Még most is csak nagyon keveset tudunk a GTA 6-ról, hiába vár rá a fél világ

2023. december 5. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés videójátékos franchise generál rendszeresen akkora előzetes érdeklődést, mint a Grand Theft Auto, vagyis a GTA-sorozat. Az idén 10 éves GTA 5 már három konzolgenerációt is megért, ami önmagában is számtalan mém alapanyagául szolgált, a Rockstar azonban egészen sokáig azon a nem túl meglepő állásponton volt, hogy megpróbálják a lehető legtöbb bőrt lehúzni a sorozat eddigi utolsó részéről. Most kedden órákkal az előre bejelentett időpont előtt megjelent az első hivatalos előzetes a GTA 6-hoz, amelyet az After+ különkiadásában beszéltünk át Stöckert Gáborral.

Habár az elmúlt évtizedben a Rockstar kiadott egy Red Dead Redemption 2-t is, ami szintén nagy kritikai és közönségsikernek örvendett és örvend a mai napig, sokaknak inkább a kiadó legutóbbi, elég balul sikerült dobása jut eszükbe. Ugyanis a 2021-es Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition, ami a GTA III, a Vice City és a San Andreas felújított változatát tartalmazta, bődületes bukta volt, tulajdoníthatóan a bénán újragondolt vizualitásnak és a rettenetes bugoknak. A csomagot egyébként nemrég Netflixre (!) is bejelentették.

Ezzel szemben a GTA 6 az a játék, amelynek már az előzetes megjelenésének bejelentésének bejelentése is hírértékű, és nem csak azért, mert a rajongók (azaz a körülbelül a teljes gamertársadalom) által hőn áhított játék több szivárogtatásnak is áldozata volt az évek során. A Rockstar ugyanis az a kiadó, ami a fent említett fiaskót leszámítva még nem nagyon hibázott az évek során.

A GTA-nak túlzás nélkül az összes része kultikusnak számít. Az első játék még 1997-ben jött ki, hogy mára a GTA a legnagyobb bevételű szórakoztatóipari márkává váljon. Ez abból a szempontból különösen nagy érdem, hogy egy-két évtizede még elképzelhetetlen volt, hogy videójáték valaha ilyen státuszba kerüljön.

A hatodik GTA-ról azt már lehet tudni, hogy ismét Vice Cityben, azaz Miamiban és környékén lövöldözhetünk több főhőssel. Amíg viszont az előző epizódban egyszerre három karakterünk volt, most egy Bonnie és Clyde által inspirált párt irányíthatunk majd, köztük a sorozat első női főhősével.

Az adásban kitérünk arra, hogy a Rockstar 2025-re ígéri ugyan a megjelenést, egyáltalán nem biztos, hogy ezt tartani tudják majd. Először ráadásul csak konzolokra jelenik meg, és azt sem lehet tudni, mi lesz a sorsa a GTA Online-nak, a Rockstar aranytojást tojó tyúkjának, ha megjelenik a folytatás. Az online ugyanis csak 2022-ben 500 millió dollár bevételt termelt a cégnek, vagyis egyáltalán nem mindegy, mihez kezdenek majd ezzel, és egyelőre nem is igazán látni, milyen irányba indulhatnak el.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!