaki szépen kiszedte” – vontuk le a tanulságot.

A film a megjelenése óta két díjat is nyert a Magyar Mozgókép Fesztiválon júniusban. Ott a legjobb játékfilmnek járó elismerést zsebelte be, és a legjobb rendezőnek járó díjat is a film alkotójának, Koltai Lajosnak ítélte a zsűri.

Tavaly a Kojot négy lelke című animációs filmet jelölte Magyarország az Oscarra.

A jelöltek listáját 2025. január 17-én teszik közzé, míg az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 2-án kerül sor Los Angelesben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!