Újabb bírságot kapott az RTL a Sztárbox miatt

2024. április 18. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcmillió forintos bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt – írta a médiahatóság közleménye.

Az NMHH állampolgári bejelentésre hivatalból indított hatósági ellenőrzést, majd pedig eljárást az RTL-lel szemben. „A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására” – írták. Hozzátették, hogy a műsor két, vizsgált epizódjában nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát. A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok”, akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel, hogyan reagálnak a látottakra.

Az NMHH így indokolta a büntetést: „A médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta. Ezért a testület adásonként 4 000 000 forint, azaz összesen 8 000 000 forint bírságot rótt ki az RTL-re.”

A hatóság szerint a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, ezért indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a Médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 000 forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

A Médiatanács nem először büntette az RTL-t a Sztárbox miatt: februárban 10 millió forintos bírságot szabtak ki a rosszul megválasztott korhatári kategória miatt, áprilisban pedig további 30 millióra büntették a csatornát.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!