Középkori Doommal és új Call of Dutyval támad a Microsoft a szabadidőnkre

2024. június 10. – 15:36

Középkori Doommal és új Call of Dutyval támad a Microsoft a szabadidőnkre
Részlet a Doom: The Dark Agesből – Fotó: Bethesda

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az önkormányzati választás és az EP-választás szavazatszámlálása zajlott, magyar idő szerint vasárnap este a Microsoft megtartotta éves nagy videójáték-bemutatóját. Ezeket a show-kat évekkel korábban az E3 nevű jelentős játékipari expón szokták megtartani, de amióta az expo megszűnt, minden nagyobb cég és független kezdeményezés saját rendezvényekkel próbálkozik, amiket jellemzően az E3 egykori időszakában, június első felében bonyolítanak le. A Sony korábbi bemutatójáról és a múlt heti Summer Game Festről mi is írtunk már, ezúttal a világ (jelenleg) legértékesebb vállalata mutatta meg, mivel támad a játékosok szabadidejére a következő egy-másfél évben.

Az Xbox Games Showcase nevű bemutató tétje különösen nagy volt a Microsoft számára. A cég megítélése gémer körökben éppen kisebb mélyponton van, miután év elején elbocsátott 1900 embert a videójátékos divíziótól, május elején pedig több stúdiót is bezárt. Mindez azután történt, hogy a cég a korábbi években sorra vásárolta fel a kisebb-nagyobb játékfejlesztő csapatokat, aztán 2020-ban 7,5 milliárd dollárért megvette a többek közt az egyik jelentős kiadót, a Bethesdát tulajdonló Zenimaxot, tavaly ősszel pedig hosszas huzavona után 68,7 milliárd dollárért az Activision-Blizzard kiadó is a redmondi óriásé lett.

A stúdiókat negatívan érintő lépések illeszkednek abba a trendbe, ami a techiparban általánosan is tapasztalható volt az elmúlt két évben, de az ettől függetlenül is évek óta kérdés volt, hogy mikor látszik már valami erőteljesebb eredmény a Microsoft játékipari stratégiájából. A saját Xbox konzolokra tervezett exkluzív címek helyett egyre inkább az előfizetéses Game Pass szolgáltatást propagáló cég az elmúlt években rendre a két nagy vetélytárs, a Sony és a Nintendo árnyékában maradt. Mikor érik be végre a sok felvásárolt stúdió gyümölcse? – a kérdés már évek óta felmerült június környékén.

Úgy tűnik, a válasz: most. A Microsoft vasárnap az utóbbi évek egyik legerősebb felhozatalát mutatta meg, önmagához képest pedig messze a legjobb volt az elmúlt évtizedben (igaz, nem kis mértékben támaszkodott a nemrég felvásárolt Activision-Blizzard brandjeire). Ugyanakkor az is látványos volt, hogy a konzolgyártó szerep mennyire háttérben maradt. A cég szinte csak játékokat mutatott be, hardverfronton igazán lényegi újdonság nem volt. A vállalat nem jelentett be új fontos konzolmodellt, a pletykált kézikonzolt sem, csak a korábbi modellek új verzióit: lesz 1 terabájtos, lemezmeghajtó nélküli Xbox Series X, 2 terabájtos lemezes, a Series S modellből pedig fehér változtat. Mindhárom modellt meg lehet venni már az idei karácsonyi szezonban. És akkor lássuk a fontosabb játékbejelentéseket, trailerrel.

Az ilyen bemutatók meglepetései gyakran előre kiszivárognak, így nem ütött önmagában nagyot a Doom: The Dark Ages híre. Na de az előzetese! Az egyik legjobb és legerőszakosabb akciójátéksorozat következő része középkori hangulatú világban játszódik, a főhős tengerészgyalogos fegyvertára is ennek megfelelően furcsa. Körfűrészként működő pajzs (mi? pajzs egy Doom-játékban?), koponyákat lőszerré alakító golyószóró, láncos buzogány, gépsárkány – nagyon bizarr az egész, de azonnal játszanánk vele. Erre azonban 2025-ig várni kell.

Az Activision-felvásárlás körüli legnagyobb vita a Call of Duty sorozat körül zajlott, elvégre a Microsoft megtehetné, hogy a saját platformjaihoz köti a nyugati játékipar fejőstehenét. Végül vállalta, hogy legalább tíz évig nem fogja, és miért is tenné, amikor a háborús akciójátékszéria PlayStationön is rengeteg pénzt termel. Idén a Black Ops 6 alcímű folytatás jön, előzetesében felbukkan George Bush és Bill Clinton is, a háttérzene mindehhez a Prodigy Firestartere – ezek után nem meglepő, hogy a sztori a kilencvenes években játszódik, a keleti blokk összeomlása után. A kötelező körnek számító játék idén október 25-én érkezik, Game Passbe is.

A szebb napokat látott BioWare a Dragon Age: The Veilguard előzetesével hallatott magáról. A fantasy szerepjáték egyelőre csak a szereplőit mutatta meg, a játékmenetet majd egy keddi prezentáción lehet megtekinteni. Hogy a játék mikor debütál, még nem tudni, de reméljük, nem végleges a grafika, amit láttunk, mert a szerkesztőségben nem találtunk olyan embert, aki ne csalódott volna ebben a trailerben.

A legutóbbi néhány Wolfenstein-játék alkotója, a felejthető, de szórakoztató játékairól ismert MachineGames készíti az Indiana Jones and the Great Circle-t. Ezt persze eddig is tudtuk, de most egy új előzetest is kaptunk a régészprofesszor kalandjáról. Erős Wolfenstein-hatásokat érezni a traileren, vagyis úgy tűnik, a dramaturgia rendben van, de a játékmenet nem tűnik kiemelkedőnek. Ne legyen igazunk, valamikor 2024-ben meglátjuk (Game Passben is jön).

A Microsoft egyik régi bevásárlása a Rare, aminek a Perfect Dark volt az egyik legjobb játéka. A Rare azonban most más projektekkel foglalkozik (például a Sea of Thievest frissítgeti), ezért a játék újragondolása a The Initiative és a Crystal Dynamics közreműködésében készül. A játékmenetet is mutató, látványos előzetes alapján Dark ügynök remek formában van, csúcstechnológiás kütyüket és akrobatikus mozdulatait használva belső nézetben küzd meg egy hadseregnyi rosszfiúval. Megjelenési dátumot még csak nem is tippelnénk – főleg, hogy több bennfentes pletyka is volt az utóbbi időben arról, hogy nem halad jól a fejlesztés –, de annak örülünk, hogy a projekt él.

A Clair Obscur: Expedition 33 hülye címével, teatralitásával és eltúlzott harcmozdulataival japán játéknak tűnhet, pedig a fejlesztőcsapat Franciaországban alakult. Az akció-szerepjáték kimondottan ígéretesnek tűnik, az egyik kedvenc előzetesünk volt ez a felhozatalból. A sztori szerint egy festőt kell megállítani, aki festményeivel megváltoztatja a valóságot – és valamiért ez csak úgy lehetséges, ha a játékos böhöm szörnyeket csap szét nagy kardokkal. 2025-ben várható, Game Passben is.

A State of Decay első két része jól összerakott, hangulatos nyílt világú, zombis túlélőjáték volt, és ahogy az előre kiszivárgott, érkezik a folytatás. Az előzetes alapján mélyebb karakterdrámára is számíthatunk, a látvány pedig a korábbi részekénél sokkal szebb, elvégre ez már az Unreal Engine 5 játékmotorral készült. Megjelenési dátum nincs, de 2025 vége előtt aligha várható.

És Unreal Engine 5-tel készül az Avowed is, amiről újabb előzetest kaptunk. A fejlesztő a bugosan megjelent minőségi szerepjátékok veterán szállítója, az Obsidian Entertainment, a belső nézetes játék pedig a Pillars of Eternity világában játszódik. Nem csinál forradalmat, de az Obsidiantól sosem ezt várjuk el, és valahogy ez a játék trailerről trailerre meggyőzőbb. Idén pedig már játszhatunk is vele (Game Passben is).

A Microsoft kiváló autós sorozatát, a Forza Horizont fejlesztő Playground Games ezúttal szerepjátékot készít, mégpedig a Fable rebootját. A Fable még 20 évvel és több konzolgenerációval ezelőtt volt az Xbox nagy slágere, egy könnyed hangulatú fantasy szerepjáték, amiben szabadon lehetett mozogni a jó-gonosz tengelyen, a főhős döntései befolyásolták a kinézetét és azt, hogy a világ lakói hogyan állnak hozzá. Ebből aztán egy egyre sablonosabb, de még mindig szerethető szerepjátéksorozat lett, ami 2025-ben éled majd újra, a trailer alapján várós.

Fantasy a louisianai mocsárvilágban – már a felütése is nagyon érdekes a korábban a We Happy Few-t fejlesztő Compulsion új játékának, a South of Midnightnak. Az új előzetes többek között beszélő óriáshalat villant és egy krokodilt, ami kisebb ligetet hord a hátán. Nagyon várjuk, bár kérdés, milyen lesz a játékmenet, mert arról még nem sokat tudunk. 2025-ben minden kiderül.

A fentieken kívül volt még több kisebb-nagyobb bejelentés a show-n, ezeket már csak röviden soroljuk fel:

  • 2025-ben érkezik egy 5v5-ös lövöldözős játék, a FragPunk, amiben kártyákkal lehet befolyásolni a pályákat és így a játékmenetet.
  • Szintén 2025-re várható a Wuchang: Fallen Feathers, ez Dark Souls-szerű hardcore kaszabolás lesz kínai fejlesztőktől.
  • Július 18-án jelenik meg (Game Passban is) a Flintlock: The Siege of Dawn, amit már több előzetesben láthattunk korábban. Jóféle akció-szerepjátéknak tűnik.
  • Valamikor jön majd a Metal Gear sorozat új része, a Metal Gear Solid Delta: Snake Eater is. Még 2025-ös dátumra sem fogadnánk nagy összeggel.
  • Az ukrán fejlesztők által készített, többször halasztott komor akciójáték, a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl is kapott egy új előzetest, a premier napja szeptember 5.
  • A Deck Nine műhelyében készül a rapszodikus színvonalú Life is Strange sorozat új, Double Exposure alcímű folytatása. Az idősíkok megkavarása október 29-én várható.
  • Sok szín, durranás és adrenalin földön-vízen-levegőben, gépekkel megvívott csatákban: a Mecha Breaket nem a bonyolult történetéért lehet majd szeretni, amikor valamikor jövőre megjelenik.
  • A Sniper Elite játékok készítője, a Rebellion a jövőre érkező Atomfall-lal hallatott magáról, az akciójáték egy nagyon furcsa Angliában játszódik.
  • Az Assassin's Creed Shadows is kapott egy előzetest, de ez említésre sem érdemes, a Ubisoft órákon belül megtartja a saját show-ját, amin majd részletesebben bemutatja az orgyilkosos sorozat új részét.
  • A Gears of War előzménysztorijának ígérkezik az E-Day alcímű új rész, egyelőre nem sokat tudni róla.
  • Fontos kiegészítőket is mutatott a Microsoft, a Starfieldhez például még idén jön a Shattered Space, ami a Va'ruun ház körül fog bonyolódni.
  • Még ezen a héten, június 12-én debütál a Fallout 76 új kiegészítője, a Skyline Valley. A játékban pedig jövőre ghoul karaktert is lehet indítani, bizonyára nem függetlenül attól, hogy a szupersikeres Fallout tévésorozat egyik legnépszerűbb szereplője egy ghoul volt.
  • Jó, hát könnyű úgy erős játékfelhozatalt mutatni, hogy még a Blizzard trailereit is le lehet vetíteni. A World of Warcraft augusztus 26-án érkező új kiegészítője, a The War Within nagyon látványos előzetessel spannolta fel a rajongókat.
  • A Diablo IV első kiegészítője, a Vessel of Hatred pedig október 8-ám érkezik új helyszínekkel és új válaszható kaszttal.
  • A Rare hajós MMO-ja, a Sea of Thieves már a 13. évadát kezdi meg, július 25-én jönnek új tartalmak hozzá.
  • Minden idők legszebb repülőgépszimulátora, a Microsoft Flight Simulator még szebb lesz a Microsoft Flight Simulator 2024-ben, a november 19-én debütáló játékban vadászgépeket és helikoptereket is lehet majd vezetni.
  • Tízéves a Bethesda nagy szerepjátéksorozatának online mellékága, a The Elder Scrolls Online, aminek új kiegészítője, a Gold Road június 18-án konzolra is megjelenik (pécén már elérhető).
  • Nem telhet el Microsoft-bemutató „Age of”-bejelentés nélkül. Szeptember 4-én lesz az Age of Mythology: Retold premierje, a stratégiai játékok kedvelői készülhetnek.
  • Az indie(szerű) játékokat egyrészt a 2025 elején érkező Winter Burrow képviselte, amiben egy egérrel kell túlélni, és ez nehéz feladatnak ígérkezik,…
  • …másrészt az Annapurna új játéka, az Mixtape, amiben tinédzserek repülnek a nyolcvanas évek zenéinek szárnyán. Jövőre jön csak.
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!