Hónapok óta keltették a feszültséget a Mandalorianből kirúgott ketrecharcos színésznő megnyilvánulásai

Legfontosabb

2021. február 12. – 13:24

frissítve

Hónapok óta keltették a feszültséget a Mandalorianből kirúgott ketrecharcos színésznő megnyilvánulásai
Gina Carano a Mandalorianban – Fotó: outnow.ch

Másolás

Vágólapra másolva

A Disney és a Lucasfilm kirúgta Gina Caranót, a Mandalorian tévésorozat színésznőjét. Az egykori ketrecharcos hosszú ideje meglehetősen furcsán és szélsőségesen viselkedik a közösségi felületeken, de egészen eddig nem történt semmi emiatt. A stúdió valószínűleg most elégelte meg, hogy a Star Warst megmentő Mandalorian egyik legismertebb szereplője nyíltan Covid-tagadó, konteóhívő és transzfób tartalmak megosztása után már a második világháborúban meghurcolt zsidókhoz hasonlította a – szerinte – politikai nézeteik miatt elnyomott konzervatív és republikánus embereket.

Az elmúlt években óriási trend lett a hollywoodi filmgyártásban, hogy ketrecharcosok bukkannak fel akciófilmek kisebb-nagyobb szerepeiben. Dave Bautista, Georges St-Pierre, Ronda Rousey, Quinton Jackson vagy Randy Couture mind az MMA-ból kerültek hollywoodi produkciókba, és ez igaz Gina Caranóra is. Bautista mellett Carano volt az, aki a sportágán kívül is igazi sztár lett, köszönhetően olyan produkcióknak, mint a Mentőakció, a Deadpool, a Halálos iramban 6. vagy éppen a Mandalorian. Utóbbiban hamar közönségkedvenccé vált, és ahogy nőtt a népszerűsége a ketrecharcos közegen kívül, úgy tűnt fel egyre inkább a közönségnek, hogy Carano viselkedése enyhén szólva nem tűnik kompatibilisnek a Disney nézeteivel.

Mielőtt Carano filmekben és sorozatokban kezdett volna el szerepelni, egészen komoly küzdősportos karriert hozott össze. Annak idején rekordnak számító 12 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel zárta muay thai karrierjét, mielőtt meghívta az MMA az első hivatalos női ketrecharc-összecsapásra Leiticia Pestovа ellen Las Vegasba. Itt 2006 és 2009 között volt aktív, ezalatt 8 meccsből 7-et megnyert, mindössze egy vereséget szenvedett, és háromszor is kiütéssel győzött.

Gina Carano 2009-ben a Crist Cyborg elleni mérkőzésen – Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images/AFP
Gina Carano 2009-ben a Crist Cyborg elleni mérkőzésen – Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images/AFP

Carano ezzel párhuzamosan kezdett el tévés és filmes produkciókon dolgozni. Szerepelt egy 2005-ös muay thai filmben, majd egy küzdősportos realityben lett mentor, és maga is szerepelt az Amerikai gladiátorok című műsorban. A nagy áttörés az utolsó profi meccse után jött, amikor Steven Soderbergh felkérte, hogy legyen A bűn hálójában című akciófilm főhőse olyan színészek mellett, mint Ewan McGregor, Antonio Banderas, Michael Fassbender és Channing Tatum. Innentől kezdve pedig nem volt megállás,

Caranót felszippantották a hollywoodi akciófilmek, és kifejezetten jó kritikákat kapott – annak ellenére, hogy a színészi teljesítménye azért még nem volt az igazi. Ezt viszont kompenzálta lelkesedéssel, a személyiségével és az egészen hiteles akciójeleneteivel.

A nagy áttörést azonban a Mandalorian jelentette neki, ahol egy Cara Dune nevű renegát karakter szerepét kapta meg, és hiába szerepelt mindössze három epizódban az első évadban, hamar hatalmas közönségkedvenc lett a Star Wars-rajongók körében. A Carano iránti rajongás egyébként teljesen érthető: tökéletes szimbóluma annak, hogy végre nem csak a filigrán hollywoodi nőideál jelenik meg a mai modern produkciókban, hiszen a küzdősportos múltja miatt egészen más alkata, más kisugárzása van, mint a hasonló filmekben és sorozatokban szereplő kollégáinak.

Gina Carano a Mandalorian premierjén az El Capitan Színházban, Los Angelesben 2019. november 13-án – Fotó: Emma McIntyre / Getty Images / AFP
Gina Carano a Mandalorian premierjén az El Capitan Színházban, Los Angelesben 2019. november 13-án – Fotó: Emma McIntyre / Getty Images / AFP

Ahogy nőtt Carano népszerűsége, úgy lett egyre több követője is az interneten. 2020-ban kezdett el először feltűnni a követőinek, hogy a színésznő bizonyos témákkal kapcsolatban egészen radikális véleménnyel bír. A Twitteren letiltott több olyan profilt, amelyek kiálltak a Black Lives Matter-mozgalom mellett, a kritikusait pedig sértegette, gyávának nevezte. Egy másik alkalommal abból lett balhé, hogy a követői szerint viccet csinált a transznemű emberekből. A Twitteren sokan úgy állnak ki a transzjogok mellett, hogy a leírásukban szerepel az általuk preferált személyes névmás, például „she/her” vagy „he/him”. Így tett a Mandalorian főszereplője, Pedro Pascal is, és emiatt többen kérdőre vonták Caranót is, hogy hol az ő kiállása. Erre Carano annyival reagált, hogy kiírta,

beep/bop/boop.

A színésznő máig tagadja, hogy a Star Wars-univerzum népszerű droidjától, R2D2-tól kölcsönzött pittyegéssel kigúnyolta volna a transzneműek melletti kiállást, majd később le is törölte a bejegyzést, mert beszélgetett Pedro Pascallal (akinek a testvére egyébként nemrég coming outolt transzneműként), aki elmagyarázta neki, miért tesznek ismert emberek személyes névmásokat a Twitter-leírásukba. Később Carano visszaírta a leírásba a beep/bop/boop-ot, de mellé kijelentette, hogy egyébként semmi baja a transzneműekkel.

Már ez a két ügy olyan volt, hogy sokan Carano kirúgását követelték a Mandalorianből. Ezen nem is kell nagyon csodálkozni, mert egyrészről a Star Wars-rajongók közössége hírhedten fanatikus, és egy nagyon toxikus rétegük hajlamos idegösszeroppanásig szekálni embereket, másrészről a Star Wars a Disney tulajdona, és a Disney-nek az az érdeke, hogy minél nagyobb piacot le tudjon fedni. Carano akciói után azonban nem történt semmi – valószínűleg azért is, mert közben kijött a Mandalorian második évada, amelyben kulcsszerepe volt a színésznő karakterének. Valószínűleg PR-katasztrófa lett volna, ha a Disney a legfontosabb sorozatának megjelenése előtt kirúgja azt a színésznőt, akinek meghatározó szerepe van a második évadban.

Gina Carano a Mandalorian második évadában – Fotó: Disney
Gina Carano a Mandalorian második évadában – Fotó: Disney

A balhé nem volt elég Caranónak, a Twitteren folyamatosan úgy reagált az őt érT vádakra, mint akit egyszerűen nem érdekel, mit mondanak róla, ami a szívén, az a száján. A gond csak az, hogy 2020 vége felé már ott tartott, hogy maszkhordással kapcsolatos álhíreket osztott meg, viccet csinált a Covid elleni védekezésből, és eljutott oda, hogy kijelentette egy mémmel:

a kormány demokratikus vezetői a szájmaszk után bekötnék a szemünket is, hogy ne láthassuk, mi folyik valójában.

De itt sem állt meg, a Covid-tagadás mellett beleállt abba a narratívába is, hogy a háttérhatalom elcsalta a 2020-as amerikai választást, amit valójában nem is Joe Biden nyert meg, hanem Trump.

A Disney és a Lucasfilm sokáig csendben nézte Carano ámokfutását, úgy tűnt, semmi következményük nem lesz ezeknek a kijelentéseknek. Bónuszként Carano regisztrált a Parlerre is, arra az amerikai közösségi felületre, ahol a nézeteik miatt magukat kirekesztettnek érző szélsőjobboldaliak kezdtek el gyülekezni, hogy békében és nyugalomban oszthassák meg egymással az összeesküvés-elméleteiket. Ekkor már javában dübörgött a #FireGinaCarano hashtag a Twitteren, viszont közben a Disney a Mandalorian második évada után bejelentett egy sor új Star Wars-sorozatot, köztük a Rangers of the New Republic című spinoffot, amelyben a hírek szerint központi szerepe lett volna Gina Carano karakterének, Cara Dune-nak.

Miközben Carano rendre megúszta az olyan balhékat, amiknél a Disney jóval kevesebbért rúgta ki például James Gunn rendezőt, a színésznő nem állt le, és a napokban gyakorlatilag „demeterszilárdozott” egyet az Instagramon. A bejegyzést azóta eltávolította, de a poszt lényege az volt, hogy párhuzamot vont a „politikai nézeteik miatt üldözött” emberek – tehát többek között saját maga – és a második világháborúban meghurcolt és tömegével megölt zsidók között.

Ez már a Disney-nek is sok lett, és a céghez tartozó, Star Wars-produkciókért felelős Lucasfilm kiadott egy sajtóközleményt, hogy Carano már nem áll az alkalmazásukban, és a jövőben nem is terveznek együtt dolgozni vele. A színésznő megnyilvánulását gyűlöletkeltőnek és elfogadhatatlannak nevezte a stúdió, majd megvált tőle a UTA ügynökség is. Carano egyelőre még nem reagált a botrányra.

Nem először fordul olyan elő, hogy egy színészt a sikerei csúcsán rúgnak ki egy kifejezetten felkapott sorozatból, sőt, Caranónál sokkal nagyobb sztárokkal is előfordult már ilyesmi. Kevin Spacey-t a szexuális zaklatási ügyei miatt távolították el a Kártyavárból, Charlie Sheennek pedig folyamatos drog- és alkoholproblémái miatt kellett otthagynia a Két pasi meg egy kicsit. Sokatmondó jel, hogy Carano IMDB-oldala szerint a színésznőnek 2019 óta a Mandalorian volt az egyetlen munkája, és nem is terveztek vele más projektekben. Ennek köze lehet ahhoz, hogy

régóta időzített bombaként viselkedett, és hiába vált népszerű akcióhőssé, a nagy stúdióknak túl rizikós egy olyan színésznőre építeniük bármilyen produkciót, aki egy-két Twitter-bejegyzésre van attól, hogy magára haragítsa a fél világot.

Hiába mert volna komoly összegben fogadni arra bárki, hogy Carano karaktere komoly szerepet kaphat a Mandalorian mellett készülő különböző Star Wars-sorozatokban, a mostani történések után sokkal valószínűbb, hogy a készítők jó időre jegelik Cara Dune-t, vagy akár ki is írják teljesen a sztoriból. Arra kicsi az esély, hogy Cara Dune szerepére más színésznőt válasszanak, mert a karakter túlságosan összenőtt Caranóval. Ráadásul a Mandalorian történetében azért nem megkerülhetetlen szereplőről beszélünk, aki nélkül ne lehetne folytatni a sorozatot.

Ezt a feltételezésünket alátámasztja a Hollywood Reporteren megjelent cikk is az ügyről. Az újságnak megszólaló források szerint a Disney/Lucasfilm már két hónapja ki akarta rúgni valami miatt Caranót, és a mostani botránya csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban. Pedig állítólag tavaly decemberben, amikor a Disney felvázolta befektetőinek a következő évek Star Wars-dömpingjét, a tervek szerint bejelentették volna Carano saját Star Wars-sorozatát, amit Cara Dune karakterére építettek volna. A tavaly novemberi választással és a járvánnyal kapcsolatos posztjai azonban annyira megijesztették a stúdiót, hogy már akkor inkább fiókba tették a koncepciót.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!