A Kojot négy lelke című animációs filmet jelöljük Oscarra

2023. szeptember 8. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Kojot négy lelke című animációs filmet jelöli Magyarország a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra – közölte a Nemzeti Filmintézet.

A film Bereményi Géza és Gauder Áron (a Nyócker! rendezője) forgatókönyvéből készült, a producer Temple Réka. A rajzokat a rendező, Gauder Áron készítette, az animációs rendező Baumgartner Zsolt volt, a film zenéit autentikus indián dalokból állították össze. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók, míg a külföldön vetített angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták.

Az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecyben a Kojot négy lelke nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan a sanghaji fesztiválon is elnyerte a legjobb animációs filmnek járó díjat.

Azóta már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást. Gauder Áron animációs filmje nyerte meg a fődíjat a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is.

A film „az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet, és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő” – áll a közleményben.

„Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül
megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk” – nyilatkozta Gauder Áron rendező-forgatókönyvíró.

A filmről bővebben ezen a honlapon lehet olvasni.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt. A héttagú bizottság 19 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a Kojot négy lelkét.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint az Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet. Az országok nevezései közül aztán az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelöltet, amelyek a legjobb nemzetközi filmnek járó díjért versenyre kelhetnek. Tavaly a Blokádot neveztük, az akkor nem került fel a shortlistre, így végül nem versenyezhetett a díjért.

A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra, a díjátadó május 10-én lesz.

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet
támogatásával készült, a hazai mozikban márciusban mutatta be a Vertigo Média, szeptember 21-től elérhető lesz a Filmintézet streaming platformján, a Filmio-n is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!