Egy év szünet után beindul újra a fesztiválszezon, de vajon bírni fogja a piac?

2021. június 30. – 21:56

Egy év szünet után beindul újra a fesztiválszezon, de vajon bírni fogja a piac?
Közönség a Ricsárdgír együttes koncertjén a Bánkitó Fesztiválon a Nógrád megyei Bánkon 2019. július 11-én – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt idén sem tartanak meg több nagy fesztivált Magyarországon, emiatt a Voltot, a Balaton Soundot és a Szigetet sem. Azonban az elmúlt hetek nyitásai következtében a nyár második felére magához térhet némileg az iparág, hiszen sok fesztivált végül megtartanak, de a megszokotthoz képest kisebb léptékkel, új helyszínen vagy az eredetihez képest más időpontban. Ebben a cikkben segítünk eligazodni azoknak, akik július-augusztusban mindenképp fesztiválozni szeretnének, de nehezen látják át a lehetőségeket.

Az a végleges programokból látszik, hogy a pandémia miatt a tradicionálisan nyár elejére tervezett fesztiválokat jóval későbbre tolták, ezért sok helyen átfedés lesz a rendezvények között, hiszen júniusra még senki sem mert a korlátozásokat miatt fesztivált szervezni. Így például üti egymást az EFOTT és a Kolorádó, bár itt viszonylag kicsi lehet az átfedés a közönség tekintetében. Hasonlóan nem kell ilyentől félni augusztus 18–22. környékén sem, amikor a Strand helyét átvevő fesztivál első hete ütközik a VeszprémFeszttel és a Fekete Zajjal.

A Telex működését az olvasóink támogatásaiból biztosítjuk. Legyél te is a támogatónk!

A legérdekesebb kétségtelenül a nyár utolsó hétvégéjére eső hét lesz, hiszen ekkor tartják a Fishing on Orfűt, a SZIN-t, a veszprémi Utcazene Fesztivált, a 10 Nap Strand második felét, illetve az új helyszínt kapó UbikEklektiket is. Itt már azért jóval nagyobb lehet az átfedés akár földrajzilag, akár a közönség tekintetében, szóval mindenképpen érdekes lesz látni, hogy egy év fesztiválmentes időszak után elbír-e a piac egyszerre ennyi eseményt, vagy valahol jóval kevesebben lesznek, mint amire számítanak.

Fontos, hogy a jelenlegi szabályozások értelmében minden magyar fesztiválra csak az oltottságot igazoló plasztikkártyával vagy applikációval lehet bemenni.

Új arcok, régi ismerősök

Cikkünk megjelenésekor ugyan már pár fesztiválon túl leszünk (a V4 és a Waldorf fesztiválok a Dunakanyarban), de ettől még ki lehet jelenteni, hogy idén a fesztiválszezon július elején indul. Az egyik első ilyen rendezvény rögtön egy újonc, hiszen először rendezik meg Dunaújvárosban a Metal Factory nevű, keményebb, magyar gitárzenékre szakosodott fesztivált. Ezt az idén elmaradó Rockmaraton szervezői rendezik, akik az alábbi közleménnyel indokolták a döntésüket.

„A közönségünk közel fele diszkriminatívnak tartja a védettségi igazolvány használatát, nekünk kötelességünk az ő véleményüket is figyelembe venni. Tekintettel a rajongóink érzelmi kötődésére és a már eladott 2000 jegyre, ilyen korlátozások mellett zsarolásnak éreztük volna.”

Itt 5 napon át 100 hazai zenekar lép fel, és azoknak is érvényes rá a jegye, akik korábban vásároltak belépőt a Rockmaratonra.

Ezzel majdnem egy időben (július 7–10.) tartják meg a Bánkitót is, az egyik legnépszerűbb kisfesztivált, ahol idén csak a hazai underground és alternatív zenei közeg mutatja meg magát az elmúlt évekre jellemzőbb külföldi fellépők nélkül, azonban a hangsúly továbbra is a civil eseményeken és a közéleti programokon lesz. És még külön hyperpop buli is lesz.

Egy héttel később megtartják (július 13–17.) a magyar alter kedvelt fesztiválját, a körmendi AlteRábát, majd nem sokkal később (július 21–25.) kezdődik Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiválja, a Campus is, ami méretben és zenei felhozatalban akár be is töltheti az idén elmaradó Volt miatt keletkezett űrt.

Hosszú évek óta a Művészetek Völgye a legnagyobb (a hőskorban akár 6-7 településen is voltak programok) és leghosszabb ideig tartó fesztivál nyáron. A járvány ellenére idén 10 napos lesz a rendezvény, amelynek Kapolcs mellett Vigántpetend és Taliándörögd ad otthont.

Érdeklődők a 29. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon Kapolcson 2019. július 19-én – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Érdeklődők a 29. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon Kapolcson 2019. július 19-én – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Sűrűsödő nyár vége

Rengeteg fesztivál addig variált az új időpontokkal, hogy a szellősebb július után augusztusban szabályos fesztiváldömping lesz az országban. Augusztus elején (3–7.) tartják az Ördögkatlant Nagyharsányban és környékén, majd ezzel egy időben szinte (5–7.) a szegedi De Ja Vút. Mondjuk, attól valószínűleg egyik szervezőnek sem kell félnie, hogy elcsalják egymás közönségét, mert amíg előbbi egy hagyományőrző, összművészeti fesztivál, az utóbbi egy kifejezetten '90-es évek nosztalgiára (fellépők között van a Groove Coverage, az Alice DJ és Basshunter is) építő hatalmas retróbuli.

Szintén ütközni fog egymással a velencei EFOTT (augusztus 11–15.) és a nagykovácsi Kolorádó (11–14.), bár itt sem kell annyira félni a közönségek közötti átfedések miatt, hiszen amíg előbbin a főfellépő Flo Rida, addig utóbbin az egyik legnagyobb név az experimentális matekrockot noise rockkal vegyítő brit Black Midi zenekar. Hasonló módon lesz átfedés az úgynevezett igényes zene (Tom Jones, Jazz+Az, Szakcsi Lakatos Béla) kedvelőire célzó VeszprémFeszt (augusztus 17–21.) és a 10 Nap Strand között, bár utóbbi egy kis magyarázatra szorul.

Ugyanis a 10 Nap Strand valójában a már megszokott Strand Fesztivál akar lenni, de mégsem az.

Az elmúlt években Zamárdi kezd a Balaton új központja lenni, hiszen a Balaton Sound mellett itt tartották a B. My Lake-et és a Strand Fesztivált is, azonban 2019-re ezektől már a polgármester is besokallt. Aztán jött a Covid, és rendesen átírta a fesztiválpiacot, ami miatt a B. My Lake vagy Strand helyett két etapban szervezik meg a 10 Nap Strand nevű eseményt Zamárdi helyett Balatonvilágoson. Méghozzá az egykoron hírhedt pártüdülő, a Club Aliga területén. A fesztivállal kapcsolatban már most nagy a zúgolódás, mert amíg a helyiek aggódnak a túl nagy tömeg miatt, addig az önkormányzat semmit sem kommunikál az ott élőkkel.

A 10 Nap Strand a fellépők, az imázs és a kommunikáció tekintetében tényleg megegyezik az eddigi Strand Fesztivállal, a nagy különbség azonban az, hogy idén már nem a Művészetek Völgye az egyetlen 10 napos fesztivál. Itt ezt úgy oldják meg, hogy két etapban tartják meg a rendezvényt, egyszer augusztus 18–22., aztán augusztus 25-29. között. Még ismertebb külföldi neveket is sikerült szerződtetni, mint például a Lost Frequencies, az Alle Farben vagy Martin Solveig.

A Strand első felvonásával egy időben tartják majd a Fekete Zajt is Mátrafüreden, ami leginkább arról ismert, hogy ide összpontosul mindenki, aki kifejezetten a sötétebb zenéket kedveli, legyen szó metálról vagy elektronikáról. Az idei esemény egyik különlegessége, hogy a hazai metálközegben már-már kultikusnak számító Thy Catafalque zenéit különböző produkciók adják majd elő a projekt mögött álló Kátai Tamás vezényletével.

Mindenki egymás hegyén-hátán

A nyár utolsó hétvégéjére azonban tényleg hatalmas tumultus alakulhat ki a piacon. Öt kisebb-nagyobb fesztivál is lesz nagyjából egy időpontban, köztük több olyan, amelyeknek hasonló a közönsége, a programja vagy földrajzilag nincsenek annyira messze egymástól.

Augusztus 24–28. között tartják Lovasi Andrásék fesztiválját, a Fishing on Orfűt (a nyár elején tartottak egy kisebb bulit a törzsközönségnek is amolyan bónuszként), ami egy igazi kuriózummal is készült, hiszen csak itt lesz élőben látható a már feloszlott Heaven Street Seven. Szinte ezzel egy időben (25–28.), két megyével arrébb jön a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), ami egészen fura helyzetbe került idén. Miközben évek óta mindig a SZIN a nyári szezonzáró a fesztiválpiacon, most egyszerre több rendezvény is futni fog párhuzamosan az országban, ahol nagyjából hasonló programok és fellépők is előfordulhatnak.

Közönség az Elefánt zenekar koncertjén a Fishing On Orfű fesztivál harmadik napján, 2019. június 21-én – Fotó: Sóki Tamás / MTI
Közönség az Elefánt zenekar koncertjén a Fishing On Orfű fesztivál harmadik napján, 2019. június 21-én – Fotó: Sóki Tamás / MTI

A SZIN-nel egy időben lesz a veszprémi Utcazene Fesztivál is, ahol a fókusz a hatalmas színpad helyett az örömzenélésen, az utcai produkciókon és az amatőr előadókon van, de azért itt is könnyű átfedést találni a SZIN vagy a Fishing közönsége között. Arról nem is beszélve, hogy augusztus 25–29. között tartják a 10 Nap Strand második felvonását is, és Veszprém és Balatonvilágos között alig fél óra az autóút.

Valószínűleg egymás közönségének kannibalizálásától nem kell tartania az UbikEklektiknek, amit Zebegény és Zsámbék után idén a Heves megyei Felsőharkányban tartanak. Ebben a régióban egyébként is viszonylag kevés a nagyobb zenei rendezvény, bár az is igaz, hogy az Ubiknál nem a közönség-, hanem a közösségépítés általában a fontos szempont. Olyannyira, hogy rendhagyó módon a szervezők a saját Slack-csatornájukon kommunikálják az idei fellépőket, így arról egy szimpla Google-kereséssel vagy Facebookon nem lehet tájékozódni. Nem véletlenül, ugyanis a szervezők szándékosan teljesen más utat járnak be, mint a piac többi szereplője. Az idei fesztiválon a négy őselem lesz a tematika, tehát egy-egy nap a víz, a föld, a szél és a tűz körül forog majd.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!