Furcsa lényeket, kék óceánt és egy újabb háborút villantott az Avatar 2 új előzetese

2022. november 2. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

A májusban kiadott rövid kedvcsináló után szerda délután befutott az Avatar: A Víz útja, vagy ismertebb nevén az Avatar 2 első rendes előzetese, amely a továbbra is lenyűgöző látvány mellett a sztoriból és a karakterekből is villantott valamit. És persze az is kiderült belőle, hogy a tényleg víz alatt forgatott víz alatti jelenetek, és az erdőben lazulás mellett azért végső soron megint Pandora sorsa forog majd kockán, a fenyegetés pedig talán nagyobb is lesz, mint az első részben volt.

Nem hibáztatom az olvasót, ha egyetlen szót sem értett abból, amit az előző mondatban olvasott, én is azok közé tartozom, akik ugyan látták az Avatart, de semmire nem emlékeznek az egészből – ha ebben a cipőben jár, kattintson ide, az IMDb összefoglalói talán az ön emlékezetét is felfrissítik majd. Ezzel a tudással felvértezve már ki lehet silabizálni, hogy az előzetesben feltűnik az első részben a Na'vik (ezek a kék lények) közé beépülő, majd ott otthonra lelő Jake Sulley, utóbbiban nagy szerepet játszó Neytiri nevű párja, illetve összesen négy gyerekük, meg még egy rakás más szereplő és néhány új faj is. A film főellensége a nagy visszatérő Miles Quaritch nevű katona, aki az előző filmben is ezt a szerepet töltötte be, de most állítólag még durvább lesz, és az jól látszik, hogy az emberek továbbra sem tettek le Pandora leigázásáról.

Az Avatar első része tizenhárom évvel ezelőtt jelent meg, és akkoriban korszakalkotónak is számított, hiszen ez volt az első teljesen 3D-s élményt nyújtó film. Így nem volt meglepő, hogy minden mozis rekordot megdöntött, közel hárommilliárd dollárt termelt, és egészen a 2019-es Bosszúállók: Végjátékig ez volt a mozipénztárak királya, tavaly pedig vissza is ült a trónra, miután Kínában megint moziba küldték. Idén aztán az Avatar 2 miatt szerte a világon megint moziba került a film, többek közt nálunk is meg lehetett nézni. A kulturális hatása viszont nagyjából a nullával volt egyenlő, kis túlzással a megjelenése óta viccelődtek azzal, hogy az Avatar az a film, amit mindenki látott, de garantáltan nem tudna megnevezni belőle egyetlen karaktert sem. A megjelenése óta ráadásul nagyot változott a világ:

  • az akkoriban még lenyűgöző CGI mára alapvetés lett,
  • a 3D-s mozizás csillaga leáldozott,
  • az Avatarnak pedig nincsen olyan kiterjedt rajongótábora, mint mondjuk a Star Warsnak, szóval egy fokkal nehezebb dolga lesz a problémák áthidalásában.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy az első teasert 24 óra alatt 148 millióan látták, és biztos sokan lesznek, akik puszta kíváncsiságból megnézik majd a filmet, ha már egyszer végre tényleg megjelenik. Már csak azért is, mert ahogy az már tavaly kiderült, a rengeteg CGI mellett azért James Cameron megpróbált valami extrát behozni, például azzal, hogy a víz alatti jeleneteket egy gigantikus medencében vették fel, és mivel úgy ítélték meg, hogy a felvételeken jelentősen rontana egy búvárfelszerelés, ezért minden színész megtanult búvárkodni és visszatartani a lélegzetét. Cameron nemrég a New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy ennek az a nyilvánvaló előnye a CGI-jal szemben, hogy jobban néz ki, és hozzátette, hogy ha azt akarja, hogy víz alattinak tűnjön egy jelenet, akkor nyilvánvalóan víz alatt fogja leforgatni. Szerinte ez nem egy hatalmas dolog, ha westernt forgatna, akkor a színészeinek lovagolni kellett volna megtanulnia.

Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy Cameron ugyanebben az interjúban a Marvel és a DC szuperhősös filmjei ellen is intézett egy kirohanást, szerinte az Avatar: A víz útjának időközben szülővé avanzsáló főszereplőivel ellentétben ezekben egyáltalán nincsenek felelősségteljes felnőttek, mindenki úgy viselkedik, mintha egyetemisták lennének. Mint mondta, ezekben a filmekben senkinek nincsenek rendes kapcsolatai, senki nem hagy fel a szuperhősködéssel a gyerekei miatt – amivel egyébként lehetne vitatkozni, Tony Stark például pontosan ezt tette a Végjátékban, miközben a Bosszúállók továbbra is tevékenykedtek, de az mondjuk tény, hogy végül ő is visszatért –, így nincs semmi, ami igazi célt adna nekik. Sulley és Neytiri viszont szerinte szülőként már máshogy fognak gondolkodni a filmben, mint a 15 évvel korábban játszódó első részben, ahol még gondolkodás nélkül a mélybe vetették magukat, hogy megpróbálják elérni a céljaikat.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!