Gyereket váró lakó, kizárás erőszak miatt – a Való Világ nem a verseny miatt lett emlékezetes

2024. július 29. – 23:38

Gyereket váró lakó, kizárás erőszak miatt – a Való Világ nem a verseny miatt lett emlékezetes
Fotó: RTL Sajtószoba

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap szűk három hónap után véget ért a Való Világ 12. szériája, a játékot VV Ádi nyerte. Az idei VV egészen a végéig szinte teljesen érdektelenül zajlott, az utolsó két hétben azonban felpörögtek az események, sajnos nem a jó értelemben. Mindent összevetve az RTL láthatóan válaszút elé érkezett a Való Világgal: még egy ilyen évadot valószínűleg nem lenne értelme leforgatni.

Paraszituk

Először VV Dzsigerit kellett kizárni a játékból, miután VV Giadával erőszakoskodott, lefogta, benyúlt a lába közé, majd a száját is befogta, miközben teljes testsúlyával ránehezedett. Annak ellenére, hogy a lány többször kérte, fejezze be, Dzsigeri csak akkor állt le, amikor Giada visszaütött. Dzsigerit azonnali hatállyal kizárták a játékból. Dzsigerin korábban is látszott, hogy valami nem kerek, többször itta magát közel öntudatlanra a játék során, de ő viselte a legnehezebben azokat a heteket is, amikor valamilyen munkához kísértetiesen hasonlító dolgot kellett csinálniuk a lakóknak.

Nem sokkal ezután jött az újabb hideg zuhany a lakóknak, VV Reniről ugyanis kiderült, hogy gyereket vár. A villában VV Gerivel elég szemérmetlen kapcsolatot ápoló lány nemcsak tesztet csinált, de a műsor orvosi csapata vért is vett tőle. A vizsgálatokból kiderült, hogy a gyerek biztosan a villában fogant, erre pedig még nem volt példa a műsor történetében. A csatorna kiadott egy közleményt is, amiben jelezték: a játékosoknak minden lehetőségük megvan a védekezésre. Az események ellenére Reni úgy döntött, hogy folytatja a játékot.

Mindeközben VV Ádi harmadik párbaján kiejtette az őt kihívó VV Dorkát, így kialakult a top 6-os mezőny. Ezt követte egy speciális kiválasztás, ahol a nézők dönthettek arról, hogy a kiválasztott egyáltalán párbajozzon-e, vagy egyből essen ki a játékból, a nyereményalaphoz pedig íródjon hozzá 5 millió forint. A kiválasztott a gyereket váró Reni lett, a nézők pedig úgy döntöttek, hogy a lány párbaj nélkül essen ki a játékból. Az utolsó kiválasztott Geri lett, aki Giadát hívta ki, majd – az évad eddigi legszorosabb párbaján – ki is ejtette a lányt. A dobogós, döntőre ráforduló mezőny VV Geriből, VV Kikidiből és VV Ádiból állt az utolsó napokban.

A nagy finálé

Az utolsó adásnak kellő körítést adott az RTL, a három döntős az este folyamán oda-vissza járkált a stúdióból a villába. Először egy hármas párbajt rendeztek, itt vérzett el az újdonsült kispapa Geri, a két döntőst, Ádit és Kikidit pedig visszazavarták a villába. Az utolsó, nagy, mindent eldöntő párbajon Ádi 55–45 arányban győzte le Kikidit, ezzel ő lett a Való Világ 12. szériájának győztese.

Ádi, miután kiderült, hogy nyert, elment pisilni, amit hála az élő streamnek, a nézők is végigkövethettek. A stúdióba érkezve köszönetet mondott a műsor stábjának, ahogy fogalmazott

„ki volt nyalva a seggünk, semmire nem volt gondunk”.

A finálé után sikerült röviden beszélgetnünk Ádival, aki arra a kérdésre, hogy mit gondol, miért ő nyerte meg a játékot, nem tudott egyértelmű választ adni. „Azt gondolom, nem mutattam semmi mást a játékban, mint a kinti életben. Sosem bújtam el a párbajok elől, vagy attól, hogy valakivel konfliktusba kerüljek” – mesélte a győztes. A tervei kapcsán elmondta, „mindenre nyitott, legyen szó akár szereplésekről, akár vállalkozásról.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lehetőségeim lesznek, ha lesznek. Mindent meg szeretnék ragadni, és kihozni a maximumot abból, amit most összekapartam magamnak”

– mondta a Telexnek a Való Világ győztese.

VV Ádi a győzelme után – Fotó: Antal Bálint / Telex
VV Ádi a győzelme után – Fotó: Antal Bálint / Telex

Ádi szerint az idei évad különlegessége nemcsak a változó nyereményalapban rejlett, hanem különleges volt az is, hogy mennyire fiatalok voltak a résztvevők. „Csapatként kellett dolgozni a feladatok közben, ugyanakkor csak egy maradhatott a végén. Ez mindenképpen izgalmassá tette az egészet” – összegezte a villalét tapasztalatait Ádi.

Hogyan tovább?

A tizenkettedik évad sok mindenben próbált újítani, de végig azt lehet érezni, mintha a készítők sem tudnák pontosan, mit szeretnének belőle kihozni. Az egyik nagy újdonság a folyamatos, élő stream volt. Volt már példa arra, hogy streameltek a villából a korábbi évadokban is, de ez volt az első olyan évad, amikor 0–24-ben követni lehetett a villalakók életét. Mindezt technikailag nem sikerült a legmagasabb szinten kivitelezni, folyamatos kép- és hanghibák jellemezték az évadot.

Úgy tűnt, mintha a szerkesztőknek is útközben esett volna le, hogy ez egy olyan formátum, amit folyamatosan szerkeszteni kell, gyakori hiba volt például, hogy nem mindig azt lehetett hallani, aki éppen beszélt. Zavaró volt az is, hogy olykor üres szobákat bámulhattunk, ahol éppen nem volt senki, miközben odakint beszélgettek, vagy buliztak a szereplők.

A finálé előtt például órákig az üres belteret nézhettük, mivel az udvaron készítették fel a játékosokat és a villát a döntőre. Az persze érthető, hogy az RTL nem szeretné, hogy a nézők belássanak a kulisszák mögé, de összességében jobban is meg lehetett volna oldani szerkesztési szempontból ezeket az üresjáratokat.

A Való Világot 0–24-ben az RTL+-on lehetett követni, ami havi 2000 forintba kerül. Ezért cserébe persze nemcsak a Való Világot kapja az ember, hanem még egy rakás más tartalmat is, de ha valaki csak a villalakók miatt fizetett elő a szolgáltatásra, akkor az joggal bosszankodhat a streameléssel kapcsolatos technikai és szerkesztési hibák miatt.

A másik nagy újítás a változó nyereményalap volt, aminek az összegét különféle játékok során tudták feljebb (vagy éppen lejjebb) tornázni a lakók. Ezek a játékok általában nem voltak túl izgalmasak, volt, hogy dekázgatni kellett egy labdával, máskor egy terítőt kellett lerántani egy megterített asztalról. A játékosoknak egészen a végéig nem kínálták fel, hogy költhetnek is a pénzből, pedig az utolsó hetekben tartott vak licit kinti képekért, levelekért és videókért (amire összesen kicsit több mint 11 millió forintot tapsoltak el végül) meghozta a várt eredményt, és jól összeugrasztotta a lakókat.

Nagy ziccert intézett magának az RTL a pénz lifteztetésével, de gólra már nem tudta váltani.

Néhány kivételtől eltekintve nem voltak izgalmasak a tematikus hetek sem, annak ellenére, hogy a készítők menet közben is tudtak volna változtatni a játékon, ha jobban büntetik a játékosokat. Mivel ez nem történt meg, nem sok értelme volt például a fáraós hétnek, amikor kasztokra osztották a játékosokat, hiszen az alsóbb kasztok tagjai következetesen végigcsalták a hetet. Ezen kívül volt még üvegfal-csókolgatás, mustáros palacsinta, csípőspaprika-evés, jégszopogatás, és hasonló, nem túl izgalmas játékok, amiknek sokszor még csak tétjük, vagy következményük sem volt.

Beszédes, hogy az évad egyik legjobb játéka az utolsó napokra maradt amikor a villalakók maguknak rendeztek sportversenyt olyan számokkal, mint a telefonnal pingpongozás, vagy a vécépapír-gurigás lábtengó. Ezeket a látványosan unatkozó villalakók találták ki, amikor már annyit aludtak egész álló nap, hogy valamivel el kellett ütni az időt.

Fáradtság

Összességében érdekes kérdés, hogy egyáltalán mit várhatunk a Való Világtól 2024-ben. Az RTL részéről tudatos döntésnek tűnik, hogy ebbe az évadba már nem „tipikus Való Világ-karakterű” versenyzőket válogattak, hiszen a játékosok a legtöbb konfliktust intelligensen meg tudták beszélni, sokszor az volt az érzése a nézőnek, hogy egy baráti társaság mindennapjait nézi, pláne a játék végén. Ez azonban, bármennyire kívánatosnak tűnt is az előző évadok alapján, sajnos jóval kevésbé lett szórakoztató.

Az Instagram, a TikTok és az olyan influenszerek, mint IShowSpeed, a mobilfoxos srácok, vagy éppen Balázs Kicks korában, akik a való világot teszik Való Világgá, elképzelhető, hogy nincs szükség az ilyen realitykre.

A nagy költségvetésű Netflix-realityk világában már nehéz labdába rúgni, a Való Világ pedig kissé identitásvesztetten kullog a mezőny után. A VV már nem botránkoztat meg (eltekintve a cikk elején említett eseményektől, de azok már messze nem a szórakoztató kategóriába tartoznak), nem hasonlít arra a trashműsorra, ami régen volt.

Ez egyrészről pozitívum, másrészről viszont érezhető, hogy egy kísérlet kezdeti fázisa: ennek az évadnak meg kellett történnie, hogy a megfelelő következtetéseket levonva, ebből kiindulva a csatorna elindulhasson egy új, másfajta Való Világot készíteni.

Már ha terveznek a műsorral a jövőben. Ha igen, akkor a sikerhez viszont egy határozottabb, talpraesettebb és bátrabb szerkesztői csapat is kell, amelynek tagjai mernek döntéseket hozni, és adott esetben képesek belenyúlni a játékba. Az alap mindenesetre megvan, de hogy hogyan tovább, az egyelőre nagy kérdésnek tűnik.

Ez a megjelenés a Telex After és az RTL Magyarország tartalmi együttműködésének részeként jött létre. A cikk a Telex szerkesztési elveinek megfelelően készült, a tartalmát az RTL Magyarország nem befolyásolta.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!