Küldtünk egy kérdést Orbánnak Tusványoson, de nem csúsztunk át a szűrőn

2024. július 27. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor tusványosi fellépéseinek visszatérő eleme, hogy az előadása után nézői kérdésekre is válaszol. Ennek formája, hogy az érkező közönség tagjai – amennyiben kérnek – tollat és papírt kapnak a fesztivál munkatársaitól, ezekre felírhatják a kérdésüket, amit a beszéd egy pontján eljuttatnak elvileg Németh Zsoltnak, akik felolvassa ezeket.

Idén is volt ilyen lehetőség, ezért arra gondoltunk, mi is küldünk kérdésnek Orbánnak, hogy megragadjuk minden (sajnos ritka) alkalmat, amikor kérdezni lehet a kormányfőt.

Amikor 2002 és 2010 között a Fidesz pártalapítványa számos alkalommal pénzügyi támogatást kapott a német CDU és CSU pártalapítványaitól, az nem veszélyeztette az ország szuverenitását?

– írtuk fel egy papírra Orbánnak, jelezve azt is, hogy a kérdés a Telextől érkezik. Nagyon izgalmas lett volna, mit mond erre a kormányfő, hiszen az ellenzéki években a német pártok alapítványaitól érkező milliós támogatások a Népszava korábbi cikke szerint olyan események lebonyolítását is segítették például, mint a fideszes holdudvar fontos összetartásának számító kötcsei piknik.

A szuverenitásvédelmet a 2022-es választások után a zászlajára tűző kormányfő gondolatait azonban nem ismerhettük meg, ugyanis a kérdésünket nem olvasták fel. Németh Zsolt szerint ugyanis 63 kérdés érkezett, ami nagyon sok, és arra jutottak, hogy ezúttal csak ötöt olvasnak fel Orbánnak; a korábbi években ennél jóval többre jutott lehetőség, és időnként még egy-egy kritikus nézői felvetésre is válaszolnia kellett a színpadon ülő miniszterelnöknek.

Ha a Telex kérdésére nem jutott lehetőség, azt megtudhattuk, hogy Orbán felesége meg szokta-e hallgatni a férje beszédeit; hogy mi a véleménye a párizsi olimpia megnyitójáról, és hogy milyen lépéseket tesz a kormány a genderpropaganda ellen. Végül pedig felmutattak Orbánt ábrázoló rajzot azzal a kísérőszöveggel, hogy „miniszterelnök úr, ön a legjobb”.

A miniszterelnök tusványosi beszédéről szóló elemzésünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!