Hoppál: Ha valaki fellép Tusványoson, az ne azt mondja el, hogy utálja a kormányt, hanem zenéljen

2024. július 27. – 18:20

Hoppál: Ha valaki fellép Tusványoson, az ne azt mondja el, hogy utálja a kormányt, hanem zenéljen
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Hát gondolkoztam, aztán úgy döntöttem, hogy nem megyek be egy heringpartira nézni valakit, ahogy énekel” – mondja egy férfi Tusványoson, amikor a koncertekről beszélgetünk. Idén érezhetően kisebb lelkesedés övezte az idei fellépőket a fesztiválon, mint a korábbi években. Az eddigi évektől eltérően ráadásul olyan zenekar sem lépett fel Tusványoson, ami erős kritikát kapott volna amiatt, hogy elmegy a Fidesz alapította fesztiválra.

Tusványos amellett, hogy ide jár Orbán Viktor huszárkodni, kifejezetten érzékeny téma a fellépőknek is. Eddig szinte minden évben kapott negatív kommenteket egy-egy zenekar azért, mert elvállalta a fellépést a Fidesz éves nyári fesztiválján. 2016-ban a Quimby rajongói háborogtak, 2019-ben pedig Lovasi András fellépését nem értették többen. Tavaly Péterfy Boriék kaptak kritikákat, amire a Telexnek azt mondták, szerintük „minden évben tök jó zenekarok is jönnek ide, teljesen elkülönül ez a két dolog”.

„Nem merült fel, hogy Tusványossal kivételt tegyünk. Ettől függetlenül minél érzékenyebb egy rendezvény politikai szempontból, annál többet beszélünk róla a zenekarban, mivel ahányan vagyunk, annyiféleképpen gondolkozunk a témáról.”

– válaszolta kérdéseinkre az idei egyik fellépő, a Blahalouisiana. Szerintük ha van egy zenekarnak társadalmi felelőssége, az inkább az emberek összekötése, mintsem elválasztása. Hozzátették, hogy „a túlságosan átpolitizált és polarizált közéletünkben semmiképp nem akarják tovább szítani a feszültséget”.

Ne itt, hanem otthon mondd el

Az idei Tusványoson két részre lehetett nagyjából osztani a fellépőket. Az erdélyi származású zenekarokból képviselte magát a Magashegyi Underground és a Bagossy Brothers, ők a Blahával együtt a fesztivál első felébe, a jobb híján alternek nevezhető könnyűzenei blokkba kerültek. A fesztivál második felére pedig elhozták a szervezők a keménymagos kormánypárti rocker-megmondókat: Nagy Ferót és Ákost.

Hoppál Péter országgyűlési képviselőt is kérdeztük Tusványoson a fellépő zenekarokról azután, hogy előadást tartott a fesztiválon a magyar kultúráról. Hoppál szerint a kétféle blokk azért van, mert a szervezők figyelnek arra, hogy a táborozó fiatalok és a Hoppállal egykorú, „régebbi fiatalok” igényeit is kiszolgálják, ezek alapján álltak össze az esti fellépők.

A fellépőket érő politizáló kritikákat Hoppál „nagy butaságnak” tartja, de hozzátette, „arról is van véleményem, amikor egy együttes eljön egy ilyen táborba, amit mégiscsak a Fidesz alapítói indítottak el valamikor a rendszerváltáskor, és

az egy dolog, hogy otthon, a saját koncertjén kritizálja a kormányt, de ha eljön ide, és itt teszi, megértem, hogy az kihúzza a gyufát néhány jobboldali-konzervatív embernél”

– fogalmazott a politikus kérdésünkre. Hoppál feleslegesnek érzi, hogy egy zenekar Tusványosra érkezik, és itt elkezdi kritizálni a kormányt. „Tudjuk, hogy utálod a kormányt, otthon el is mondtad százszor, de itt sokan vagyunk, különböző véleményekkel, és a többség nyilván jobboldali. Itt ne mondd el, zenélj” – fogalmazott Hoppál a kormányt kritizáló zenekarokhoz szólva.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szerinte nem lehet Tusványoson azonosítani, hogy az itt megforduló kb. harmincezer ember mindegyike fideszes, mert ez nyilván nem így van, de nem is kell, hogy ilyen homogén legyen a közönség. A fellépőket sem kell egyetlen ízléskörre hangolni,„nekem is van zenei ízlésem, de én sem akarnám azt ennyi emberre ráerőltetni” – tette hozzá.

Nincs véleménymonopólium

Ezzel a gondolattal biztos egyetértenek az idei fesztiválozók is, mert szinte alig találtunk olyan nézőt, aki kifejezetten csak a zene miatt jött volna. „Engem a politika érdekel itt, nem a koncertek” – mondta egyikük, míg többen egy-egy zenekart tudtak kiemelni azok közül, akiket mindenképp meghallgatnak. Tusványos legnagyobb vonzereje a fesztiválozók leírása alapján az ára: délután 4 előtt ingyen is be lehet jutni, délután pedig 30 lej (kb. 2400 forint) a belépő. A közönség pedig minden este láthatóan vegyes.

Hoppál szerint Tusványos pont azért jó, mert itt „nincs véleménymonopólium”, vannak kormánypárti és ellenzéki gondolkodók is, szerinte itt jó viták vannak. Úgy véli, hogy ide „nyitottan jön a liberális fiatal és nyitottan jön a konzervatív középkorú is, és találkoznak”. Hoppál szerint ez jó, itt mindenkit megérint a táj és az erdélyi magyar kultúra is. Örül a fiatal liberálisoknak is, hogy rászánják magukat, és eljönnek ide. Mert ő egyetért Churchillel abban, hogy „aki 20 évesen nem liberális, annak nincs szíve, aki 30 évesen nem konzervatív, annak meg nincs esze”.

Az egy ideje korrupciós pereire járó Boldog István tavaly úgy fogalmazott, hogy Tusványoson „túl sok a liberális, a közönségben is meg a zenekarok között is”. Boldog kijelentésével azonban látszólag egyedül maradt: sem a fesztiválozók, sem Hoppál nem értett vele egyet – bár utóbbi hozzátette, Boldog amúgy sem politikai tényező már. Hoppál úgy látja, nem lehet a zenekarokat megbélyegezni, „jól is teszik a szervezők, hogy ezt nem teszik”.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!