
Drága Olvasóink, Konyhatündéreink, bejgzillások! A szokásos karácsonyi kéréssel fordultunk önökhöz, hogy idén is mindannyiunk okulására – és kicsit talán szórakozására – bemutathassuk, milyen furfangos módon tudják olvasóink taszító formájúvá, állagúvá sütni a bejglit. Csalódtunk önökben? Kicsit sem!
Rövid összefoglaló a mezőnyről, elmélkedés a bejgzillizmusról
A Bejgzillák néhány év alatt rohamos fejlődésen mentek keresztül. Az idei mezőnyt nézve a pár évvel ezelőtti nyertesek olyan sprintereknek tűnnek, mint akik 10 másodperc fölötti idővel győztek a 100 méteres férfi síkfutásban, szép teljesítmény volt a maga idejében, de már rég nem elég a dobogóhoz sem.
Régebben például elég volt kihasználni azt az apró trükköt, hogy a gluténmentes lisztben nincs glutén, így semmi nem fog benne térhálós szerkezetben összekapaszkodni, rendes tésztát alkotni. Nem véletlenül használják a rizslisztet az otthon kovászos kenyeret sütők sem a kelesztőedényhez: nem ragad bele a gluténos tészta. De működött a cukorhelyettesítés és a szokatlan töltelékek használata is, ez utóbbiban sokáig a pisztácia vitte a pálmát. Egy keletlen vagy túlkelt tészta is csodákra volt képes a lejtő felé vezető úton, és végső esetben mindig ott volt a macska, hogy beleegyen vagy leverje, illetve a sütő, amiben szénné lehetett égetni az egész hóbelevancot.
Mostanra az igazán rutinos pályázók már kombinálják a módszereket.
Az igazi bejgzillisták értik, hogy rizslisztből nem lesz tészta, cukormentes lekvárból nem lesz diós-mákos, a folyós töltelék nem szilárdul meg, kelesztés nélkül nem kel meg a tészta, és ha valamit több óráig sütünk 200 fokon, az bizony szénné ég. Mindezek külön-külön is a bejgli fogyaszthatatlanságához, és így boldogtalan, édességre vágyó családtagokhoz vezetnek. De mégsem adják fel, mert tudják, hogy modernkori Bejgzillát már csak ilyen kombinált módszerrel lehet nevelni. Köszönjük a rengeteg levelet, és nézzük a 2024-es felhozatalt!
A Bejgzilla-mezőny legjobbjai, a győztesek
Az idei felhozatal annyira erős volt, hogy hármas holtversenyt hirdettünk ki.
„Túlkelt. Kirepedt. Kifolyt a kakaó belőle” – írta olvasónk „Ölelkező kalácsféreg humuszágyon” tárgyú levelében (1). „Nálam ő a győztes. Vagy nem tudom, itt szakadt át egy gát” – jegyezte meg egyik kollégám, amihez egy másik annyit fűzött hozzá: Dűne.
„Sógornőmmel kollaborációban sütött teremtmény (2), úgy mászott elő a sütőből, ahogyan a Tűzféreg kúszott le a hegyről a 13. harcosban” – írta Balázs „A szabolcsi rettenet (nem pálinka)” tárgyú levelében. És hát valóban, a rettenet szó kicsit sem túlzás.
Edit egy cukormentes gesztenyés bejglit, valamint egy glutén- és laktózmentes diós bejglit készített, hogy ezek közül a képen (3) melyiket látjuk, az örökké titok marad. És ez így van jól.



Szétfolytak, szétrepedtek
„Nálunk egynél nyílt lábtörés lett a vége. Vajon melyiknél?” – teszi fel levelében a fogósnak kicsit sem nevezhető kérdést Lívia (1). „Amikor rájössz, hogy túltoltad a tejszínt és sugárzást kéne mérni a sütőben a biztonság kedvéért” – írta Balázs erről a (2) szétterült hasmutogató diósról. Ildikó mákosának (3) a titka a vékony tészta, sok töltelékkel. „Megpróbáltam befoltozni, de persze ez lehetetlen” – találkozott a kiábrándító valósággal hirtelen.
„Sikerült létrehoznunk egy zseniális gluténmentes diós bejgli remekművet” – csatlakozott igen szép eredménnyel (4) a Gluténmentes Bejglikárosultak csoportjához Bálint. Gergő érezte, hogy jobban teszi, ha egy sort sem mellékel bejglijéhez (5). Egyetértünk. A következmények néma viselése előtt pedig meghajolunk. „A sütőben történt klímakatasztrófa ellenére én kiálltam a hagyományainkért (6)” – írja Máté.


Csak hülyeséggel kell megtölteni, és kész is
„Pisztáciás bejglinek indult, sebaj, megesszük kanállal” – néz a bejglije helyett (1) inkább optimistán a jövőbe Viktória, ami teljesen érthető. Zsófiának nagyobb fegyelmet kellene tartania otthon. Öt gyereke közül a 20 hónapos Áron egy percre felügyelet nélkül maradt, felmászott a székre, és meggyalázta az ott pihengető, sütésre várakozó bejglit (2). És mi az a szín? „A rózsaszín töltelék receptje: bízd a diótöltelék elkészítését a vicces kedvű férjedre, aki egy óvatlan pillanatban piros ételfestékkel dobja fel az unalmas bejglit (3)” – próbálja sikertelenül elterelni az otthoni káoszról a figyelmet Zsófia.
„Édesanyám nyert Facebook-csoportban mindenmentes bejglit (4). Annyira szarul néz ki, hogy meg sem próbáltuk megkóstolni. Száraz és kemény mint a beton” – rántja le a leplet a közösségi hálóról Zsombor. Orsolya idén megpróbált elszakadni a negyvenéves hagyománytól, hát sikerült (5). „Gesztenyés bejgliszörnyem lapos és semmi íze” – sóhajtott nagyot levelében. A töltelékes fődíjat Dórának ítéljük, a pisztáciás-málnás vegyes gondolat eredménye igazán borzasztóan néz ki (6). „Ha becsukjuk a szemünket, és nem nézzük, csak kóstoljuk, az íze mennyei” – próbálja megtéveszteni a környezetét Dóra.


Gyurmaszakkör
„Gluténmentes bejglik (1)” – foglalja össze a bejglikkel gyurmázók első számú alapszabályát Renáta: ne használj olyan lisztet, ami rendes kötést eredményezne. „Sosem volt gyúródeszkám, a gyúródeszka túl van hájpolva, a konyhapult+sütőpapír sokkal jobb választás” – fog magyarázkodásba Nelli (2), aki idén változtatott, csak elfelejtett rendesen alálisztezni, ellenőrizni hogy nincs-e a tészta letapadva. „Rátettem a mákot. És nem akartam leszedni, mert azt hittem hogy megoldom így is” – nevettetett meg minket csavart mákosával levelében. „A képen (3) egy nagy műgonddal elkészített gluténmentes, gesztenyés bejgli látható, sütőbe rakás előtt. Nagy előnye, hogy nyugodtak lehettünk, ami az esetleges kirepedés kockázatát illeti, kis hátránya, hogy fűrészpor ízű, ellenben méregdrága volt az alapanyag” – írja Attila.

Lisztkeverék
Ádám olyan meggyőzően adta elő nagymamája receptjének megcsúfolását, hogy külön kategóriát voltunk kénytelenek nyitni neki. Ádáméknál sok a gluténérzékeny a családban, főleg a gyerekek. Ez volt az oka, hogy a nagyi receptjét próbálják meg gluténmentesen megsütni, viszont a tészta jellegzetes gluténmentes, keményítős ízét úgy akarták elkerülni, hogy három liszt keverékét használták, a következőképp:
- 100 g hajdinaliszt (ettől borsó íze lett, de ezt jól ellensúlyozta a kellő mennyiségű vaníliáscukor),
- 100 g rizsliszt (ami gyúrhatatlanul szakad), illetve
- 200 g mentes lisztkeverék, (aminek undorító a tapintása a sok keményítőtől).
Ez a kezdés borítékolta a kudarcot, a tekerés első lépésénél azonnal kiderült, hogy már az is állati szerencse, ha nem folyik ki a töltelék a hajtás menti repedésen. Ezért Ádámék letettek a göngyölésről, átnevezték mákos kosárnak, „hiszen úgy is minden csak marketingen múlik”. A továbbfejlesztett verzió a gesztenyés-szilvás-juharszirupos változat, ahol már az indulásnál is kosárka volt a koncepció, meg sem próbálták felgöngyölni. Íme az eredmény:

Helyszínelők kedvencei
„Gluténmentes lisztes, vegán kókuszvajas mezeskalácsom (1) csírájában elhalt, érthető okokból. Neten talált recept alapján készült volna” – próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlan iszonyatot Kata. Az ájultan fekvő diósról (2) az írta Zsolt, hogy csak egy tepsijük van, így az első adagot sütőpapírral együtt akarták kiemelni, és áttenni a pult másik oldalára pihenni. Az emelés sikerült, de a sütőpapír 4 sarka elszakadt, és leesett az egész bejgli a földre. „Utána felszedtük” – nyugtat meg mindenkit. „A sok cukor nem egészséges” – írja a felkoncolt diósáról (3) Ákos, amivel teljesen egyet tudunk érteni.
„Íme az én idei mindenmentes bejgzillám, azt hiszem idén sikerült alulmúlni magam” – vall őszintén erről a sci-fibe illő módon mákatomjaira esett dologról (4) Bernadett.
„Nekem ez volt az első sütésem, a töltelék csokis-narancsos, picit kiszakadt” – eufemizál Csenge (5), „Tulajdonképpen nem tudom, hol ronthattam el őket, valószínűleg már az elején” – csatlakozik hozzá a szintén és őszintén elsőbejgliző Orsolya. Kettejük tócsában heverő bejglijében ezen kívül közös az is, hogy szinte látjuk magunk előtt, miként reagálnának rájuk a Wire sorozat helyszínelői.


Új utakat keresők, a mézeskalács-horror
Nem tudhatjuk biztosan, de talán a Bejgzillától való félelem lehet az oka, hogy olvasóink tömegével állnak át a bejgliről a mézeskalácsra. Nyilván azt gondolják, hogy egyszerűbb, szebb, ünnepibb lesz a végeredmény, a valóság azonban az, hogy igazi horrortörténetek kerekednek ki belőle. Ha a mézeskalácsosok összejárnának, igazán meghitt kis betlehemet rakhatnának össze. Ágnes beomlott tetejű házikója (1) mellett mintha egy gnóm farkas lakomázna valakiből (2), Patrícia sötétben dekorált mosolygó zombija nézhetné (3), ahogy Kristóf feleségének zombihadserege (4) életre kel a tömegsírból. „Feleségem évről évre próbálkozik nutellával töltött hóember alakú sütivel, de egyre rondábbakat készít” – írt erről kedvesen a férj. András „hókiflinek indult, szörny lett” hókifli holdacskái (5) ragyoghatnának az égen, majd olvasónk, „Megnéztem, Nyers Volt, A Következő Percben Meg Megégett” Melinda szenes patkói (6) zuhanhatnának le onnan, mindent eltörölve következő karácsonyig.

Szabad formaválasztás
Volt, aki megunta a hagyományos arányokat, ezért egy hosszú vándorbotot (1) sütött. Ha Balázs a MÁV teljesítményét próbálta makettezni ezzel a kisiklott, hasábforma bejglivel (2), akkor sikerrel járt, jár érte a Lázár János különdíj. Ákos megrepedt diósa (3) majdnem kimászott a tepsiből, szerencsére megzabolázták.
Zoltán valamiért egy diós háromszöget (4) képzelt az ünnepi asztalra. Miért? Nem derül ki. Sikerült? Teljesen! „Ezt a barátnőm csinálta (5). Fogalmam sincs, hol rontotta el, csak egy üzenetet kaptam, hogy ajjjajjjaj” – írja Dénes a teljesen egyértelmű dolgot formázó, duplán élvezetes ünnepi dologról.


Aki nem szeretne hasonló válogatásba kerülni, annak két bejgliügyi okosítót is ajánlunk Ács Boritól – lehet a kicsit egyszerűbb flódnival próbálkozni bejgli helyett, vagy mutatunk pár tippet a kirepedés ellen. Viszlát jövőre!