Bejelentették az idei Fekete Zaj első fellépőit, köztük egy tényleg csodaszámba menő produkcióval

2021. június 15. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan tavaly a koronavírus-járvány miatt kétséges volt, hogy lehet-e majd egyáltalán fesztiválokat tartani a nyáron, augusztus végén több kisebb rendezvényt is meg lehetett tartani, köztük az underground szcénára fókuszáló Fekete Zajt is. A minden szempontból egészen különleges fesztivál idén sem marad el, sőt, a tavalyi után ezúttal már külföldi előadókkal is készül, de a most bejelentett névsor alapján egyértelműen az a legnagyobb fegyvertény, hogy a jelek szerint sikerült csodát tenniük,

a fesztivál abszolút headlinere ugyanis a MEZOLIT – Mesék a Thy Catafalque-ról nevű exkluzív produkció lesz, ahol egy 30 fős kollektíva először játssza el élőben Kátai Tamás szólóprojektjének rendkívül gazdag életművét.

Az avantgarde, kísérletezős metált játszó Thy Catafalque egyértelműen jó pár éve a magyar zenei szcéna egyik, ha nem a legizgalmasabb produkciója, pláne úgy, hogy 2015 óta Kátai valósággal ontja magából a jobbnál jobb lemezeket. Azóta egészen pontosan négy albumot adott ki, június 25-én jön az ötödik Vadak címmel, ami a projekt tizedik anyaga lesz, és az eddig megjelent számok alapján legalább annyira lenyűgöző lesz majd, mint az elődei.

Arra már ez is rávilágít valamennyire, hogy mekkora szó az, hogy a Fekete Zajon élőben lehet majd hallani a Thy Catafalque számait, de igazi kuriózumnak azért számít ez, mert az idén 23 éves projekt dalait sosem lehetett még élőben hallani. Kátai annak idején a Gire nevű zenekarral még koncertezett, a Thy Catafalque kapcsán azonban többször is kijelentette, hogy ő maga biztosan nem tervez koncertet a projekttel. Attól viszont korábban nem zárkózott el teljesen, hogy mások eljátsszák a számait, most pedig pontosan ez is fog történni, az összeállt kollektíva az ő iránymutatásával játssza majd el a Thy Catafalque életművét.

Ezek után tényleg nehéz lenne bármit is mondani azon kívül, hogy a Fekete Zaj örökre megnyerte a lineup-háborút, de természetesen nem csak a MEZOLIT miatt lesz majd érdemes lemenni a Mátrába. Magyar fronton olyan nevekre lehet számítani, mint a Vágtázó Halottkémek, a Middlemist Red, az Entrópia Architektúra, a The Devil's Trade vagy a The Southern Oracle, és itt játssza búcsúkoncertjét az 1993 óta létező death metal zenekar, a Nadir is. Mellettük idén már a külföldi előadók is visszatérnek, fellép például a nemrég kiváló lemezt kiadó dán Iceage frontembere, Elias Rønnenfelt és a nemrég váratlanul jó lemezzel jelentkező román black metal zenekar, a Dordeduh is. A most bejelentett zenekarokat a fesztivál Facebook-oldalán lehet végigbogarászni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!