Jenna Ortega nem most kezdte az ipart, de most jött bele igazán

2023. április 5. – 21:48

Jenna Ortega nem most kezdte az ipart, de most jött bele igazán
Jenna Ortega a Sikoly VI. premierjén, a New York-i AMC Lincoln Square-en, 2023. március 6-án – Fotó: Slaven Vlasic / Paramount Pictures / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Nincsen annyi spanyol ajkú főszereplő mostanában, mint amennyit én szeretnék, de ezt meg akarom a jövőben változtatni”

– ezt a tizenhárom éves Jenna Ortega maga írta le egy esszében, ami akkor készült, amikor a színésznő egy Disney-sorozat főszerepét alakította. Pár évvel később sikerült is neki: több millió közösségi médiás követővel, két iszonyatosan sikeres Netflix-sorozattal (Te, Wednesday) és pár horrorfilmes szerepléssel (X, Sikoly VI.) mára generációja legismertebb arca. Az esszében arról is írt, hogy semmiképpen sem tagadná le az örökségét, sőt büszke rá. Nem is szeretne másmilyen lenni.

Jenna Marie Ortega 2002. szeptember 27-én született a kaliforniai Coachella Valley-ben (ennek a szomszédságában rendezik meg a világ egyik leghíresebb zenei fesztiválját, a Coachellát). Anyja oldaláról mexikói, édesapja oldaláról mexikói és Puerto Ricó-i származású, az édesanyja családja Mexikóból szökött be az Egyesült Államokba, édesapja már New Yorkban született. Jenna volt a hatodik közös gyerekük. Édesanyja nővérként dolgozott, édesapja egykor seriff volt, majd a kerületi ügyész irodájában talált munkát magának.

Jenna hatéves korától színész akart lenni, méghozzá onnantól kezdve, hogy megnézte a Denzel Washington főszereplésével készült A tűzben edzett férfit. Nem Washington nyűgözte le, hanem a mellette játszó, akkor kilencéves Dakota Fanning. A film miatt rémálmai voltak, de nem bírt szabadulni attól, ahogy Fanning játszott a filmben. Kiskorában egyszer azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok elnöke akar lenni, ezért amikor azt is kimondta hangosan, hogy mostantól színész lesz, az édesanyja csak félig vette komolyan. „Egy hatéves döntései irányítják az életemet” – mondta később egy interjúban saját gyerekkoráról.

Édesanyja azonban beleadott mindent, hogy lányának megteremtse a lehetőséget a színészkedésre, vásárolt neki egy könyvet, amiben csupa monológot gyűjtöttek össze. Jenna nyolcéves volt, amikor anyukája egy ilyen monológról készült videót posztolt a Facebook-oldalára, ami eljutott egy Los Angeles-i castingügynökhöz, aki azonnal kiszúrta magának a lányt. Nem sokkal később Jenna Ortega megkapta első szerepét: felbukkanhatott Rob Schneider nem túl sok részt megélt Rob című sorozatában.

Ortega (jobbról) a 2014-es The Little Rascals Save the Day című filmben – Fotó: Capital Arts Entertainment / Universal Pictures /
Ortega (jobbról) a 2014-es The Little Rascals Save the Day című filmben – Fotó: Capital Arts Entertainment / Universal Pictures /

Szülei néha hetente többször megtették Jenna kedvéért a többórás autóutat Coachella Valley és Los Angeles között. Nem voltak hajlandók magániskolába járatni a lányt, sőt az édesanyja egyszer megnézett egy riportot Macaulay Culkinról és a hírnév toxikus hatásáról, és akkor úgy döntött, hogy minden lehetséges dologra beíratja a lányát, aki így kezdett el focizni.

De a meghallgatások folytatódtak, Jenna Ortega pedig már felbukkant egészen nagyszabású filmek apró szerepeiben is: játszott a Vasember harmadik részében, az Insidious: A gonosz háza című horrorban, az előbbiben a sztoriban kulcsfontosságú, testi fogyatékkal élő kislányt alakít, az utóbbiban pedig egy szellemek által sanyargatott család gyerekét egy flashbackben.

Az igazi áttörést azonban a 2014-es Szeplőtelen Jane (eredeti címén: Jane The Virgin) című sorozat hozta el, ahol már visszatérő szereplőként alakította a főszerepet játszó Gina Rodriguez gyerekkori énjét, összesen harminc epizódban. A Szeplőtelen Jane kinyitotta a kaput a Disney világa előtt, Jenna Ortega pedig megkapta első főszerepét A zűr közepén (Stuck In The Middle) című sorozatban, amiben egy hatgyerekes család középső gyerekeként próbál eligazodni az életben tinédzserként.

A zűr közepén – Fotó: Mitch Haaseth / Disney / Getty Images
A zűr közepén – Fotó: Mitch Haaseth / Disney / Getty Images

Habár az alaphelyzet ismerős lehetett a hasonlóan nagy családból jövő Jennának, a két évet megélő Disney-sorozat után úgy érezte, hogy berozsdásodtak a színészi képességei. „Másfajta eszközökre van szükség. Az enyéim porosak voltak, és el voltak dugva a sarokba a csillogó, pink egérfülek mögé” – mondta később, amikor arról kérdezték, nehéz volt-e A zűr közepén után más szerepeket keresnie.

De mégis sikerült, és a Netflixen futó Te című sorozat második évadával, amiben szintén egy kulcsfontosságú karaktert játszott, sikerült átlépnie a felnőtt világba. És ha onnantól kezdve nézzük a filmográfiáját, egyértelműen kirajzolódik egy trend: Jenna Ortega imád horrorfilmekben szerepelni.

„Van valami láthatatlan zsinór, ami összeköti a sorozatgyilkosokat, a szörnyeket és engem. Akárhova megyek. Úgy érzem, hogy mindig vonzódtam ehhez a világhoz, egészen kiskorom óta” – mondta egy interjúban, amit a szintén egykori Disney-színésznő Olivia Rodrigo készített vele a The Face magazinba. A cikkhez parádés fotók készültek, amiken Ortega úgy néz ki, mint egy szellem, aki felbukkant egy lerobbant motel sarkában, és valami fura dolog történt a fogaival. Tulajdonképpen egymás után bukkant fel olyan horrorfilmekben, mint a Netflixnek készült A bébiszitter: A kárhozottak királynője, a hetvenes évek pornóipari mészárlásáról szóló X, a Foo Fighters házi horrorja, a Stúdió 666, illetve az újraindított Sikoly-széria vadonatúj része. Elmondta, hogy a horrorfilmek forgatása szinte terápiás neki: lehet sikítozni egész nap, és fel lehet dolgozni mindenféle hétköznapi stresszt is így.

Sikoly VI. – Fotó: Paramount Pictures / Photo12 / AFP
Sikoly VI. – Fotó: Paramount Pictures / Photo12 / AFP

Ezek között feltűnt kevésbé horrorközpontú filmekben is. Az egyik a szintén Netflix-berkekben készült, nagyjából teljesen elfeledett Igen nap volt, amiben egy tinilányt alakít, akinek a szülei megígérik, hogy egy napig mindenre igent mondanak. A másik pedig az HBO Max kínálatában látható Utóhatás című dráma, amiben egy iskolai fegyveres mészárlás túlélőjét alakítja. Az utóbbi alatt dolgozta ki az egyik forgatási szokását: egy különösen nehéz jelenet miatt bevett egy rágót a szájába, és a foga mögé rejtette. Rájött, hogy van egy bizonyos márka és fajta, ami megnyugtatja, és azóta mindig azt használja a forgatásokon.

Ortega 2021 elején egy könyvet is kiadott, az All Is Love egy tinédzsereknek szóló, inspirációs szövegekkel és illusztrációkkal teli gyűjtemény a saját élete tanulságaiból és az életre való tanácsokból. Drew Barrymore talkshow-jában beszélt arról, hogy észrevette magán, hogy túl sokat él a múltban, és azon rágódik, mi történt, ahelyett hogy azt tervezné, mi fog. A könyvet többek között azért is írta, hogy felhívja a gyerekek figyelmét: nem annyira fontos a közösségi média, mint azt gondolják, az ott látható emberek sem szentek, hanem megvannak a saját problémáik, amikkel nap mint nap megküzdenek.

Ortegát amúgy több millióan követik különböző közösségi oldalakon, amiket bevallottan nem influenszerként használ, hanem munkanaplóként, ahova kipakol különböző, munka közben készített fotókat. „Nem akarok azon aggódni, hogy nézek ott ki, vagy hogyan látnak engem az emberek. Ez csak munka!”

A munkája legismertebb gyümölcse egyértelműen a Wednesday. Az Addams Family előzménysorozatának főszerepét Ortega többször is passzolta, nem akart megint egy tinit játszani egy tiniknek szóló sorozatban. A legendás rendező, Tim Burton személye volt az, aki miatt mégis, többszöri unszolás után igent mondott. A sorozatot Romániában forgatták, Ortega később elmondta, hogy nem a legjobb időbeosztással és körülmények között. Nem maradt semmi ideje próbálni, de közben intenzíven kellett tanulnia vívni és csellón játszani. A szállásán sokszor nem volt meleg víz, ezért hideg vízben kellett zuhanyoznia. Az országban akkor lezárások voltak a koronavírus-járvány miatt, de ez nem akadályozta meg abban, hogy ő is covidos legyen, ráadásul pont akkor, amikor a sorozat legnépszerűbb jelenetét, a táncot forgatták. Igaz, ezt akkor még nem tudta, akkor éppen a teszt eredményére várt.

A Wednesday alkotói a sorozat világpremierjén, a Hollywood Legion Theaterben, 2022. november 16-án – Fotó: Image Press Agency / NurPhoto / AFP
A Wednesday alkotói a sorozat világpremierjén, a Hollywood Legion Theaterben, 2022. november 16-án – Fotó: Image Press Agency / NurPhoto / AFP

Ortega később azt is elmondta, hogy aktívan beleszólt a forgatókönyvbe, mert nem teljesen értette, hogy milyen irányt is akar választani magának a sorozat, tiniknek akar szólni, vagy egy szélesebb közönségnek. Tudta azt is, hogy Wednesday Addams karaktere akkor jobban működik, amikor a figura fiatalabb, mert amint idősebb, azonnal egy idegesítő tinédzser lesz belőle, ezért próbált többek között Tim Burtonnel is egyeztetni a szövegéről. A sorozat epizódjait viszont nem kizárólag Burton rendezte, ami megint egy kis zűrzavart okozott Ortegának. Burton ugyanis amellett, hogy az apró részletekig igazgatta Wednesday kinézetét, azt követelte a színésznőtől, hogy ne mutasson semmilyen érzelmet, sőt ha valaki elmegy mellette, tűnjön úgy, hogy ő valójában egy próbababa. Amikor nem Burton ült a rendezői székben, akkor viszont mást követeltek meg tőle. Ortega a saját bevallása szerint a haját tépte, többször zokogott a forgatás közben az egyedüllét, a megterhelés és a rengeteg elfoglaltság miatt. Kérdés, hogy Tim Burton miatt mennyire, hiszen a hírek szerint Jenna Ortega lehet a főszereplője egy másik Burton-projektnek, a tervben lévő Beetlejuice-folytatásnak is.

Közben a horrortól is próbál eltávolodni. Az idei Sikoly VI. az év egyik legjövedelmezőbb kasszasikere volt, Ortega ráadásul sokkal tartalmasabb szerepet kapott, mint az előző részben, aminek oroszlánrészét egy kórházi ágyban töltötte. Megjelenés előtt áll a Winter Spring Summer or Fall című romantikus komédiája is, bár elmondta, hogy nem kifejezetten rajongója a műfajnak. A legérdekesebb viszont a Finestkind című bűnügyi film lesz, amit Brian Helgeland írt és rendezett. Ő volt az, aki A tűzben edzett férfi forgatókönyvét írta – azét a filmét, ami miatt Jenna Ortega színész akart lenni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!