Usher görkorizva, félmeztelenül repített vissza mindenkit a 2000-es évek elejére

2024. február 12. – 03:55

Usher görkorizva, félmeztelenül repített vissza mindenkit a 2000-es évek elejére
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mióta 2019-ben a Jay-Z-hez tartozó Roc Nation szórakoztatóipari cég vette át a Super Bowl félidei showjainak menedzselését, a legalább 100 millió amerikai nézőt vonzó esemény zenei része új lendületet kapott. A félidei show-t azóta vagy a jelen szupersztárjai (The Weeknd), vagy olyan előadók uralták, akik karrierjükben eljutottak arra a pontra, hogy már kijárt nekik ez az elismerés (Jennifer Lopez, Shakira, Rihanna). A sorból a tavalyelőtti show lógott csak ki, ahol a hiphop születésének 50. évfordulóját ünnepelték volna minden korszak egy-egy nagy nevével, de az a műsor lett talán az újkori félidei show-k közül a leggyengébb.

Ehhez képest idén ismét egy előadó életművének megkoronázása volt a szervezők célja, hiszen ezúttal Usher kapott lehetőséget arra, hogy új lendületet adjon a karrierjének egy emlékezetes műsorral. Ushernek azonban eddig soha nem látott konkurenciája akadt a nézőtéren, hiszen a Super Bowlra befutó, a Kansas City Chiefs játékosával, Travis Kelcével álompárt alkotó Taylor Swiftre biztosan sokkal többen voltak kíváncsiak nála.

Usher előzetesen a szokásosnál is több fanyalgó kommentet kapott a bejelentéskor, mondván az R&B-sztár már rég túl van karrierje csúcsán, és az életműve sem számít már olyan acélosnak, mint például a tavaly fellépő Rihannáé. Ha azonban Usher eddigi karrierjét nézzük, a félidei show nem csak a kilenc Billboard-listavezető sláger, a nagyjából 100 millió eladott lemez vagy a Grammy-díjak miatt járt neki, hanem azért is, mert legalább a legsikeresebb időszaka, a 2000-es évek eleje után is releváns maradt valamennyire.

Usher az utóbbi időben ügyesen válogatta meg a szerepléseit is, többször feltűnt coach-ként az amerikai The Voice-ban, a 2022-es Tiny Desk-koncertjének egyik pillanata mémmé vált, és kellő öniróniával használja a TikTokot is. Meglovagolva a félidei show-val érkező felhajtást, nyolc év szünet után adta ki kilencedik albumát, a Coming Home-ot, amelyen közreműködőként Jungkook, Burna Boy vagy 21 Savage is feltűnik.

Nem sima nosztalgia juttatta Ushert ehhez a lehetőséghez, hiszen az előadó a Super Bowl idei helyszínét, Las Vegast épp az utóbbi években hódította meg. Usher 2022 és 2023 között összesen 100 koncertet adott a városban, az itteni rendkívül népszerű showjainak rövidített változatát láthattuk lényegében a Super Bowlon is a táncosokkal és végig a pályán menetelő fúvoszenekarral.

Ahogy az a nagyjából 13 percesre tervezett szetteknél szokás, Usher ezúttal is fel-felvillantott egy-egy részletet minden nagyobb slágeréből, így összesen 16 szám részlete fért bele az időbe a My Way és a Caught it Up medleyjétől a zárásra hagyott legismertebb számáig, a Yeah-ig.

Eközben, ahogy az várható volt, egy gyönyörű, vörös zongoránál jelent meg a szintén vörösbe öltözött Alicia Keys, hogy a szám végén már együtt, összebújva adják elő az If I Ain't Got You-t. Később, amikor Usher már félmeztelenre vetkőzött, majd elvonult még egy utolsó ruhacserére, H.E.R. is feltűnt egy gitárral, majd a fináléra egy hatalmas görkoripályává változott a színpad, és megérkezett Will.I.Am, Lil Jon és Ludacris is, hogy a befejezésre hagyott legnagyobb dobást, a Yeah-t már együtt adják elő.

Nem ez volt a legemlékezetesebb félidei show az elmúlt időszakból, de a modern R&B királyaként emlegetett Usher tulajdonképpen pontosan azt hozta, amire eddig is építette karrierjét, és amivel az utóbbi időben meghódította Las Vegast.

Kár, hogy az egész műsor inkább az MTV 2000-es évek eleji esztétikáját idézte csak fel, és aligha vonta el a figyelmet arról, hogy lényegében Post Malone is jobban megragadta a Super Bowl adta lehetőséget azzal, ahogy a meccs előtt előadta az America, The Beautifult, majd vidáman sörözött a nézőtéren.

Az meg tényleg már kicsit Usher megalázása volt, hogy Beyoncé nem csak a nézőtéren tűnt fel, de a meccs alatt jelentette be, hogy érkezik az új albuma, amihez két számot azonnal ki is adott.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!