Palesztinpárti posztjai miatt kirúgták a Sikoly egyik főszereplőjét, Jenna Ortega a Wednesday miatt hagyja ott a filmet

2023. november 22. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Kirúgták a 2022-ban rebootolt Sikoly széria újabb részének forgatásáról az elmúlt két rész főszerepét játszó mexikói-amerikai színésznőt, Melissa Barrerát a gázai háborúról szóló posztjai miatt. A 33 éves Barrera többször osztott meg olyan bejegyzéseket, melyek az október 7-i terrortámadásra adott izraeli katonai választ „népirtás”-ként vagy „etnikai tisztogatás”-ként jellemezték.

A Sikolyt gyártó Spyglass Barrera kirúgását azzal indokolta, hogy a produkciós cégnél

zéró tolerancia van érvényben az antiszemitizmussal, vagy bármilyen gyűlöletkeltéssel szemben, beleértve hamis utalásokat népirtásra, etnikai tisztogatásra, a Holokauszt eltorzítására vagy bármire, ami átlépi a gyűlöletbeszéd határát.

A színésznő által megosztott minősítésekkel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy több vezető izraeli politikus maga is nyíltan uszít a palesztinokkal szembeni népirtásra és/vagy etnikai tisztogatásra. Azonban azt is érdemes megemlíteni, hogy az ilyen, az izraeli-palesztin kontextusban meglehetősen bonyolult vádak melletti/elleni érvelésre nem biztos, hogy a közösségi platformok reflektálatlan posztjai a legalkalmasabbak.

Ráadásul Barrera olyan, Roger Waters-i értelemben vett ingoványos területekre is tévedt, mint amikor Izraelt en bloc „gyarmatosított föld”-nek nevezte, vagy amikor olyanokat posztolt, hogy a Holokausztot az izraeli hadiipar felfuttatására használják.

A színésznő már a Spyglass bejelentése előtt sejtette követőivel a kirúgását, az Instagramon ugyanis egy olyan bölcsességposztot osztott meg, melynek szövege így szól: „Végső soron inkább utasítsanak ki azért, amit befogadok, minthogy olyanért fogadjanak be, amit elutasítok”.

A Sikoly tinihorrort 2022-ben támasztották fel – az eredeti filmek néhány sztárjával együtt – a széria szerint ötödik rész 137 millió dolláros bevételt termelt, a Sikoly VI pedig 169 millió dollárt termelt. Utóbbit a Telex kritikusa egy „maximálisan tökkelütött”, állandó idézőjelekkel és utalásokkal súlyosbított, de szórakoztató filmként jellemezte (persze a teljes képhez érdemes elolvasni magát a kritikát)

Szintén szerdán Susan Sarandont saját ügynöksége rúgta ki, miután az Oscar-díjas színésznő, emberi jogi aktivista egy múlt heti palesztinpárti tüntetésen azt mondta: „Sokan félnek mostanában attól, hogy zsidók, ők most ízelítőt kapnak abból, milyen érzés muszlimnak lenni ebben az országban (…) Az emberek kérdeznek, az emberek felállnak, az emberek képezik magukat, az emberek kilépnek a gyerekkoruk óta tartó agymosásból”.

Nemsokkal azután, hogy bejelentették Barrera kirúgását, az is kiderült, hogy egy másik főszereplő, Jenna Ortega is otthagyja a filmet – írja a Variety. Ez azonban nem egy hasonló, hirtelen döntés, hanem már hónapok óta mentek a tárgyalások, ugyanis a forgatási dátumok ütköznek a Wednesday második évadának forgatásával. A sorozatban Ortega játssza a címszereplőt. A sorozatról itt, Orrtegáról pedig itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!