A patriarchátust látja két svéd lelkész abban, hogy az örömapa kíséri az oltárhoz a lányát, betiltanák

2024. szeptember 2. – 12:19

A patriarchátust látja két svéd lelkész abban, hogy az örömapa kíséri az oltárhoz a lányát, betiltanák
Károly Gusztáv svéd király kíséri az oltárhoz Viktória hercegnőt az esküvőjén 2010-ben – Fotó: Torsten Laursen / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd egyház szerint a patriarchátus szimbóluma az, hogy az örömapa kíséri az esküvői ceremónián az oltárhoz a menyasszonyt, ezért az amúgy lutheránus egyház két lelkésze beadott egy indítványt, hogy betiltsák – írja a Guardian.

Sara Waldenfors és Jesper Eneroth azért javasolták a betiltást, mert ez a „viszonylag új szokás” nem az egyházi szokás része, és még ha a pároknak ez egy kedves gesztus is, nem tudnak elmenni szó nélkül amellett, hogy mit szimbolizál:

„Egy apa átad egy kiskorú szüzet egy új gondviselőnek.”

A lutheránus egyház szokása szerint a jegyespárnak együtt kell az oltárhoz vonulniuk, de a Guardian szerint, feltehetőleg amerikai és brit sorozatok és filmek hatására egyre több menyasszony kéri a templomi szertartáson, hogy az édesapjuk kísérje őket. A jelenség nem teljesen új keletű a svédeknél: 2010-ben Viktória hercegnőt is az örömapa, Károly Gusztáv király kísérte az oltárhoz.

Waldenfors -- aki egyébként az ellenzéki szociáldemokrata párt tagja is -- örömmel látta, hogy az indítványuk elindított egy társadalmi párbeszédet a témában. A lelkész szerint már az nagy igyekezet eredménye, hogy nők is lehetnek lelkészek az egyházban, ahogy az is nagy küzdelem volt, hogy az azonos nemű párok is templomi esküvőt tarthassanak, ezért semmiképpen sem kellene azért megváltoztatni egy egyházi tradíciót, aminek az üzenetével nem tudnak egyetérteni.

Jönköping egyházmegyétől Henrik Lööv nem ért egyet a tiltással, szerinte a gesztus inkább a család részvételéről szól, és semmi patriarchális elnyomásról nincsen szó. Lööv szerint nagyjából az esküvők tíz százalékában döntöttek úgy a jegyesek, hogy az örömapa adja át a menyasszonyt. Az egyházmegyei biztos szerint azért lett ebből ügy, mert két fontos svéd alapértékről szól: a nemi egyenjogúságról és a szabad döntés jogáról. Lööv szerint akik támogatják a tiltást, azok a patriarchális gesztust tiltanák, akik viszont ellenzik, azok nem értenek azzal együtt, hogy az egyház határozza meg, pontosan mit szabad és mit nem a ceremónián.

A svéd egyház egyelőre még nem reagált a felvetésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!