Ez a hölgy nagyon ráér, zöldségekből és gyümölcsökből egy lófejet készített – magyarázza a köztévé riportere egy mesterséges intelligenciával rajzolt képről

2024. augusztus 26. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Különös műsorral találkozhatnak a nézők néhány naponta, ha a köztévé 1-es csatornájára kapcsolnak a délelőtti órákban. A Ma délelőtt műsorfolyam részeként sugárzott Hírek Plusz című, pár perces szpotot olykor Fábián Barna vezeti, aki akkora mókamester, amekkorákat általában csak a közösségi média legmélyebb bugyraiban találni.

A jelenségre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki a hétfői adást azzal a megjegyzéssel küldte el nekünk: „fogalmam sincs mi ez a műsor, de ha nem valami kabaré, akkor...”. A pityókás hangulatú két és fél percben Fábián, a köztévé stábjának oszlopos tagja az egykori Szeszélyes évszakokra hajazó stílusban kommentál kicsiszínes híreket, aztán a végére beválogat egy-egy képet is, amelyekhez humorosnak szánt sztorikat fűz.

Hétfőn a következő képpel zárta az adást:

Forrás: Médiaklikk
Forrás: Médiaklikk

„Ez a hölgy nagyon ráér, igaz, nagy forgalom nincs az utcába'. Különböző zöldségekből és gyümölcsökből egy lófejet készített, szenzációs!”

– magyarázza Fábián Barna a mesterséges intelligenciával rajzolt képről. „Közelről tekintsük meg. Hogy lehetett megtervezni? Nyilván fejben, mer' ugye nem rajzolhatta elő a porban, vagy hát nem tudom, kicsi az esélye” – elmélkedik a riporter, aki évtizedek óta az M1 munkatársa.

„Hányféle gyümölcs-zöldség, és milyen csodálatos..! Hát, a művész az művész” – zárja a szpotot Fábián. Nem mernénk biztosat állítani arról, hogy itt csavaros iróniáról van szó, esetleg a köztévé nem bajlódik olyasmivel, hogy álhír/AI-felismerés témában továbbképzésre küldje a dolgozóit, ezért élő adásban produkálják az „Emberek, akik azt hiszik, hogy az AI-jal rajzolt képek igaziak” Facebook-csoport legvadabb posztjait.

A Hírek Pluszt sajnos nem mindig ennyire sziporkázó riporterek készítik, az utóbbi pár napot visszanézve a többi műsorvezető adásaiban túlsúlyban vannak a földhözragadt közlekedési hírek, programajánlók és a tudományos ismeretterjesztés, poén meg egy szál se ༼ ºل͟º ༼ ºل͟º ༼ ºل͟º ༽ ºل͟º ༽ ºل͟º ༽. Fábián Barna azonban sosem okoz csalódást, egy találomra kiválasztott, általa levezényelt napon (08.16.)

  • elsütött egy pusztító, méhecskés szóviccet;
  • egy busz ablakaiba csapódott helikopterről mutatott egy fotót, és azon mókázott, vajon ki hinné el, ha ezt a balestet részletezné valaki egy kárfelvételi jegyzőkönyvön. „Há' most itt nem lennék biztosítási ügynök, az egészen bizonyos” – állapította meg. (Gyors kereséssel amúgy kideríthető, hogy egy 2009-s hongkongi balesetről készült a kép.)

A közmédiát egyébként 2024-ben 142 milliárd forintból finanszírozzák, és a gyümölcsös-lófejes AI-asszony még a jobb tartalmaik közé tartozik, ugyanis előfordul itt atomháborúval fenyegető kampányhíradó és orosz propagandához hasonlító külpolitikai műsor is. Fábián Barna tavaly tavasszal „alkotói szabadságon” volt, úgy tűnik, sikerült alaposan kipihennie magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!