Rászálltak a lövöldözős youtuberekre, Trump merénylője is ilyen csatornáért rajongott

Legfontosabb

2024. július 27. – 22:38

Rászálltak a lövöldözős youtuberekre, Trump merénylője is ilyen csatornáért rajongott
A Demolition Ranch csatorna alapítója a rajongói polóban – Forrás: Demolition Ranch / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal a Donald Trump elleni sikertelen merényletkísérlet után kiderült, hogy a fegyveres, akit az FBI DNS-minták és a helyszínen talált AR-15-ös gépkarabély alapján Thomas Matthew Crooksként azonosított, egy fegyverekkel foglalkozó Youtube-csatorna, a Demolition Ranch rajongói pólóját viselte.

A Youtube-on rendkívül népszerűek a lőfegyverekkel foglalkozó csatornák, a legnagyobbak 10 millió körüli feliratkozószámmal rendelkeznek. A legnagyobb fegyveres Youtube-csatorna épp az a 11,5 milliós feliratkozós Demolition Ranch, aminek a merchét viselte Crooks, de említésre méltó a Hickok45 is a maga 7,7 millió feliratkozójával.

A Demolition Ranchet egy Matt Carriker nevű fegyvermester vezeti, ő a csatorna alapítója és fő arca. Carriker 2011-ben indította el a professzionális Youtube-os karrierjét, a csatornáján főként különböző fegyvereket és lőszereket tesztel szórakoztató módon: melegítettek már kézigránátot mikróban, de harckocsival is lőttek már szét teherautókat. 2018-ban a Demolition Ranch több videóját el kellett távolítani, mert nem feleltek meg a Youtube új, fegyveres tartalmakra vonatkozó szabályozásának.

Carriker egyébként civilben állatorvos, 2008-ban szerzett diplomát a Texas A&M Egyetem Állatorvosi és Biomedikai Tudományok Karán. Van egy állatorvosi tematikájú csatornája is, a Vet Ranch, amit több mint kétmillióan követnek. A csatornán rossz egészségi állapotú kutyákkal, macskákkal és egyéb állatokkal foglalkoznak, amelyek gyakran a San Antonio Pets Alive (SAPA) állatmenhelyről származnak. Végigkövetik az állatokat az állatorvosi kezeléstől egészen a teljes felépülésig. A csatorna reklámbevételeiből származó nyereséget az állatok műtéteinek fedezésére használják. Carriker elmondása szerint a sérült állatok általában nem kapnak esélyt az örökbefogadásra, a Vet Ranch pedig rajtuk próbál meg segíteni.

Az állatorvos kevéssel a merénylet után videót töltött fel, amiben őszinte részvétét fejezte ki a lövöldözésben meghalt férfi családtagjainak, és mielőbbi, fájdalommentes gyógyulást kívánt a további két sérültnek. Carriker a videóban megrendülten beszélt arról, milyen szörnyű érzés, hogy a CNN-en az elmúlt évtizedek legdurvább, amerikai politikus elleni elkövetett merényletkísérletével foglalkozó hírekben Crooks és Trump neve mellett az övé is elhangzik.

Carriker azt is hangsúlyozza, hogy soha, egyik csatornáján sem beszélt politikáról, de még csak aktuális közéleti témákról sem, az egyetlen célja a Demolition Ranchen a szórakoztatás volt. Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb és legnépszerűbb fegyveres csatornák egyáltalán nem foglalkoznak politikai, közéleti kérdésekkel, még a történelmi puskákat tesztelők sem. Az is jellemző a nagyobb csatornákra, hogy rendszeresen felhívják a biztonságos fegyverviselés fontosságára a figyelmet, így

nagyon kevés olyan profi tartalomgyártó van, aki szándékosan szítaná a feszültséget az Egyesült Államokban egyébként is komoly problémát jelentő fegyvertartás kérdésében.

A temérdek fegyveres csatorna közül kiemelkedik még a Hickok45, ami a maga közel 8 milliós követőbázisával a Demolition Ranch mellett az egyik legnagyobb lövöldözős csatorna a Youtube-on. A csatornát Greg Kinman, egy volt középiskolai tanár és gyakorlott lövész vezeti, fiával, Johnnal együtt. Videóikban különféle lőfegyverekről készítenek bemutatókat, teszteket meglehetősen oldschool módon: kiállnak egy lőtérre és lövöldöznek, miközben a fegyverek és lőszerek történetéről beszélnek. A videókon általában Greg látható, amint célba lő a nagy szabadtéri lőterükön.

A Youtube is rárakta az ujját az elsütőbillentyűre

A Youtube rendkívül szigorúan szabályozza a fegyveres csatornák működését a platformon, a jelenleg hatályos szabályzat szerint a házilag készített lőfegyverek, automata- és félautomata lőfegyverek és bizonyos kiegészítők használatát bemutató tartalmak automatikusan korhatárosak lesznek, és bizonyos esetben az elérésüket is korlátozzák. A lőfegyverek, lőszerek és bizonyos kiegészítők eladására, elkészítésére vagy ezek felszerelésére vonatkozó utasításokat tartalmazó tartalmak pedig nem engedélyezettek a Youtube-on. Ha egy csatorna ilyen tartalmakat gyárt, akkor azok a tartalmakat, vagy akár magát a csatornát is törlik.

A Youtube fegyveres videókkal kapcsolatos szabályozása viszonylag sűrűn változott, rendszerint egyre szigorúbb és szigorúbb lett. Az utolsó szigorítás épp a Trump elleni merénylet előtt érkezett szűk egy hónappal. A június közepe óta érvényben lévő új felhasználási feltételek szerint azokat a videókat is el fogják távolítani (vagy le fogják tekerni az elérésüket), amelyeknek a leírásában olyan link szerepel, amin keresztül lőfegyvert vagy ahhoz használható kiegészítőt lehet vásárolni. A Hickok45 csatornának például több videóját is eltávolították, mert nem feleltek meg az új szabályozásnak.

A csatorna üzemeltetőinek egyelőre fogalmuk sincs, hogyan fognak tovább működni, ugyanis állításuk szerint a Youtube azokat a videókat is tiltja, amiket fegyvereket gyártó cégek szponzorálnak. Arról is beszélnek, hogy a legtöbb szponzoruk tiltólistára került, így veszélybe került az egész csatorna működése és ezzel a megélhetésük is. A legújabb hírek szerint sikerült kitalálniuk valamit, hogy értékesíteni tudják a tartalmaikat, de több videójuk továbbra is elérhetetlen.

Az új szabályozás sok olyan tartalomgyártót érint, akik sokat tesznek azért, hogy az érzékeny téma ellenére a lehető legkörültekintőbben járjanak el, de a Trump elleni merénylet rávilágít arra, hogy valóban szükség volt a szigorításra.

A változtatások hátterében civil szervezetek éles kritikája áll, mely szerint a Youtube korábbi szabályzata nem védte meg eléggé a fiatalokat, akikben a menő, vicces fegyveres videók láttán egészségtelen és potenciálisan veszélyes megszállottság alakulhat ki a fegyverekkel kapcsolatban.

A Youtube azt is bejelentette, hogy korhatáros tartalomnak fognak számítani azok a videók is, amikben olyan kiegészítőket mutatnak be, mint a válltámasz (stock). Hasonlóképpen korhatárosak lesznek a nagy kapacitású tárakat vagy házi készítésű hangtompítókat bemutató videók is. Ezek a videók normál esetben nem sértették a Youtube szabályzatát, de a vállalat úgy ítélte meg, hogy nincs jó hatással a fiatalokra, ha fegyveres videókat néznek.

A Youtube szóvivője, Javier Hernandez a Popular Science-nek elmondta, hogy folyamatosan frissítik a felhasználási feltételeket, hogy igazodjanak a változó környezethez. „A 3D nyomtatás az utóbbi években egyre elérhetőbbé vált a széles rétegek számára, ezért kibővítjük a házilag készített lőfegyverekkel kapcsolatos tartalmakra vonatkozó korlátozásainkat” – mondta Hernandez, majd hozzátette, hogy „rendszeresen felülvizsgálják irányelveiket és külső szakértőkkel konzultálnak annak érdekében, hogy a megfelelő helyen húzzák meg a határvonalat”.

A Youtube új szabályzata csak a valódi, értsd: éles fegyvereket ábrázoló tartalmakra vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy filmek, szkeccsek vagy más művészeti projektek, amelyek barkácsolt vagy automata fegyvereket ábrázolnak, továbbra is megengedettek lesznek. A hírműsorokban megjelenő fegyverek is kivételt jelentenek. A közlésük szerint az első szabálysértők figyelmeztetést kapnak és lehetőséget, hogy részt vegyenek egy oktatáson, ahol megtanulhatják, hogyan alkalmazzák az új irányelveket.

Többszöri szabálysértés esetén a felhasználók figyelmeztetést kapnak, azoknak pedig törölhetik a csatornáját, akik három figyelmeztetést gyűjtenek. Fontos kitétel, hogy az új szabályok nem vonatkoznak az idén június 18. előtt feltöltött tartalmakra.

A változtatások egy évvel azután következnek be, hogy a Tech Transparency Project (TPP) érdekvédelmi csoport, kiadott egy sokkoló jelentést, amely több száz arra vonatkozó példát mutatott be, hogy a platform állítólag fegyverekről és fegyveres erőszakról szóló videókat ajánlott fiataloknak. Egyes esetekben ezek a videók azt is bemutatták, hogyan lehet a fegyvereket teljesen automatává alakítani.

Az ügy mögé beállt az az Alvin Bragg is, aki Manhattan kerületi ügyészeként Donald Trump pornósztáros perének főbírója volt. Bragg az új szabályozást sürgetve levelet küldött a Youtube vezérigazgatójának, Neal Mohannek, amelyben elítélte a platformot, amiért „halált okozó fegyverek gyártásáról szóló útmutatókat tartalmazó videókat” tesz elérhetővé fiatalok számára.

A tartalomgyártók és a követőik tiltakozása ellenére papíron ezúttal jó döntést hozhatott a Youtube. Thomas Matthew Crooks 21 éves volt, idén szavazhatott volna először. Bár ő az életkora okán már pont nem volt eltiltva a fegyveres videóktól (18 éven aluliakra vonatkozik az új tiltás), de a rajta lévő rajongói póló arra utalhat, hogy a fegyverek iránti rajongása minden bizonnyal nem a merényletet megelőző szűk egy hónapban kezdődött.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!